🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Q&A | България и еврото: какви са идеите на Министерството на финансите

Накратко - търговските обекти в страната, които имат желание и техническа възможност, да могат да приемат плащания и в евро, и в левове още от догодина

Идеята нафинансовия минисър Асен Василев всъщност не е толкова радикална, макар и, погледната отвън и зле комуникирана, да предизвика по-скоро повдигане на вежди.
Идеята нафинансовия минисър Асен Василев всъщност не е толкова радикална, макар и, погледната отвън и зле комуникирана, да предизвика по-скоро повдигане на вежди.
Идеята нафинансовия минисър Асен Василев всъщност не е толкова радикална, макар и, погледната отвън и зле комуникирана, да предизвика по-скоро повдигане на вежди.    ©  Цветелина Белутова
Идеята нафинансовия минисър Асен Василев всъщност не е толкова радикална, макар и, погледната отвън и зле комуникирана, да предизвика по-скоро повдигане на вежди.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • България задължително първо ще консултира темата с ЕК и ЕЦБ, казват от ведомството на Василев
  • Това не е "едностранна евроизация" и "нашата цел остава да сме пълноправен член на еврозоната", уверяват от МФ
  • Самото повдигане на темата обаче прави по-скоро мечешка услуга на страната

България обмисля да въведе еврото като паралелна валута. Тази новина, потвърдена с половин уста от финансовия министър Асен Василев преди десетина дни, бързо обиколи всички медии и предизвика, меко казано, противоречиви реакции. Съвсем логично - България е на финалната права по пътя към еврозоната, а с подобни действия, вместо да си помогне, може сама да торпилира направените досега усилия. В Брюксел, а още по-малко пък във Франкфурт, гледат с добро око на подобни солови изпълнения, защото те се определят като опит за заобикаляне на правилата.

Идеята на Василев всъщност не е толкова радикална, макар и, погледната отвън и зле комуникирана, да предизвика по-скоро повдигане на вежди. Накратко се предвижда търговските обекти в страната, които имат желание и техническа възможност, да могат да приемат плащания и в евро, и в левове още от догодина. Но само при условие че преди това страната получи зелена светлина от ЕК и ЕЦБ. Ето няколко важни въпроса, на които Министерството на финансите отговаря за "Капитал":

Каква точно е идеята?

"Става въпрос конкретно за въвеждане на възможност за разплащане в евро за физически лица. Основно се разглеждат възможности, свързани с картови разплащания, например в супермаркети и други подобни търговски обекти", посочват от Министерството на финансите (МФ). Друг е въпросът, че и в момента навсякъде, където има POS терминал, може да се плати с карта, която е вързана към еврова сметка.

Реално при такъв подход еврото няма да е точно официална валута в България, доколкото тя ще може да се ползва само при взаимоотношения между частни субекти, но според МФ "ще се разгледа възможността за плащания, свързани с публични задължения". Все пак от ведомството твърдо подчертават, че това не е "едностранна евроизация" и че "нашата цел остава да сме пълноправен член на еврозоната".

Предпазливостта е обяснима - в официалната си секция за често задавани въпроси, свързани с разширяването на еврозоната, ЕЦБ ясно посочва, че въвеждането на еврото като паралелна валута от държави извън валутния съюз "противоречи на основната икономическа същност на икономическия и паричен съюз", както и че посочените в договора (за присъединяване към ЕС - бел. ред.) етапи по пътя към въвеждане на еврото "не могат да бъдат заобиколени чрез едностранна евроизация". Реално дори пред бъдещото присъединяване на отдавна евроизиралата се Черна гора към ЕС това стои като нерешен проблем.

Съгласувано ли е с ЕК и ЕЦБ?

Още когато темата беше повдигната за първи път, Василев увери, че преди да се предприеме нещо конкретно, то бъде обсъдено с европейските ни партньори. Сега от подопечното му ведомство отново уверяват, че няма да има непремерена солова акция и че в момента тече период на неформални консултации с ЕК и ЕЦБ. "Те помолиха за време за реакция, за да могат да прегледат конкретната правна база и предишни подобни случаи, преди да могат да заемат позиция." В случай че това не противоречи на правната уредба, "идеята ще бъде формално консултирана с ЕК и ЕЦБ преди да бъде приложена".

Самото повдигане на темата обаче прави по-скоро мечешка услуга на България. Неофициално представители на европейските институции посочват, че очакванията към новото правителство са свързани не с екстравагантни ходове, а с конкретни усилия в посока страната да отговори на изискванията за еврото, като например покаже реални мерки и воля за овладяване ръста на цените. Освен числовите изисквания като дефицит, дълг, инфлация България пое още няколко ангажимента, като например справяне с проблема "Зелена карта". Нужните промени в Кодекса за застраховането все още не са приети, след като бяха бламирани в предишния парламент от иначе проевропейските ГЕРБ и ДПС.

Откога ще е в сила и задължително ли ще е?

Срокът за реализирането е през 2024 г., като всеки магазин ще може да реши дали да приема плащания и в евро или не, става ясно от отговорите на ведомството на Василев. От там уточняват, че "конкретният период е предмет на по-нататъшни разговори, когато всички технически и правни елементи са уточнени". Обещанието е, че предложените промени ще бъдат консултирани с бизнеса "своевременно, след като бъде изяснен техният правен и технологичен обхват. Всякакви промени ще бъдат ясно комуникирани".

Каква е целта?

По-плавен преход към единната валута. Националния план на България за въвеждане на еврото в момента дава срок от само един месец след влизането в еврозоната, в който левът и еврото ще бъдат едновременно законни платежни средства.

"Основната цел на мярката е да улесни процеса на преминаване към единната европейска валута, като намали количеството промени, които трябва да се случат в първия месец от приемането в еврозоната. По този начин потребителите ще имат възможност да свикнат с разплащания в евро, а бизнесът - да адаптира постепенно системите си, а не наведнъж", посочват от Министерството на финансите.

Какъв ще е ефектът?

Доколкото мярката е доброволна, едва ли много фирми, особено малки, ще бързат с подобна промяна, изискваща и разходи, преди да са сигурни, че целта влизане в еврозоната от 1 януари 2025 г. е реално постижима.

В кръга на шегата - ако има поне една голяма търговска верига, която започне да приема плащания в евро, а телевизиите излъчат репортажи как баби си купуват сирене и хляб с европейската валута, без да им мигне окото, вероятно това би имало по-голям положителен ефект сред евроскептиците в сравнение с каквато и да било официална разяснителна информационна кампания. Въпросът обаче е дали подобна реклама за вътрешна употреба няма да се окаже твърде скъпа и да отдалечи страната от еврото.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 6

    При положение, че повече от 400 000 БГ граждани поискахме референдум по темата, това за паралелното въвеждане на еврото на Асен е самоуправство.

    Няма нищо по-демократично от пряко изразяване на волята на суверена.
    Да, има нужда народната маса да се образова по темата, което е излишно усилие от гл.т. на яхналите властта на основание на представителната демокрация случайници, защото избирателят гласува за баце, а получи Киро...

    Представителната демокрация в БГ варианта си е урудливо постфеодално явление, което напълно изкривява волята на суверена според моментните интереси на собствениците на партиите. Ако от посолствоТО не бяха заплашили баце с включване в следващия списък Магнитски и блокиране на сметките му по света и у нас, дали щеше толкова за стиска зъби, докато аджамиите от ППДБ цял месец му бъркаха по дупките?

    Да, референдумът е с непредвидим резултат, но трябва да вземем да свикваме, че волята на народа не е равна на едноличното желание на който и да било посланик," внушено" на местен зависм политик.

    Допитване!

    Нередност?
  • 2
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • - 2
    • + 4

    Искаме запазване на лева без никаква паралелна валута.

    Нередност?
  • 3
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    Ха на бас, че при въвеждане на еврото у нас цените ще вървят нагоре е заплатите и пенсиите ще се разделят на две. Казват му "гриид флейшън" или инфлация поради алчност. Вдигат цените защото могат, а могат защото няма контрол. Законът за спекулата е отменен и в България НЯМА заместващо законодателство. НЯМА и агенция, която да следи за спекула. НЯМА и ефективно работеща правораздавателна система. Та, напъните на финансовият ни министър да ни убеждава в противното са ГЛУПОСТИ НА КВАДРАТ !! Има реално доказателство - цените на храните в България са се увеличили по време на пандемията с над 25% спрямо 2019г. Повече от повечето държави в ЕС.

    https://www.capital.bg/biznes/stoki_i_prodajbi/2023/03/04/4456177_kak_se_promeniha_cenite_na_hranite_i_napitkite_prez/

    https://www.zname.info/news/16788577669517/spekula-ima-no-darzhavata-nyama-s-kakvo-da-ya-bori

    Нередност?
Нов коментар