🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво чака Пловдив след войната между ГЕРБ и кмета Здравко Димитров

Силно вероятно е на местните избори и двете страни да понесат големи щети, а следващите 7-8 месеца да бъдат загубено време за града

С решението си да остане кмет, но да напусне партията, въпреки поисканата от Бойко Борисов оставка от поста, Здравко Димитров се превърна в първия кмет, който се опълчва така директно на волята на бившия премиер
С решението си да остане кмет, но да напусне партията, въпреки поисканата от Бойко Борисов оставка от поста, Здравко Димитров се превърна в първия кмет, който се опълчва така директно на волята на бившия премиер
С решението си да остане кмет, но да напусне партията, въпреки поисканата от Бойко Борисов оставка от поста, Здравко Димитров се превърна в първия кмет, който се опълчва така директно на волята на бившия премиер    ©  Надежда Чипева
С решението си да остане кмет, но да напусне партията, въпреки поисканата от Бойко Борисов оставка от поста, Здравко Димитров се превърна в първия кмет, който се опълчва така директно на волята на бившия премиер    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Политическите разпри между кмета и местната структура на ГЕРБ ще се засилят, след като Здравко Димитров напусна партията.
  • Голяма част от администрацията, районните кметства и съвета се доминират от партийни кадри на ГЕРБ, което може да забави изпълнението на някои проекти в общината.
  • Силно вероятно е на местните избори и двете страни (ГЕРБ и Здравко Димитров, който не изключи да се кандидатира отново) да понесат силни щети.

Пловдив беше разтърсен от политическа драма тази седмица. След като през уикенда бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов дойде в града и поиска оставката на избрания от неговата партия кмет Здравко Димитров, самият Димитров ден по-късно заяви, че остава на поста си и напуска партията.

Предвид, че почти цялата структура на ГЕРБ - която е мнозинство в общинския съвет, управлява районните кметства и формира част от екипа на Димитров - застана зад Борисов, това обещава драматични месеци във втория по големина град преди местните избори в края на годината.

Как в такъв случай ще се управлява Пловдив? Какво значи това за ГЕРБ и изборите? И най-накрая, но не на последно място - какво значи за жителите на града.

Да започнем поред.

1. Как ще се управлява Пловдив

Най-показателният отговор на този въпрос е, че нищо съществено няма да се промени.

Да, общината и съветът ще бъдат арена на политически разпри между структурата на ГЕРБ, ръководена от бившия кмет Иван Тотев, и екипът на Здравко Димитров. Това е безспорната част, по която има единодушие сред съветници от различни политически групи, до които "Капитал" се допита.

"Очаквам да се разрази войната двустранно - от съветниците към кмета и от него към тях и към Тотев", коментира Веселина Александрова. Същото смята независимият съветник Слави Георгиев, по думите на който ще има сериозно "боричкане за власт, което няма да се отрази добре на общината и на общинския съвет, които и без тази случка се развиваха в лоша светлина.

Това обаче далеч няма да е новост. Войната между двамата се водеше и досега.

Неразбирателствата са очевидни още от момента на издигането на Димитров за кмет (противно тогава на волята на Тотев, който обаче беше изпаднал в немилост пред Борисов). Според Йордан Василев от БСП "общината е блокирана последните 3 години" именно заради това противопоставяне, "но сега категорично ще стигнем до още по-голям застой".

През своето управление кметът Здравко Димитров неведнъж е бил подвеждан от своите съпартийци в общинския съвет. Така например именно групата в съвета стана причина да бъде спрян пробивът под Водната палата.

Това налагаше обикновено, за да бъде одобрена дадена точка по предложение на кмета Димитров, да се гласува няколко пъти - било то след кратка почивка или повтарянето ѝ на следваща сесия, когато съветниците променяха мнението си. "За всяко нещо е водил разговори", категорична е Веселина Александрова (председател на групата на Демократична България в общинския съвет), която определи съвета като "търговски дом".

Сега подобни уговорки биха били по-трудни, но не невъзможни. "Аз смятам, че мнозинството ще се формира около добрите практики, особено с оглед предстоящите местни избори", казва Александър Държиков, учредител на ГЕРБ и председател на Общинския съвет в Пловдив.

Тук ключова роля ще играят отцепниците от БСП, които се наричат в съвета "Автентична лява БСП", както и други по-малки партии - ВМРО, Земеделски съюз, "Кауза България" (чийто председател е един от заместник-кметовете на Здравко Димитров - Георги Титюков) и "Съюз за Пловдив" (чийто лидер Дани Каназирева беше депутат от ГЕРБ, но не и кандидат за кмет), чийто общ брой съветници сам по себе си е мнозинство.

Тяхната подкрепа неведнъж е била насочена към решенията на кмета, припомни независимият съветник Слави Георгиев, но от изборът им чии решения да подкрепят биха могли да зависят и шансове им за местните избори. "Автентичната лява БСП" например няма особени шансове за преизбиране, предвид че се отдели от БСП, така че е възможно да бъде убедена. По думите на Йордан Василев от БСП "Здравко Димитров ще работи на парче".

Това, което почти сигурно ще се промени, е съставът на управлението. На срещата, на която Здравко Димитров обяви, че се оттегля от ГЕРБ, екипът около него беше в намален състав - едва четири от общо осемте заместник-кмета бяха от двете му страни (зам.-кметът по строителство Пламен Райчев, чиято оставка също беше поискана от Борисов, зам.-кметът по екология Анести Тимчев, зам.-кметът по финанси Величко Родопски и зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов).

Липсата на останалите четирима, както и казаното от самия него, че "предстои оптимизация на някои звена в общинската администрация", сочат какво предстои да се случи. Най-вероятната първа жертва на войната ще е зам.-кметът по култура Пламен Панов, който е единственият партиен член и за когото се знае, че е близък до Иван Тотев.

Димитров нерядко е и сочен като причина за определени проблеми от районните кметове. Районният кмет Иван Стоянов например, в чийто район попада ромският квартал Столипиново, сподели пред "Капитал", че положението в квартала лесно може да се подобри само с около 1 млн. лв. за събаряне на незаконните постройки и няколко допълнителни контейнера по улиците - което е сведено до знанието на общината, но така и не е изпълнено.

2. Какво значи това за града

"В Пловдив в момента се работят проекти за 500 млн. лв.", твърди самият кмет. И двете страни в конфликта - ГЕРБ и Димитров, искат той да не навреди на жителите на общината. Първо, защото предстоят избори след месец и половина, и второ, защото идват и местни такива.

По думите на Александър Държиков сега ще се покаже каква е ролята на кмета при едно управление и каква е ролята на партията.

"Дотук сме имали известни затруднения при работа със структурите, подчинени на общината, не очаквам нещо да се подобри, по-скоро очаквам още затруднения. Ще има забавяне на проектите, но и до момента проектите на общината не се развиват с темповете, с което очакваме всички", сподели и кметът на район "Тракия" Костадин Димитров, който през последните месеци се превърна в основното лице, сочено за бъдещ кандидат за кмет от ГЕРБ.

За Здравко Димитров е важно работата по всички започнали проекти в Пловдив да продължи и при възможност - да завърши в идните няколко месеца, защото колкото повече лентички за рязане, толкова по-добре. Това обаче ще бъде все по-сложно. Първо, защото всеки проблем, възникнал пред изпълнителите, който е свързан с одобрение от общинския съвет, като например още финансиране, или с районен кмет, може да бъде оставян да блокира изпълнението, както ГЕРБ правеха с "Продължаваме промяната" на общинско ниво. Вината за това ще се носи от кмета.

Един малък пример е улица "Даме Груев" - дълга 1.5 км и проектирана да се разшири за близо 7 млн. лв., улицата вече над 1 година стои затворена, а пречките по пътя са много - от отчуждаване до желанието на изпълнителя за индексация и т.н. А в града има много други, доста по-големи проекти - пробивът под жп гарата, Модър-Царевец, Южният обходен колектор, интегрираният проект за водите и, разбира се, заветните два стадиона, които вече преобърнаха общината. Повечето от тях вероятно ще останат за следващия мандат и следващия кмет.

Но е напълно възможно, заради войната, самия град да се облагодетелства дългосрочно. Благодарение на преговорите между Димитров и съветниците от ГЕРБ, Пловдив има нов общ устройствен план, 3 заема и десетки други проекти, немалка част от които - доста спорни. Такива неща вече надали ще могат да минат.

3. Какво значи това за ГЕРБ

Така и не стана ясно какво точно мотивира Борисов да дойде и да направи ултиматума сега. Да, имаше сериозно натрупано недоволство, което експлодира покрай протестите за стадионите, но то не е ново. Една от теориите е, че Тотев е успял да убеди лидера си, че сега е моментът за отделяне от Димитров, който сваля стремглаво подкрепата за ГЕРБ.

Но ако погледнем един от предшествениците на Димитров - Славчо Атанасов, това свалено доверие не е задължително лошо за кмета, нито положително за ГЕРБ.

През 2007 г. Атанасов е издигнат от коалиция между ВМРО и ГЕРБ. По-малко от година след изборите той уволнява един от своите заместници от квотата на ГЕРБ, като в мотивите тогава записва "в интерес на работата". Ответният удар не закъснява - ГЕРБ свалят доверието си от кмета, а местната структура, доскоро подкрепяща, се превръща в опозиция.

Три години по-късно, през октомври 2011 г., въпреки сваленото доверие и тежкия мандат Славчо Атанасов остава втори на балотаж след Иван Тотев с едва 2 хил. гласа. Същото се повтаря и през 2015 г.,, когато Атанасов дори стопява разликата до 1.4 хил.

И тук дори не взимаме предвид нещо, което потенциално винаги е възможно да се случи в настоящия момент в България: институции като прокуратурата и ДАНС да бъдат задействани срещу "непослушния" кмет. Такъв пример имаше със самия Иван Тотев, срещу когото бе повдигнато обвинение за поръчката за зоопарка, което след това го лиши от нов мандат.

Като се вземе предвид, че вече не сме 2011, нито 2015 г., нито дори 2019 г., силно вероятно е тези трикове този път да не сработят, а на местните избори и двете страни да понесат силни щети. При всички положения следващите 7-8 месеца ще бъдат най-вероятно загубено време за Пловдив. Но това, уви, също не е нищо ново.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi

    Каква война? Всичко е предизборно. Общинските съветници на ГЕРБ и БСП направиха проблемите и продължават да ги правят. Бил напуснал партията. Чудо голямо. Все едно ще върне Пловдивския панаир на община Пловдив или пък ще почне да работи ефективно срещу икономическите интереси на ГЕРБ и тези около тях.

    Нередност?
  • 2
    kmw07435891 avatar :-|
    Boris Stadich

    Тиквата си къса опашката

    Нередност?
Нов коментар