🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Има 320 незаконни павилиона в София. Общината въвежда нови правила

Предвижда се задължителен проект за електрозахранване, а общината ще плаща на фирма да премахва незаконни колички от парковете

Шахтата, през която минаваше кабелът за захранването на "Орехчето", се оказа общинска и служила за захранване на светофарната уредба в близост. Всички незаконни кабели в нея са били премахнати през 2019 г. при ремонта на тротоара, но след това очевидно не е извършван контрол и те отново са се появили
Шахтата, през която минаваше кабелът за захранването на "Орехчето", се оказа общинска и служила за захранване на светофарната уредба в близост. Всички незаконни кабели в нея са били премахнати през 2019 г. при ремонта на тротоара, но след това очевидно не е извършван контрол и те отново са се появили
Шахтата, през която минаваше кабелът за захранването на "Орехчето", се оказа общинска и служила за захранване на светофарната уредба в близост. Всички незаконни кабели в нея са били премахнати през 2019 г. при ремонта на тротоара, но след това очевидно не е извършван контрол и те отново са се появили    ©  Надежда Чипева
Шахтата, през която минаваше кабелът за захранването на "Орехчето", се оказа общинска и служила за захранване на светофарната уредба в близост. Всички незаконни кабели в нея са били премахнати през 2019 г. при ремонта на тротоара, но след това очевидно не е извършван контрол и те отново са се появили    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Година след фаталната случка, при която 16-годишно момче умря в центъра на София, след като стъпи върху шахта, чакайки на светофар, общината се събуди. И разбра, че не един, а 320 павилиона са поставени, без да отговарят на правилата. Значителна част от тях се захранват незаконно.

Сега главният архитект Здравко Здравков признава, че трябва да се носи отговорност, а предложението на председателя на общинския съвет Георги Георгиев предвижда тя да бъде разпределена между главния архитект, районните администрации, експлоатационните дружества и нова фирма, която да отговаря за премахването на незаконните мобилни обекти. Идеята е задължително преди издаването на разрешение за експлоатация за павилион да е описано като част от проекта как той се захранва с вода, ток и т.н.

Други промени целят навременна реакция по премахването на павилионите - в рамките на дни, а не на години, както сега. Предвиждат се и особени правила за мобилните съоръжения, каквито са количките за царевица например. Ще има солидни глоби.

Решение на другата част от проблема обаче липсва. Ако си припомним случилото се преди близо година на столичния бул. "Иван Гешов", тогава се разбра, че незаконните кабели са били прокарани през шахта, собственост на Столичната община. Но до днес същата не е наясно как да контролира какво минава под земята, най-вече заради объркващите взаимодействия между нея и експлоатационните дружества и липсата на кадастър на собствеността на шахтите.

Повече проверки в районите

Сега се въвеждат нови правила, които със сигурност са стъпка в правилната посока, макар и безкрайно закъснели. Те са изработени от група, в която са представени всички политически сили в съвета и която е организирала и срещи с бизнеса, за да се улеснят тези, които спазват правилата. Предвиждат следния нов ред: районният кмет иска одобрението на схема за поставяне на преместваем обект. Ако главният архитект я одобри, после се иска разрешението на общинския съвет за провеждане на конкурс.

След като собственикът има това позволение, той трябва да има удостоверение за въвеждане в експлоатация. За да го получи обаче, трябва задължително в проекта си да е предвидил и описал как ще се поставят връзките за ток, вода и др.

После отговорността отива при главния архитект, който проверява дали тези връзки са изградени законно и дали имат проект. Чак след това експлоатационните дружества (като ЧЕЗ, "Софийска вода" например) могат да пуснат услугата.

"Експлоатационните дружества няма да имат право изобщо да подават временно ток, както се случва в момента. Иначе ще бъдат глобени с до 50 хил. лв.", коментира председателят на общинския съвет Георги Георгиев, който е инициатор на промените.

За да бъде по-затегнат контролът, се предлага районните администрации да ангажират своите екипи по контрол на строителството да правят ежемесечни проверки на обектите. "Има достатъчно щатни бройки за това, написано е и по закон, но намират се сякаш оправдания и затова трябва да бъде съвсем ясно занапред", казва Георгиев.

Ако тези екипи установят нарушение, отново се действа по стария ред и не се дават правомощия за премахване на районната администрация: от там трябва да съставят констативен протокол, после кметът на София трябва да издаде заповед за премахване в рамките на 7 дни. В този случай новото е, че веднага ще се прекратяват доставките на ток, газ, вода и други до определения за премахване обект.

Георгиев подчерта, че промените ще помогнат на тези, които спазват законите. Затова ще се облекчи редът при подновяването на разрешението за поставяне - няма да се искат отново началните документи, а само декларация, с която се казва, че няма промени.

Фирма ще отговаря за премахването на количките

Значително по-строги правила се предвиждат за т.нар. мобилни съоръжения, каквито са колички за царевица и хотдог например или открити грилове. Захранването им няма да се случва повече с временни връзки, освен ако Столичната община не е изградила такива. А понеже това струва пари, се препоръчва съоръженията да се захранват алтернативно с газ или соларна енергия от панели или от батерии. Освен това ще работят само между 8 до 21 ч., а после собственикът трябва да ги прибере.

"Такива висящи кабели, пълзящи по земята и други подобни изобретения няма да бъдат приемливи след приемането на наредбата", предупреждава Георгиев. Ще се искат и документи, за да се проверява доколко отговарят на всички технически изисквания.

А за да става по-бързо премахването на незаконните съоръжения, общината има любопитна идея: да проведе обществена поръчка и да избере фирма изпълнител, която премахва обектите незабавно. "В момента тяхното премахване е приравнено едва ли не на премахването на незаконен строеж", казва главният арх. Здравко Здравков.

Всички тези нови правила е добре да важат оттук насетне и за държавата, която, както показа случаят с "Орехчето" преди година, може да актува павилиони като сграда, публично-държавна собственост. Тогава всички институции замълчаха и така и повече не проговориха за случая.

Градът на незаконните павилиони

В петък главният архитект на София обяви и резултатите от проверката, която кметът Йорданка Фандъкова възложи след инцидента през 2021 г. За съжаление, без да е изненадващо, тя показва, че стотици павилиони в града са функционирали съвсем незаконно ("Капитал" изчисли, че от тях общината получава по 2 млн. лв. годишно).

"Прекъснато е електрозахранването на 134 незаконно свързани обекти. Установихме, че от преместваемите обекти, които функционират, има такива без въвеждане в експлоатация. Те са 137 такива, като са дадени предписания. Актове за премахване на 155 обекта все още в процедура. Спиране на електрозахранване на 51 незаконно свързани. Заповеди за премахване, които все още не са предвидени в действие, са издадени за 84 обекта. Премахнаха се 171 обекта на територията на града", заяви арх. Здравков. И добави, че по тези сметки реално ще бъдат премахнати над 320 павилиона.

И, както се вижда, тук е другата пробойна: проверката на кмета започна още в началото на миналата година, а все още част от установените незаконни обекти продължават да работят. "Трябва да съставим констативен акт, да го връчим, после да издам заповед, да я връча, да изчакам 14-дневен срок и едва след година и половина, две с влязла сила в заповед да премахнем съоръжението", признава арх. Здравков. А надеждата е сега е, че това ще става за дни.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 3

    Павилиончето на възлово място, поставено срещу 30-40 лева наем и преотдадено за 300-400 лева си е типичен гербаджийски общинарски бизнес от последните години. Премахването на 320 павилиона означава Здравков да бъркне в джоба на съпартийците със 120 000 лева месечно.

    Нередност?
Нов коментар