🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Събужда ли се за нов живот "Знаме на мира"

Изоставеният строеж над плажа "Аркутино" има нов собственик и нови планове за "модернизация на сградите"

Все още няма подадени заявления за строителни разрешителни или процедури към РИОСВ за строителство във въпросния имот
Все още няма подадени заявления за строителни разрешителни или процедури към РИОСВ за строителство във въпросния имот
Все още няма подадени заявления за строителни разрешителни или процедури към РИОСВ за строителство във въпросния имот    ©  Огнян Георгиев
Все още няма подадени заявления за строителни разрешителни или процедури към РИОСВ за строителство във въпросния имот    ©  Огнян Георгиев
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Изоставеният строеж над плажа "Аркутино" има нов собственик и нови планове за "модернизация на сградите".
  • През годините парцелът минава от капитала на държавното ГБС в приватизираното дружество и така до различни офшорки.
  • Част от земите са изключени от защитената местност, има и ПУП, но появата на голям комплекс би била сложна, твърдят експерти.

В средата на юни Любомира се разхожда в любимия си залив на Аркутино и поглежда към бетонните останки от някогашния грандиозен проект на Людмила Живкова "Знаме на мира". Недовършените сгради се извисяват в гората непосредствено зад плажа и са неразделна част от гледката на Аркутино от десетилетия. Любомира забелязва, че на прозорците има дограма, а наоколо се движат камиони, както и има охрана около изоставения бетон. Тя се свърза с "Капитал" с големия въпрос - възможно ли е да започне строителство в гората над плажа.

Това е важен въпрос не само защото Аркутино е едно от малкото останали незастроени места по Южното Черноморие. Обектът е символен за комунизма, историята около него - дълга и заплетена като прехода, а бъдещето му - неясно като това на българското крайбрежие.

Оказа се, че дограмата не е от тази година - от фирмата, собственик на терените и сградите, твърдят, че е поставена преди около четири. Инвеститорът, който е обвит в мистерия, обаче има намерение да използва вече построените сгради, не е ясно за какво. Ще се появят нови паркинги, но не и нови сгради, заявява фирмата собственик. Засега няма заявления за разрешения за строеж, няма и такива до РИОСВ - Бургас. Има обаче Подробен устройствен план (ПУП), който позволява някакво строителство, а две части от парцела са изключени от защитената местност, в която новото строителство е забранено. На практика обаче хотел или курортен комплекс ще има нужда от вода и електричество, които трудно ще бъдат допуснати в сегашните режими.

От комунизма в прехода до приватизацията

Бетонните скелети, надвесени над пясъка, са отразявани в международни медии като Guardian и Atlas Obscura. Въпреки че дъщерята на Тодор Живков, Людмила Живкова, умира през 1981 г., мястото е силно свързано с нея. Строежът започва в нейна чест през 1985 г. като инициатива на Комитета за култура. Планът е да бъде комплекс, в който да се провеждат международни детски събития. По-конкретно това е Младежки детски творчески център "Знаме на мира"- фестивал на детското изкуство под егидата на ООН, който именно Живкова е организирала в България. Вътре има стаи за репетиции, класни стаи, изобщо концепцията е за курорт за надарени деца от цял свят, които да творят заедно в лятната си ваканция.

След промените, идеята (и глобалните надежди на България) увяхва и в началото на 90-те строежът е замразен. Според писмо от 1994 г. на образователния министър Марко Тодоров твърде много средства се харчели за съхраняването на иначе недовършения обект. Училищен комплекс "Ропотамо" - както се казва въпросният имот, е прехвърлен в Министерството на териториалното развитие и строителство. На 14 октомври 1994 г. министър Христо Тотев издава заповед теренът да влезе в капитала на тогава все още държавната фирма "Главболгарстрой". Любопитен факт е, че решението е взето три дни преди да свърши мандатът на правителството, в което Тотев участва - на Любен Беров.

На 7 ноември 1994 г. Министерството на образованието, науката и технологиите (МОНТ) вече официално подписва приемо-предавателен протокол за имота с Министерството на териториалното развитие и строителство, под чиято шапка е ГБС към този момент. На следващия ден - 8 ноември 1994 г., се обявява процедура по приватизация на "Главболгарстрой". Тогава изпълнителен директор е Симеон Пашов, чието семейство продължава да управлява компанията през годините, откакто е частна.

ГБС, офшорка, офшорка

Проблемът на терена от гледна точка на собствениците му е, че трудно може да бъде застроен без сложни (дори за ГБС) процедури заради екологични изисквания. Вероятно заради това собствеността му започва да се прехвърля през годините активно. "Главболгарстрой" е приватизирана през 1996 г., а с нея и терените на Аркутино. Според публикация в "Свободна Европа" през май 2005 г. дружеството обособява от имота два парцела - в община Созопол и в община Приморско. Теренът от 311 дка в Созопол е записан като неурегулиран поземлен имот и в него е включен недостроеният комплекс "Център знаме на мира", а другият е голям 254 дка.

През октомври 2005 г. имотите са апортирани в новото дружество "Аркутино" ЕАД, собственост на ГБС. През последните 15 години именно "Аркутино" е собственик на терените, но собствеността зад него е скрита през офшорни компании. В края на 2005 г. като едноличен собственик на капитала на "Аркутино" вече е записана офшорната "Фадилен инвестмънт ЛТД", регистрирана на Британските Вирджински острови. "Вече близо 15 години групата на "Главболгарстрой" няма общо с въпросния терен, когато собствеността е прехвърлена на британски инвестиционен фонд, който стои зад "Фадилен инвестмънт ЛТД", написаха от ГБС в отговор до "Капитал". На въпрос защо са го продали и не са строили нищо там, от ГБС уточниха, че сделката е сключена отдавна и оттогава мениджърският екип на компанията изцяло се е сменил, затова е трудно да се коментира причината. "Може само да предположим, че в направеното финансово предложение от "Фадилен инвестмънт ЛТД" са видели добра възможност за приходи, които да бъдат вложени в основния строителен бизнес на групата", пишат те.

След това до 2010 г. собственик на "Аркутино" ЕАД е регистрираната на Британските Виржински острови фирма "Ар ту ар Аркутино лимитид", а след това до 2017 г. - "Инджаз ийстър еуропеан пропърти дивелопмънт къмпани" на Кайманските острови. През 2015 г. проверка на "Капитал" показа, че в тази компания представител е канадският гражданин Мустафа Гази Кериба, който участва и в съвета на директорите на дружеството заедно с две фирми, свързани с кръга около "Винпром Пещера". До 2012 г. адресът на управление на "Аркутино" ЕАД е на ул. "Алцеко" 16 в Пловдив, където се намират седалищата и на двата основни акционера във "Винпром Пещера" - "Глобъл маркет" и "Сириус инвест". След 2012 г. адресът се мести на улица "Александър'' 2 в град Бургас, където се намира и хотел "Приморец". Това, както и няколко други следи, плюс информация от източници на "Капитал", сочи, че новият собственик на терените на "Знаме на мира" е известният бургаски хотелиер Димитър Караненов - собственик на "Грандхотел Приморец" и още няколко хотела в Слънчев бряг, концесионер на бургаския плаж (виж карето).

В момента официалният собственик е офшорната фирма "Икериа лимитид", регистрирана в Обединените арабски емирства. Справка в имотния регистър сочи, че при последната сделка - от 2019 г., прехвърлянето на имота е било за общо 15.8 млн. лв. Действителен собственик на капитала на офшорната фирма се води адвокат Боян Станоев от пловдивската кантора "Базлянков, Станоев и Ташев", която също е регистрирана на "Алцеко" 16.

Битките за пясък и територия

Непосредствено около въпросния имот се намира защитена местност "Беглик таш - Ропотамо". До 2005 г. тя се води "буферна зона", но тогава сменят терминологията и се приема заповед, че в рамките на една година трябва да прекатегоризират всички буферни зони в защитени местности, разказва Тома Белев от Асоциацията на парковете в България. Впоследствие той забелязва, че точно имотите на "Аркутино" са изключени от местността, като режимът в нея и параметрите ѝ са приети със заповед от 2012 г. на министъра на околната среда. Тогава това е Нона Караджова в първия кабинет на Бойко Борисов. През февруари 2013 г., малко преди падането на първия кабинет "Борисов", обаче екоминистерството коригира заповедта с основанието, че поправя фактологическа грешка за терена, който трябва да бъде обхванат, и вкарва земите в защитената местност.

Дружеството "Аркутино" обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) заповедта. Спорът е дали отразяването на границата на буферната зона на Резерват "Ропотамо" в частта на посочените два имота се дължи на очевидна фактическа грешка и това реално са дюни и горски местообитания или заповедта допълнително разширява защитената местност. Видно от решението на ВАС, както и от разказа на Белев, ключово за развитието на делото се оказва вещото лице. Според него границите на местността според заповедта на 2012 г. не съвпадат с границите на буферната зона съгласно стара заповед от 1992 г. Съдът потвърждава позицията на "Аркутино" и в петчленен състав на касационна инстанция през 2018 г. Така две части от созополския имот са изключени от заповедта на МОСВ. По думите на Белев изключената територия е малка и става въпрос за около 63 декара от общо 565, а според друг източник са още по-малко - 38 декара.

Строителство в момента там няма, нито има ограда за влизане в обекта. От "Аркутино" твърдят, че дружеството е подменило дограмата "в някои от сградите преди около четири години - на местата, на които е имало такава при замразяването на строителния обект". Очевидци твърдят, че са виждали работници там и последните лета. Според чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие собственикът трябва да информира органа в лицето на екоминистерството за всички дейности по продължаване на строителството. Очевидно хотелът от времето на Тодор Живков не е минал процедури по директиви за "Натура 2000", където попада сега. Справка в сайта на РИОСВ - Бургас, за последните пет години обаче показва, че няма заявление за преценяване дали е необходима процедура по оценка за съвместимост с "Натура 2000" за поставянето на дограма на сградите и съответно бъдещо поставяне на прозорци и използване на сградата.

На въпрос дали все пак са получили такова заявление и дали е необходимо в гореспоменатия случай инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ - Бургас, отказа да коментира, като се оправда с прокуратурата. "Благодарим за отправеното питане, но всички много добре сме информирани, че към този момент за всички така наречени незаконни строежи по Южното Черноморие текат прокурорски проверки. В тази връзка РИОСВ като компетентен орган по околна среда няма как да коментира тяхната законност, тъй като не е в нашите правомощия", написа тя. Ден преди да изпрати въпросния отговор обаче, Върховна административна прокуратура излезе с резултат от проверката си именно за този парцел и констатира единствено, че там липсва обезопасителна ограда.

Планът на инвеститора

"Много важно е да се разбере, че за ново строителство в имоти, собственост на "Аркутино", никога не са били издавани строителни разрешения от Община Приморско и от Община Созопол", подчерта в писмени отговори до "Капитал" адвокат Боян Станоев. В момента се изработва проект за модернизация на комплекса, като още за 2021 г. "се планира организирането на повече паркинги, доколкото това е голям проблем за гражданите в района, повече пешеходни алеи до плажа и достъпна среда за кратък престой на автомобили, безплатни паркоместа за хора с увреждания, както и място за зареждане на електроавтомобили", пише Станоев. Според отговорите на представителя на фирмата това е нужно, за да се преустанови нерегламентираното паркиране върху дюните в пиковите уикенди през лятото. По думите му "няма да има реализация на ново строителство, нито ще има разрушаване на дюни, а само модернизация на съществуващия сграден фонд и осигуряване на по-добра и достъпна среда". Не става ясно обаче за какво ще се използват съществуващите сгради.

От Община Приморско уточниха, че дружеството не е подавало инвестиционни намерения, няма виза за проектиране, не е разрешавана процедура по изработка и одобряване на ПУП за притежавания от фирмата имот. Пред "Свободна Европа" главният архитект на Созопол Радост Георгиева обясни, че има ПУП на част от имота, изготвен през 2012 г., където е допуснато строителство с височина 15 м. Това обаче влиза в разрез както със Закона за устройство на черноморското крайбрежие, така и със заповедта за защитена зона.

Под "модернизация на съществуващия сграден фонд" може да се крият много неща, но според Белев не става дума за нов хотел. "Тези стоманенобетонни конструкции може да са добре, но няма пречиствателна станция и няма как да се построи. Няма как да се достави вода, няма електричество. Просто не става за хотел", уточнява той. Адв. Станоев от "Аркутино" ЕАД отговори на "Капитал" следното след редакционното приключване на броя: "Парцелът е изцяло водоснабден и електрифициран , в него има дори и няколко малки съществуващи постройки, които могат да бъдат обитаеми и в момента." Същевременно уточни, че плановете за модернизация не са финализирани, така че за момента дори идеите са обвити в мистерия.

Завеса от адвокати

Управител на дружеството "Аркутино" е Елин Пачев, а съветът на директорите се състои от Пачев и компаниите "Бирлинг България" и "Бартлет". През последните поне 12 години Румен Лясков е или управител, или част от съвета на директорите на последните две дружества. Лясков беше управител на "Бургас тауър", фирмата инвеститор с планове за 80-метров небостъргач в бургаския квартал "Зорница" отпреди няколко години. Той е служител в пловдивската кантора "Базлянков, Станоев и Ташев". Двама от съдружниците - адвокатите Николай Базлянков и Боян Станоев, са в съветите на двете фирми. Техните имена изплуват и в разследване на "Капитал" за заменките на земи от 2013 г.

Станоев каза, че представлява дружеството и отговаряше писмено на въпросите на "Капитал". На въпрос кои са реалните собственици на дружеството и съответно на имотите, адвокатът цитира само смените, посочени в Търговския регистър, т.е. имената на офшорни фирми, но не даде конкретен отговор.

Според няколко източника на "Капитал" обаче общо с "Аркутино" има Димитър Караненов. "Аркутино" е регистрирана в Бургас на ул. "Александър Батенберг" № 2, което е в съседство с "Приморец". "С оглед адекватно администриране въпросите, свързани с имотите, адресът на дружеството е от 8 години в Бизнес център, находящ се на ул. "Александър Батенберг" 2, където ползва пощенска кутия за кореспонденция С дружества на г-н Димитър Караненов "Аркутино" е имало през годините още през 2011 договори за партньорства при промяната на различните институционални фондови собственици", писмено коментира Боян Станоев. На "Батенберг" 2 са регистрирани както дружествата на Караненов, така и КРИБ - Бургас, чийто председател е неговият син, Стоян Караненов. Oт офиса на бургаския бизнесмен коментираха връзките им с дружеството по следния начин: "Дружества на Димитър Караненов са имали още от 2011 г. различни договори за партньорство с чуждестранен инвестиционен фонд, собственик на описания от Вас недвижим имот."

*Текстът е допълнен в 18:50 на 31 юли 2020г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kad avatar :-|
    kad
    • + 5

    Обществена тайна в Бургас е че, г-н Караненов е представител на г-н Пеевски за региона.

    Нередност?
Нов коментар