🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От седмото тепе: Нови избори в Панагюрище, падат парчета от панаира, а цените на имотите - не

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона, е "виртуалното тепе", от което виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и, разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе"

Продължава окомплектоването на новата община Пловдив. Така например бившата депутатка от "Български възход" и кандидат за кмет на "Тракия" от коалиция "Съединени за Пловдив" Лилия Недева се похвали в социалните мрежи, че е заела директорското място в отдел "Здравеопазване". Проблемът беше, че това стана в деня, в който общината обяви конкурса за позицията.

Никой запознат с начина, по който общините правят "конкурси", не е изненадан от това. Но все пак смелостта на дългогодишната чиновничка да обяви това публично е нова стъпка в прозрачността.

Иронията настрана, истински достойни и пример за града са младите юристи от отбора на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", които спечелиха Националните кръгове на най-престижното състезание по международно право - Phillip C. Jessup, провело се между 16 и 18 февруари 2024 г. в Съдебна палата в София.

Вероятно обаче никоя юридическа норма не може да спаси една от най-представителните изложбени зали в Международния пловдивски панаир - №10 (ъгловата палата, която се намира вляво от входа). Тя вече е превърната в строителна площадка, откри "Под тепето", с разрешително от 2022 г., подписано от община Пловдив, поискано от дружеството "Международен панаир - Пловдив", което е под контрола на Георги Гергов. Там по непотвърдена информация ще се настани френската търговска верига "Карфур" (Carrefour), чийто представител - собственикът на "Паркмарт", вече съобщи пред "Капитал" миналата година, че планира такъв ход.

Има обаче и добри новини за общината. От съобщение на ведомството стана ясно, че Пловдив е получил одобрение на първи етап от оценката за проект на стойност 60 млн. лв. с водещ партньор Агенция "Пътна инфраструктура". Това може да означава, че има шанс за раздвижване на малка част от околовръстното шосе на града - до кръговото за Пазарджик.

Иначе основните теми, които витаят в пространството от вчера, са разпад, ротация и нови избори. Докато наблюдаваме дали управлението на държавата ще се закрепи, на местно ниво има все повече признаци, че статуквото се завръща. Един такъв станаха резултатите в Панагюрище.

Тема от седмицата:

Нови избори за кмет ще има в Панагюрище

Какво се случи

След като Административният съд в Пазарджик обяви на 27 ноември миналата година избора на кмет на община Панагюрище за недействителен, сега решението се потвърди и от Върховния административен съд.

На местните избори миналата година за кмет на града бе избран независимият кандидат Желязко Гагов, който на втория тур на 5 ноември получи едва 28 гласа повече от опонента си - досегашния градоначалник от ГЕРБ Никола Белишки. Съдебното дело по обявяването на неговия избор за невалиден беше образувано след жалба на Белишки, според когото имало нарушения в 15 секции. По разпореждане на съда тогава вещи лица броиха наново вота в 14 секции, където бяха установени спорни бюлетини, но повечето от тях бяха свързани с излизане от квадратчето. Единствената истински проблемна секция се оказа в едно село, където чувалът не бил добре запечатан и немарливостта очевидно е царувала.

ВАС се позовава на секцията в село Попинци със 780 регистрирани избиратели и малко над 400 подадени бюлетини, за да каже, че при такава малка разлика изборният резултат трябва да бъде касиран.

Защо е важно

Това е само една от 248 жалби от кандидати за кметове и общински съветници, с които се оспорват резултатите от вота. От тях исканията за преразглеждане на резултатите от избора на общински съвет са 67, а на кметове - 149. Съотнесено към общия брой на общините в България - 265, това означава, че в почти всяка община вотът е бил оспорен.

Това е разбираемо: заради продуцирания хаос около машинния вот в повечето места избирателите гласуваха с три различни бюлетини - за общински кмет и кмет на кметство и за общински съвет. Това заедно с отчитането на преференциалния вот за съветници усложни значително преброяването на бюлетините от секционните избирателни комисии.

На този фон е напълно нормално в някое село хората от местната комисия да не са смогнали да се справят с всички изисквания на закона. А това дава инструмент, с който загубилите да превърнат съда в практически "трети тур" на изборите.

Какво следва

Панагюрище заедно с Хасково и Каварна са някои от местата, в които ще има нови избори. Резултатът от това спокойно може да е завръщането на старите "силни". Белишки например управлява Панагюрище вече три мандата.

Вижте повече за Панагюрище тук

А тук - за съдебните драми около местните избори

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

1. ПП-ДБ опитват да изолират Пеевски, сглобката се клати повече от обикновено Две седмици преди ротацията на Николай Денков с Мария Габриел на премиерския пост от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) предложиха на ГЕРБ меморандум, за продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността, който Мария Габриел отказа да подпише.

2. Най-голямата инвестиция на България: американските блокове в АЕЦ "Козлодуй" За новите блокове в АЕЦ "Козлодуй" винаги се е говорело много, но поне досега проектът винаги стоеше в сянка. На заседание на Министерския съвет на 12 февруари енергийният министър Румен Радев и помощник-секретарят в министерството на енергетиката на САЩ Андрю Уайт сключиха междуправителствено споразумение за сътрудничество по проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

3. "Железница": Най-скъпият и най-дълъг тунел е готов срещу почти 400 млн. лв. След кражба на документи, 5 години възлагане и 5 години строителство през изминалата седмица АПИ пусна за движение двукилометровия тунел по АМ "Струма". За неговото изграждане преди 5 години беше обявена най-голямата обществена поръчка, която бе дадена на "Джи Пи груп" след редица скандали и отлагания.

4. Газът в Европа поевтинява, в България цената е с 30% по-висока от борсовата Цените на природния газ в Европа продължават да падат в сравнение с предходните няколко зими и към момента вървят към непознато от 2020 г. насам дъно. В България цената на газа на регулирания пазар е все още над 30% по-висока от тази на европейската борса.

5. Защо сделките с имоти намаляват, а цените - не Активността на банкерите, ентусиазмът на младите купувачи и предпазливостта на строителните предприемачи поддържат пазара. Високите цени охлаждат пазара, но все още ниските лихви и намалялото предлагане на нови жилища го предпазват от сътресения.

Бизнес новини

Куриерският сектор е все още на крилете на онлайн търговията

През 2022 г. приходите на куриерските дружества в топ 20 достигат 1.175 млрд. лв., а онлайн търговията расте с 23%. Общите приходи на първите 20 куриерски дружества за 2022 г. са 1.175 млрд. лв. Половината от тях са на лидерите "Еконт" и "Спиди".
Българският автопарк през 2023 г.: рекорд на дизелите, но и (микро) рекорд на електромобилите

Броят на леките автомобили в България е нараснал с почти 4% през 2023 г. и достига 3 млн. при почти 2.9 млн. година по-рано. Те са близо 75% от общо регистрираните пътни превозни средства (ППС), които в края на миналата година са 4.1 млн.

Истории, които видяхме другаде

В Община Пловдив бе одобрена Концепция за интегрирано териториално развитие "По пътя на Античността" - интегриран териториален туристически продукт/маршрут, свързващ античното културно наследство на територията на Южен централен регион и Югоизточен регион, посочиха Traffic News.

По информация от "Марица" в УМБАЛ "Пълмед" е открито Отделение по лъчелечение и радиохирургия с апаратура от последно поколение. В него за всеки пациент се изготвя прецизен индивидуален терапевтичен план.

От "Под тепето" информираха за шанс за допълнителни пари за кино "Космос". Това може да се случи, ако Община Пловдив бъде одобрена по процедура в изпълнение на новия интегриран подход за териториално развитие в България. Проектът се казва "Бреговете на съвремието - комплекс от мерки за създаване на зелена, иновативна и приобщаваща градска среда в Габрово и Пловдив".

"Гората.бг" ще подари 20 000 плодни медоносни и паркови дръвчета на хората от Пловдив и региона. Ще ги раздава директно на всеки желаещ. Събитието е от 10:30 ч. в събота 24.02 на Братската могила, съобщават Plovdiv24.

Назаем от "Бакхус": На по чаша с Краля на Негронито

За коктейл, в който няма нищо сложно - само равни пропорции джин, Campari и вермут, "Негрони" има стотици вариации - поне 450. В София в началото на февруари дойде Мауро Махджуб, наричан още Краля на Негронито.

ВИЖ: Екслузивно и отблизо с Краля на негронито

Цитат На Седмицата

"Не мога да кажа дали това е цената. На този въпрос господин кмета може да отговори. Групата на "Браво, Пловдив" към този момент няма - и де юре и де факто, коалиционни взаимоотношения с ГЕРБ. Имаме разбирателство по конкретни теми, тоест подкрепяме конкретни идеи и конкретни политики."

Савина Петкова, председател на групата на "Браво, Пловдив" в общинския съвет, на въпрос дали предложението да стане зам.-кмет по транспорта среща подкрепа

Свободно време и култура

До 24 февруари продължава изложението "Агра 2024" и "Винария" в Пловдивския панаир.

22 февруари 17:00 ч. "Декатлон"

Тенисът на маса за деца

22 февруари 20:00 ч. Rock Bar Download

Старт на сезон 9 от епичния турнир по BeerPong в Rock Bar Download!

24 февруари 10:00 ч. "Декатлон"

Волейбол за деца

24 февруари

Регионален етнографски музей - Пловдив, има удоволствието да ви покани на една по-различна мартенска работилница, която ще се проведе в салона на музея.

25 февруари 10:00 ч. "Декалтон"

Лека атлетика за деца

25 февруари Градски дом на културата "Борис Христов"

Постановката "Това не го казвай". Автор: Саломе Льолуш, Участват: Теодора Духовникова и Захари Бахаров, Режисьор: Явор Гърдев

Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.