🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уейкборд - новият летен спорт на варненския плаж

Уейкпаркът във Варна и няколко интересни заведения създават различна атмосфера в северната част на морската алея

Бягство в града от градската среда    ©  Wake Park Varna
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато през 80-те години на миналия век на двама американци им хрумва идеята да създадат спорта уейкборд - комбинация между водни ски и сърф, тя се приема доста абстрактно. Години по-късно обаче успяват да я реализират, като създават специалната дъска и започват да популяризират спорта в САЩ.

Спортът е нещо като сноуборд на вода - практикуващият го е дърпан от кабел и се старае да държи баланс във водата. Някои използват моторна лодка навътре в морето или водоем, но това е значително по-скъпо и трудоемко, освен това изисква тихи води.

От години има няколко места, на които той се практикува и в България, а един от горещите летни спотове е във Варна. Във варненския залив има добри условия, а сегашното училище по уейкборд е трети опит за такова съоръжение на същото място - предишните не са били успешни, но след години опити група млади хора успяват да се задържат на пазара. Самото училище е в северната част на обновената морска алея, на Трета буна, далеч от голямата лудница около централния плаж. Освен това край него има няколко добри заведения - бар към уейкпарка, стрийт фууд, както и стековете и сандвичи с бавно печено месо на керамичен грил в Karvu. Дори да не карате уейк, може да се хапне добре с хубави напитки и крафт бири. Хем си в града, хем усещането е за друго място.

Инженерна мисъл

Десислава Китанчева, която е съсобственик на уейкпарка във Варна, споделя пред "Капитал", че една от причините да се насочат с нейния екип към този бизнес е желанието да се развива потенциалът на Североизточния регион.

"Трябваше да изграждаме всичко наново, въпреки че преди това също е имало съоръжение тук. Радваме се, че разчитахме само на местни инженери, които ни помогнаха да изградим системата от пилони и да направим ремонт, който да ни позволи да работим. Важно е, че развиваме бизнес с хора от Варна и региона", казва тя.

За да се изгради подобно съоръжение, се изисква немалка инвестиция - за изграждането, екипировка, инструктори. Според хората зад проекта финансиране на такъв бизнес изисква поне 5-цифрена сума, която да може да покрие всичко и да даде добра основа за няколко години напред. Най-скъпо, разбира се, е самото съоръжение. То представлява кабел, за който каращият уейкборд се държи и бива дърпан до завой 180 градуса, като след него се връща до първоначалната си точка. За да се направи, е нужно да се забият два стълба срещу самия уейкпарк, които да се използват като точка за завой. Отделно трябва да бъдат прекарани кабелите и да се изградят платформи на брега на плажа, откъдето се тръгва.

Въпреки че на теория e възможно да се използва и извън летния сезон, уейкпаркът работи стандартно между май и октомври, защото влошаването на времето, съчетано с дъжд и гръмотевици, често може да навреди на конструкцията и най-вече на кабелите. В последните месеци, а и обикновено, собствениците на един уейк парк са много зависими от цените на електроенергията.

Бизнес за региона

Според Десислава Китанчева развиването на подобен бизнес във Варна е предизвикателство. В началото той не е вървял по план, като посетителите са били малко, но в последно време е започнал да се заражда все по-голям интерес. Руснаци, германски студенти (които са много в градските университети) и други туристи са сред редовните посетители. Не са и малко хората, които посещават варненския плаж край Трета буна именно заради парка, тъй като подобно съоръжение на Черноморието има само в къмпинг "Градина".

Бизнесът се развива от 12 души, сред които са Десислава и партньорът й, които управляват финансите и персонала. Останалата част са инструкторите (те изпълняват и ролята на бармани), които са най-важната част от бизнеса, защото те са връзката между клиента и водния спорт - именно от тях се очаква да покажат в рамките на 20-минутен урок на един начинаещ как да се движи по кабела. Тяхната възраст е между 19 и 40 години, а специално по-младите са тези, които отъждествяват идеята зад проекта - да се задържат млади хора от региона, които да могат да развиват потенциала на Варна. "Най-важно е да се започне с децата", казва Десислава, която иска в бъдеще да се разчита на все по-голям брой малки ентусиасти по подобие на сърф училищата по морето. Има и скептицизъм сред родителите, породен от това доколко безопасен този спорт - нещо, което създателите на уейкпарка вярват, че ще се промени.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    callmegordon avatar :-|
    callmegordon
    • + 2

    1) Колко да е нов? Тази простотия е на плажа от поне 5-6 години.

    2) Въпросното съоръжение унищожи един от малкото хубави градски плажове. Повечето хора не посещават плажа на трета буна, именно заради това съоръжение.

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    То па голям спорт, да караш ски дърпан на въже.
    И то на къси разстояния.
    :)
    И това при наличие на вода?..

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    Наистина, това го има от поне няколко години, така, че е странно, че сега е поднесено като "новина"

    Ако не са писали преди за това - лошо няма. Не е зле да се знае и от хората дето не са идвали във Варна през последните години

    За разлика от автора на пост 1 на мен лично ми харесва района на уейк-парка. Не толкова заради самия уейк-борд колкото заради обстановката около него - има фуд-тръкове и леко напомнят на някое сърф място в Калифорния. Не, че Калифорния ми е еталон, но не е лошо сред Варненските плажове да има и такъв

    Нередност?
Нов коментар