🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Бизнес парк София" ще се разраства с места за изкуство и спорт, ще има и нова офис сграда

Дружеството и наемателите инвестират в по-добра среда и очакват да осигурят повече възможности за развлечения, култура и спорт на служители, но и на живущи

Една от новостите е бара на покрива на етажния паркинг, където ще има и детска площадка, и спортни дейности
Една от новостите е бара на покрива на етажния паркинг, където ще има и детска площадка, и спортни дейности
Една от новостите е бара на покрива на етажния паркинг, където ще има и детска площадка, и спортни дейности    ©  Imp-Act Agency
Една от новостите е бара на покрива на етажния паркинг, където ще има и детска площадка, и спортни дейности    ©  Imp-Act Agency
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Бизнес паркът планира повече публични пространства, които да бъдат отворени за служители и живущи, като си поставя за цел да се развива устойчиво
  • Новостите включват артистични работилници, сцени за културни събития, арт инсталации покрай езерото, бар на покрива с детска площадка и места за спорт
  • Започва и строителството на "Сграда 16", която ще бъде разположена до метростанцията, а до края на годината ще отвори и коуъркинг пространство с 80 места

120 компании, 14 хил. служители, 330 хил. кв. м застроена площ. Бизнес паркът в столицата е един от най-разпознаваемите офис центрове и продължава да се разраства, макар и настоящата инфраструктура в район "Младост" да не издържа на този подем. Липсата на зеленина в квартала му отреди ролята на един вид частен парк, където родители често разхождат децата си. Сега ръководството на "Бизнес парк София" е решило да инвестира още в това. До края на тази и следващата година ще се добавят редица артистични работилници, около езерото ще има сцена и арт инсталация, а горе, на покрива, където е етажният паркинг, ще има rooftop бар, сцена за културни събития, детска площадка, фитнес съоръжения.

Разширява се и офис площта - откъм едноименната метростанция скоро ще започне строителството 14-етажна офис сграда (виж повече в карето долу), а до края на тази година ще отвори и новото коуъркинг пространство в "Сграда 10".

По-различното в случая е това, че фокусът не е просто върху максималното оползотворяване на капацитет, а в добавянето на нови функции към пространството, които да отговарят на нуждите на служителите, както и на живущите в района като цяло. Подобни решения от години се прилагат в такъв тип офис центрове на запад. От една страна, осигуряват търсения баланс между работа и забавление, позволяват "връщането в офисите" да бъде по-лесно след ковид пандемията. От друга страна, добавят нова стойност към бизнес модела - всички тези елементи работят заедно и са си взаимно полезни: както за бизнеса, така и за хората и самия град.

Ръководството на "Бизнес парк София" е работило с архитекти, артисти, експерти по градоустройство, работещи върху средата, като сегашната трансформация е комбинацията от тяхната работа.

"Отварянето" на парка

Ключово изглежда включването на фондация "Колективът", която има опит в облагородяването на публични пространства ("Реките на София", "100 стола"). Оттам решават да експериментират с няколко различни намеси - арт инсталация в езерото, да акцентират върху изкуството, да превърнат покрива на етажния паркинг в място за срещи със сцена за събития с културна насоченост. Там ще има и различни места за хранене, бар, стени с графити. От другата страна на покрива са предвидени и детска площадка, място за спорт.

Всички тези решения всъщност са продиктувани от желанието на анкетирани служители и живущи в "Младост 4", които са посочили, че искат в Бизнес парка да има повече места за спорт, приключения, места за култура, за семейства. Някои от промените ще са временни и ще бъдат представени по време на планирания фестивал "Паркът" между 23 и 26 юни, а други (като rooftop бара с новите пространства за деца и спорт) ще останат за постоянно. Какво да се "запази" ще зависи и от обратната връзка на посетителите.

"Готови сме да грешим, но така с експериментите ще търсим и намерим добрите решения," казва Мартин Янков от "Колективът". Любопитно решение е например обособяването на пешеходна улица от метростанцията до езерото така че да е по-лесно за посетителите на парка и особено на родителите с колички да влизат в него. После ще се прецени дали улицата да "остане" пешеходна или поне през уикендите да има такава функция. "Със сигурност ще продължим с културната програма и след фестивала, като ще работим с различни институции, напр. Кукления театър, и ще търсим други организации с културна дейност", обясни Екатерина Радева, ръководител "Специални проекти и ESG инициативи" в "Бизнес парк София"

Този начин на "облагородяване" и експерименти често показва, че дори малки и неприветливи преди пространства могат да се превръщат в по-различни социални центрове. Този тип намеси (но за обществени пространства) могат да се прилагат и от местната власт в цяла София, която обаче не изглежда толкова проактивна.

Фокус върху културата и изкуството

Една от целите на Бизнес парка е да покаже, че пространството е отворено за всички, не само за служители, работещи в сградите там.

Друга интересна стъпка са работилниците на група артисти, чиито ателиета вече са разположени в различните части. Те организират курсове в различни сфери: танци, рисуване, калиграфия, дизайн, на които служители могат да се записват (или стимулирани от компаниите, в които работят), както и всеки, който има желание.

Част от имената са Мария Налбантова, Алекси Иванов, Радостин Седевчев, Каракашян и артисти. "Над 70% от хората казаха, че искат да видят повече култура и изкуство в Бизнес парка, а други над 70% споделиха, че биха посещавали активности, свързани с каузи. Така се роди и идеята за ателиетата, от които според нас печелят всички: на първо място артистите, които имат достъп до нови аудитории и могат да реализират своите културни продукти. И успоредно с това обитателите на Бизнес парка и съседите от "Младост" и околните квартали, които могат да се запишат", коментира за "Капитал" Екатерина Радева.

Добавка към бизнес модела

Дружеството "Бизнес парк София" инициира всички стъпки в дългосрочната стратегия за развитие и то инвестира във всички обявени промени. Новият покрив с площ над 3000 кв. метра вече е най-голямото пано за улично изкуство в София и до края на месеца ще стане огромно ново публично пространство за срещи, работа, събития и качествена храна от някои от любимите градски брандове. Успоредно с това артистичната програма цели подкрепа на артистите, които вече работят в свои ателиета там и веднъж месечно организират ден на отворените врати, в които всеки е добре дошъл. "Това има смисъл за нашите наематели, които искат да предложат на екипите си повече изживявания близо до работното място и да имат възможността да организират и развиват различни активности за тях. Наемателите в Бизнес парка откликват изключително позитивно на новите инициативи, като някои от тях вече припознават част от тях като свои, подкрепят и също са готови да инвестират в случващото се в парка", казва още Радева.

Друга причина за задвижването на тези промени е стратегията към устойчиво развитие и придържането към новите ESG регулации с цел сертифицирането на комплекса. "Важна част от това е офисът, който вече не е само място за работа, а и гъвкаво и модерно изглеждащо място за среща, социализация с екип и партньори, място, където хората общуват и изграждат общности", обяснява тя.

Много от базираните в Бизнес парка компании са заявили желание да организират и акции с екипите си и да дарят доброволен труд за предвидените промени, като някои осигуряват и финансова подкрепа. Такъв пример е Yettel, която финансира провеждането на фестивал "Паркът".

Плюс нова сграда



Бизнес паркът ще расте и откъм офис площи. С анонсирането на промените в пространството, от ръководството представиха и архитектурния проект за бъдещата "Сграда 16", която ще се намира откъм булеварда и метростанцията. "Целта е строителството сега и в бъдеще да се измества в периферията, така че да се съхрани и развива съществуващата зеленина вътре в комплекса", обясни арх.Ангел Захариев

Очаква се проектът да започне да се изпълнява до края на 2023 г., като от ръководството все още не искат да обяват кой е инвеститор и колко ще струва. "Бъдещата сграда 16 е част от стратегията ни за обновление и развитие на Бизнес парк. Добрата транспортна свързаност, градоустройствените параметри на терена и плановете ни за разнообразяване на функциите в парка, позволяват да работим и в тази посока. Целта ни е там да можем да предложим допълнителни гъвкави пространства и условия за работа, но и да запазим и развиваме парка и публичните функции в централната част на комплекса", коментира Радева. Сградата ще бъде основно с офис предназначение и някои обществени функции.

Обновяване ще има в целия Бизнес парк - ще се подменят настилки, парково и алейно осветление, ще се изграждат достъпни маршрути за хора в неравностойно положение, по-добри условия за придвижване на малки деца и родителите им. В плановете влиза и подмяна и изграждане на нови ВиК инсталации, BMS системи, монтиране на фотоволтаици по покривите, като част от плановете за устойчиво управление на парка.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tarikata avatar :-|
    Петър Петров
    • - 2

    Тоест - ще гледат да изцоцат още повече бачкерите . Ако ти дават 2000 лева заплата - ще си я искат обратно .

    Нередност?
  • 2
    baldandbankrupt avatar :-|
    baldandbankrupt
    • + 1

    Аз не знам защо просто не се изгради нов бизнес парк някъде в северната част на София, а се чака Младост да заприлича на Бангладеш. Даже и държавата може да се намеси като инвеститор в инфраструктурата и ще си върне инвестицията бързо от данъци като в същото време малко се облагороди и онази част на София

    Нередност?
  • 3
    novr2 avatar :-(
    novr2

    Бизнес паркът - добре ще има прогрес. Но наоколо някой забелязал ли е какъв хаос е от презастрояване покрай бизнес парка - муха не може да прелети без да уцели някой строеж, кола и т.н. А над околовръстното в района е Бетон_и_Стъкло_Парк 2.0 дорде око ти види.

    Нередност?
Нов коментар