🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Чинията" на Бузлуджа ще отвори официално за посетители от 2023 г.

Обезопасяването и почистването на паметника ще приключат до края на годината, а през пролетта ще започнат и посещения

Мозайките в монумента вече са изцяло защитени и разрушителните процеси са спрени както при стенните мозайки, така и при куполната
Мозайките в монумента вече са изцяло защитени и разрушителните процеси са спрени както при стенните мозайки, така и при куполната
Мозайките в монумента вече са изцяло защитени и разрушителните процеси са спрени както при стенните мозайки, така и при куполната    ©  фондация Бузлужа
Мозайките в монумента вече са изцяло защитени и разрушителните процеси са спрени както при стенните мозайки, така и при куполната    ©  фондация Бузлужа
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • През лятото фондация "Проект Бузлуджа" спечели 388 хил. лв. грант от Министерството на културата.
  • Към момента всички мозайки са защитени и разрушителните процеси са спрени, ще се правят туристически пътеки с информация.
  • Предстои обследване на конструкцията на покрива, а след това - намиране на средствата за ремонта му.

През пролетта на следващата година най-известният соцмонумент у нас - "чинията" на Бузлуджа, най-накрая ще отвори врати за посетители. Това ще стане точно 30 години след като през 1992 г. Домът-паметник на БКП е иззет от държавата и запечатан.

Тъй като през по-голямата част от тези 30 години структурата е оставена на природните стихии, преди да бъде отворена, беше нужно да се почисти и обезопаси. Това заедно със защитни действия по мозайките в момента се извършват с финансиране на стойност 388 хил. лв. от Министерството на културата (МК). То е спечелено съвместно от фондация "Проект Бузлуджа" и областна администрация Стара Загора (които стопанисват сградата) по програма на ведомството за консервационно-реставрационни работи за паметници на културата.

Това е първото държавно финансиране за паметника, след като фондацията спечели два гранта от американската културна институция Getty Foundation за запазване и реставрация на мозайките.

Големият разход, който тепърва предстои за Бузлуджа и без който сградата няма изгледи за дългосрочно оцеляване, е ремонтът на гигантския покрив. Фондацията тепърва ще обследва конструкцията му и ще търси средства, които обаче ще възлизат поне на няколко милиона лева.

Стъпка първа за Бузлуджа

По думите на арх. Дора Иванова, основател и главен двигател на фондацията, дейностите по изпълнение на проекта се очаква да са изпълнени дори по-рано - до края на годината, и обектът да е готов за отваряне. "Не бихме искали обаче самото отваряне да е в разгара на зимния сезон заради суровите метеорологични условия горе. Така че предвиждаме да е след разтопяването на снеговете, което на Бузлуджа е през късната пролет", коментира пред "Капитал" арх. Иванова, която със своя екип от над 7 години се занимава активно с паметника.

Това ще е на практика и първият път от десетилетия насам, когато посетители ще могат легално да влизат вътре в монумента. Доскоро хората, които стигаха върха, проникваха вътре през счупени прозорци и врати, а откакто фондацията пое грижата - с предварителни уговорки.

Основното препятствие пред отварянето на сградата за посетителите са отломките, които при силен вятър създават опасност както за хората, така и за бъдещите работи в сградата, обяснява арх. Иванова, затова и първата задача е била почистване на покрива и всички основни пространства в паметника.

Наред с почистването и обезопасяването, осигуреното финансиране дава възможност на екипа да работи по куполната мозайка. "Тя бе стабилизирана, за да се спрат разрушителните процеси. В момента изграждаме и покрив над мозайката, за да може тя да е защитена. С това приключихме дейностите по стабилизиране на мозайките в паметника, тъй като миналите години вече стабилизирахме стенните мозайки. Това не означава, че мозайката е реставрирана, а че вече всички мозайки са обработени и защитени, така че да не ги загубим", обяснява ръководителят на екипа.

По нейни думи това печели време на тези мозайки и спира разрухата им с цел след като екипът се погрижи за останалата част от сградата, да може да се върне към тях и да направи вече финалните консервационни мерки.

Трите причини за отварянето на Бузлуджа

Третата задача след почистването и мозайките е да се осигури посетителският достъп, за целите на който ще бъдат изградени посетителски пътеки. "Има много неравности, няма парапети, има доста опасности човек да се спъне. Затова поставяме временни дървени пътеки с парапети, по които хората да могат да минават безопасно, да има обезопасени зони и да могат да се правят в бъдеще обиколки и разходки в сградата", обяснява арх. Иванова.

По думите ѝ три са основните причини, поради които е важно паметникът да е отворен за посещения. От една страна, първата и най-важна е образователната цел. "Много често заставам пред сградата, за да чуя какво си говорят хората, и чувам толкова небивали истории за тази сграда, и то често се разказват от родители на деца. Има много спекулации, много грешки във всякакви посоки. За такъв идеологически натоварен паметник е важно да има факти, да има яснота, да има информация", категорична е тя.

Наред с образованието идва и нещо друго - арх. Иванова иска да накара всеки човек да се запознае и да разбере посланията, които те имат - по нейни думи те не са свързани с опазване на символи и с комунистически идеи, а със създаване на критично мислене, с представяне на историята. "Основната мисия е да провокираме хората да си задават въпроси - защо се е случило това, защо я има тази сграда, защо е била изоставена, защо ни трябва, какво и защо ще разкажем от миналото на следващите поколения. Важно е да провокираме мисъл чрез тази сграда, тя има тази сила", обяснява арх. Иванова.

За държава, в която вече има две поколения, за които комунизмът е непозната история, разказът за миналото става все по-важен.

Сградата е многопластова. Много различни хора имат много различни интереси към нея и те не се изключват, а акумулират потенциала на сградата - експерти по мозайки, музиканти, архитекти, артисти на графити, историци, фотографи, инженери и много други. Сградата е интересна за хората, които не са имали социалистически период, както и за тези, които са имали, за да видят как ние се справяме с това наследство.

арх. Дора Иванова
арх. Дора Иванова

Третата цел е, разбира се, финансовата. Събирането на такси от посещения би могло да се превърне в един постоянен и устойчив приход, с който да бъдат подпомагани следващите действия по опазване на сградата. По думите на арх. Иванова за 2021 г. близо 50 хил. души са посетили монумента, а предварителните резултати за 2022 г. показват, че интересът расте въпреки затворения паметник, липсата на туристическа инфраструктура и реклама. Това ще рече, че дори и при символична цена на входа ще се събират немалко средства, които да са устойчив приход.

Стъпка по стъпка

До момента средствата, вложени в Бузлуджа, са близо 800 хил. лв. През 2019 г. са получени 185 хил. долара от Getty на конкурсен принцип за изготвяне на план за опазване и управление. "Съставихме стратегия за опазването и развиването на обекта, изготвяйки бизнес план с фази на изпълнение. Всички дейности до момента са част от тази цялостна стратегия за развитие", обяснява арх. Иванова.

Второто финансиране в размер на 60 хил. лв. идва малко след това от същата фондация отново на конкурсен принцип и е за мозайките, тъй като в хода на проучване е установено, че провеждането на спешни мерки за стабилизирането им е крайно наложително. Благодарение на второто финансиране са изпълнени дейности по стабилизиране на стенните мозайки с обща площ около 900 кв.м и е изграден защитен навес над част от мозайките, тези от вътрешния кръг.

"За да защитим от разруха със защитно покритие всички стенни мозайки, през 2021 г. обявихме кампанията "Осинови мозайка" и събрахме общо 96 хил. лв. дарения, с които успяхме да опазим мозайките и от външния кръг", разказва още арх. Дора Иванова.

Тази година работата по монумента продължава с финансирането от Министерството на културата на стойност от 388 хил. лв., като паралелно с това фондацията има и актуална дарителска кампания под името "Ти си ключът. Отвори Бузлуджа", в която всеки може да подпомогне следващите стъпки. Фондацията прави за втора година и фестивал в подножието на монумента до хижа "Малка Бузлуджа", който тази година е бил посетен от 1500 души и е генерирал приход около 15 хил. лв. за каузата.

Следващата им цел е конструктивно обследване на покрива, за да се разбере какво е неговото състояние. "Спрямо предварителните ни проучвания знаем, че конструкцията може да се преизползва за бъдещия покрив, но за целта трябва да се проведат редица мерки за усилване, подмяна и обработване на части от металната конструкция", обяснява архитектът. Парите за това тепърва ще се събират.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 6
    • + 1

    Позор! Паметници на съветските окупатори на всеки ъгъл и реставрация на символите на комунистическата дикратура, която уби безброй невинни българи и върна България десетилетия НАЗАД в нейното развитие. В Германия по същия начин ли си тачат и обгрижват символите величаещи нацизма в днешни дни?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 2

    Дали да не поканят попдивата да приклекне и там?

    Нередност?
  • 3
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 1
    • + 2

    "Иззет от държавата". Там е заровено кучето! Защото веднага след изземването са зарязани от новия "собственик" на милостта на времето. Както се случи с петоъгълния шесто...пред НДК, като с нашумелия напоследък монумент в Перущица, както с войнишките паметници, които Кеворкян и Божидар Димитров не успяха да спасят, както с паметниците от Сръбско-българската война 1885 г край Сливница и Драгоман.

    Тази държава целенасочено заличава историческата памет на племето.
    Всичко заапочва от днес...
    П А М Е Т! Без памет няма как да има бъдеще. За това са доказателство и половината функционално неграмотни българи.
    Които оставяят следи и в този сайт...

    Нередност?
Нов коментар