От седмото тепе: Фалира ли Пловдив, дрифт писта в Калояново, историите на трима хижари

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и, разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе"

Тази седмица бе отличаваща се с недоверие. Първият вот на неодобрение с политиката на правителството на акад. Николай Денков е факт и депутатите се събраха извънредно, прекъсвайки ваканцията си, за да го гласуват. Някак недоверчиво протича и предизборната кампания за предстоящите местни избори - с противоречиви и неоткрояващи се кандидати.

Недоверие към собствените си сили да дебатира демонстрира кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров. Докато всички останали кандидати дебатираха, той предпочете соловите изяви в някои предавания, без опасност от излишни сблъсъци и неудобства. Впрочем Димитров вече две седмици мълчаливо отказва да отговори и на въпросите на "Капитал Пловдив".

Действащия кмет пък демонстрира недоверие към общинските съветници и не пожела да се види с тях на последното им заседание. Общината от своя страна реши най-накрая да се погрижи за чистотата на града чрез увеличение на такса смет. Няма по-приличен начин според заместник-кмета по екологията Анести Тимчев Пловдив да върви напред и да бъде "по-уреден". Анализът на сметките на общината показва, че това е една от най-добре събираните такси - таксата за битови отпадъци е събрана 71% спрямо приетата планова годишна стойност в общинския бюджет.

то

Но въпреки това недоверие към кмета на Пловдив Здравко Димитров прояви и Министерство на финансите, като му отказа желан заем от близо 20 млн. лв., за което ще ви разкажем в темата на седмицата.

Тема от седмицата: Какво се случва с финансите на Пловдив

Какво става?

Тази седмица стана ясно, че община Пловдив няма да получи безлихвения заем от 19,7 млн. лв., който поиска кметът Здравко Димитров за 12 проекта, финансирани от общината, както и за заплати и текущи разходи. Оказа се, че Министерството на финансите няма законово основание да отпусне този заем от централния бюджет на община Пловдив, тъй като няма касов разрив по бюджета на общината.

Това е така, защото според анализа на МФ на данните за изпълнението на бюджета на община Пловдив към 31 август става ясно, че общината отчита излишък по бюджета си в размер на 400 хил. лв., както и наличности в размер на малко над 100 млн. лв., което е с 27 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година.

Защо е важно?

На 14 септември кметът Димитров и заместникът му Величко Родопски обявиха, че има дупката в бюджета на община Пловдив от близо 20 млн. лв. заради отпуснати безлихвени заеми по европроектите, които се реализират на територията на общината и които общината е разплатила към изпълнителите със собствени средства.

Така се появи решението им да поискат заем в този размер, като в писмото до МФ бяха описани и проектите, които стоят и чакат пари, за да бъдат завършени. Най-значимите от тях за "Обновяване на градската среда" за 1,6 млн. лв., "Социална и образователна структура" за общо над 8 млн. лв., "Мерки за подобряване качеството на въздуха" за над, 3,6 млн. лв. и други.

Въпросът, който, разбира се, задава и Министерството на финансите, е - откъде е тази дупка, защо се е появила, защо не се вижда в отчетите на общината и какво на практика се случва с парите на Пловдив. Това впрочем е въпрос, който е редно да задават и кандидатите за кмет, както и гражданите.

Какво следва?

Не е напълно ясно какво следва след отказа на МФ за предоставяне на този заем. Вече няколко ремонта в града спряха, защото изпълнителите им твърдят, че общината не се разплаща с тях. Напълно възможно е това да се случи на още места, а в края на годината да се окаже, че няма и пари за заплати.

Съвсем естествено се появява и въпросът за това дали община Пловдив не е в състояние на фалит, като се е задействала т.нар. процедура за финансово затруднение (процедурата, при която общините нямат средства за разплащане и минават през оздравителен план, съгласуван през финансовото министерство).

Към онзи момент Здравко Димитров вече няма да е кмет. Наследството му обаче явно е още по-токсично от очакваното.

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

#1. Шест икономически центъра концентрират 70% от производството в България. Пловдив е вторият от шестте най-големи икономически центъра в страната според анализ на Института за пазарна икономика. В повечето от най-големите икономически центрове водеща роля има преработващата промишленост, а регионът Пловдив - Марица - Раковски се откроява с най-голям ръст на добавената стойност за последното десетилетие - 113%.

#2. Бизнес на висока скорост: "Дракон" на колела. Единствената писта за моторспорт в страната, създадена от Христо Стоилов, вече 18 години е място за търсещите адреналин.

#3. Транспортният коридор на войната минава през България. Какво стана ясно от срещата на България, Румъния и Гърция в Евксиноград.

#4. Въглищата и ТЕЦ-овете в числа: кой колко работи и произвежда. Данните показват, че ролята на фосилната енергетика намалява значително и отново генерира загуби. Ниският дял на въглищата от производството и спадът в тяхната важност за системата са важни точки, които са подкрепени от числата.

#5. Трима души от планината. Историите на трима хижари, които показват защо това е начин на живот и светоусещане, а не точно бизнес.

Бизнес новини

Kaufland инвестира 37 млн. лева в нов хипермаркет в столичния квартал "Люлин 3"



"Кауфланд" (Kaufland) инвестира 37 млн. лева в нов хипермаркет в столичния квартал "Люлин 3". Това е 14-ият обект на търговската верига в София.

Компаниите продължават да наемат, но търсенето на работници се забавя



Повече фирми ще разширят екипите си през следващите шест месеца според проучване на Българската конфедерация по заетостта.

Истории, които видяхме другаде

  • Как Пловдив се разраства с цял нов квартал на запад описаха от "Марица". Нов квартал - жилищен парк "Марица-север" в северозападната част на Пловдив, се оформи още през 2010 година. Именно в терените в тази част на града се очаква и най-големият строителен бум.
  • В Пловдив вече има автомат, който пуска храна на бездомните кучета и котки. Според "Марица", така не само животните ще бъдат нахранени, а и ще бъде направена стъпка към опазване на чистотата в града.

  • Пловдив е сред най-евтините опции за покупка на имот от чужденци по данни, публикувани от "Под тепето". Средна цена за апартамент от 100 кв.м в града е 142 хил. долара.
  • Според Traffic News хотелите в Пловдив отбелязаха рекорд през това лято, като са генерирали приходи 9.4 млн. лв. само за месец. Месец август е бил рекордно добър за хотелиерите в Пловдив. Това е увеличение с 25% спрямо август миналата година.
  • Кметът Здравко Димитров не уважи последната сесия на общинския съвет, съобщиха "Под тепето". Зико, чието управление на града приключва точно след 17 дни, не пожела да присъства на заключителната сесия на общинския съвет за този мандат.

Назаем от "Бакхус": Зарибени по Черноморието



Нова съвместна рубрика започват списание "Бакхус" и "Черноморски улов", кръстена "Зарибени по Черноморието". Целта й е да се дава гласност на теми, свързани с местната кулинария и насочени като цяло към опознаването на богатствата и сезонността на подводния живот по нашите брегове. Дебютното издание отговаря на въпроса как да (пре)открием българската кухня.

ВИЖ: Зарибени по Черноморието: как да (пре)открием българската кухня

Мес(т)ни избори

Настоящият кмет на ГЕРБ и кандидат за втори мандат на район "Централен" Георги Стаменов получи благословията на Пловдивския митрополит Николай. Дядо Николай припомни, че като кмет Стаменов е служил угодно на църквата и християнската вяра, като е спомогнал за уличния ремонт около църквата "Света Марина" и бившето Гръцко училище.

Ремонт впрочем, за който така и не беше обявена поръчка и се случи изненадващо точно като по поръчка от горе.

Цитат на седмицата

Това управление ще се запомни с факта, че не работѝ никога за обществения интерес.

Али Байрам

общински съветник от ДПС, по повод отказа на ГЕРБ да позволят удължаване на концесията на пазара в “Столипиново”

Снимка на седмицата

Областният управител Илия Зюмбилев огледа Карловския надлез и установи, че е опасен и падат парчета от моста. След това поръча на общината да го поправи. Тя, предвидимо, обяви, че няма пари.

Свободно време и култура

13 октомври

Ресторантът на "Пивоварница Каменица" в Пловдив отваря врати отново. Мястото започва да работи под името Пивоварница FRIK&S с нова концепция и ще предоставя крафт преживяване - крафт бира, крафт храна, крафт музика.

13 октомври, зала "Съединение" на РИМ - Пловдив

Официално откриване на Национална научна конференция на тема "В спиралата на времето: хора, идеи, пространства и събития" с участието на над 50 изследователи от различни научни и културни организации от цяла България. Конференцията се провежда на 13, 14 и 15 октомври.

13 октомври, зала "Съединение"

Представяне на книгата "Последен по рода си. Д-р Георги Вълкович (1833-1892)" с автор доц. д-р Алека Стрезова (част от програмата на Националната научна конференция)

13 октомври, галерия " Капана", ул. "Райко Даскалов" №29

Официално откриване на фестивала "Международни фотографски срещи: Социален топос", Пловдив (13 - 31 октомври 2023)

14 октомври, къща музей "Христо Г. Данов" на ул. "Митрополит Паисий" №2

Представяне на книгата "Бленувани и плашещи: чуждите жени и мъже в българската словесност от дългия XIX век" на Николай Аретов (част от програмата на Националната научна конференция)

14 октомври, LUCKY Дом на киното, прожекция на филма АНСЕЛМ

Начало на Деветото издание на Международния кино-литературен фестивал СИНЕЛИБРИ. Между 14 и 29 октомври взискателната публика на Пловдив ще има достъп до великолепни кино-литературни премиери, в т.ч. отбрани заглавия, които се състезават в конкурса за пълнометражен игрален филм, а така също и филми, които са част от богатата паралелна програма на фестивала. Фестивалът се провежда в LUCKY Дом на киното.

15 октомври, LUCKY Дом на киното

Девето издание на Международния кино-литературен фестивал СИНЕЛИБРИ. Премиера за Пловдив на документалния филм "Ваймар експрес", дело на Милена Фучеджиева. Продуцент: Георги Николов; оператор: Емил Топузов; композитор: Асен Аврамов. Милена Фучеджиева ще представи филма и ще отговори на зрителски въпроси след края на прожекцията.
Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    puv1427357178395925 avatar :-?
    plamen popov
    • + 1

    Алтъ тепе е бивше тепе в Пловдив. Известно е също с името Каменица. Хълмът е разрушен напълно през 1882 г. и на мястото му е изградена Пивоварна „Каменица

    До 1881 г. това било едно от любимите места на пловдивчани. Тук идвали по великденските празници и Гергьовден. На първи май, когато по традиция се посрещала пролетта, край хълма се събирали най-известните борци от региона. Тепето било заобиколено от зелени ливади и зеленчукови градини.

    След 1876 г. започва строителството на пивоварната. Отломяваните камъни от тепето са използвани за строителен материал. Днес от това тепе са запазени само основите, подобно на Марково тепе.


    Моля сверете си познанията и данни за Пловдив, особено ако познатата ви част от града стига само в пределите на Капана :)

    Нередност?
  • 2
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    До коментар [#1] от "plamen popov":
    Хайде да не ровим в историята. Според източници през 18 век в града е имало 9 хълма и няколко действащи кариери за камък. При това този камък не се е използвал само за покриване на улиците и бордюри, но и за основите на къщи.

    Нередност?
Нов коментар