🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приемането на еврото вече до голяма степен зависи от политиците

България все още има шанс според управителя на БНБ Димитър Радев

Комуникационната кампания за еврото беше много сериозно забавена заради особеностите на политическата среда през последните две години според управителя на БНБ Димитър Радев. Неговото мнение е, че тя може да започне до края на април.
Комуникационната кампания за еврото беше много сериозно забавена заради особеностите на политическата среда през последните две години според управителя на БНБ Димитър Радев. Неговото мнение е, че тя може да започне до края на април.
Комуникационната кампания за еврото беше много сериозно забавена заради особеностите на политическата среда през последните две години според управителя на БНБ Димитър Радев. Неговото мнение е, че тя може да започне до края на април.    ©  Юлия Лазарова
Комуникационната кампания за еврото беше много сериозно забавена заради особеностите на политическата среда през последните две години според управителя на БНБ Димитър Радев. Неговото мнение е, че тя може да започне до края на април.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • БНБ и банковият сектор ще са готови с подготовката в много висока степен още в края на тази година
  • Министерството на финансите очаква забавяне на инфлацията през следващите месеци
  • Нужен е работещ парламент, за да се приеме консервативен бюджет и останалите закони, свързани с еврото

България все още не се намира в лоша позиция, когато става въпрос за присъединяване към еврозоната, но за да финализира успешно този процес, трябва да се изпълнят няколко задачи. Те са свързани не само с техническата подготовка на банковия сектор, институциите и бизнеса, но и с приемането на няколко законопроекта, с връщане към политиката към фискална дисциплина и започването на информационна кампания. Това стана ясно от думите на управителя на БНБ Димитър Радев, който участва на конференция, посветена на темата. Тя беше организирано от Американската търговска камара в България.

Страната ни официално се отказа от целта си да приеме еврото от началото на 2024 г. Това се случи, след като така или иначе шансовете бяха спаднали близо до нулата. Причината е, че според европейските ни партньори България изостава с приемането на съответното законодателство, а също и не покрива критерия за инфлация. Новата индикативна дата, която се чува все по-често и от представители на ЕК, и на служебният кабинет, е началото на 2025 г.

Истината е обаче, че този процес няма как да бъде завършен докрай без политическа воля и работещ парламент. Това намекна с изказването си и Димитър Радев. По думите му БНБ и банковият сектор ще са привършили с подготовката за приемане на еврото в много висока степен още в края на тази година.

Ако България отново не избере функциониращо правителство, това може да подкопае надеждите й за присъединяването към еврозоната в бъдеще, коментира и Politico ден след изборите на 2 април.

В очакване инфлацията да се понижи

В момента единственият номинален критерий, който България не изпълнява, за да се присъедини към еврозоната, е този за инфлацията. Тя би трябвало да не надхвърля средното ниво за предходните 12 месеца в трите членки на ЕС с най-ниски стойности плюс 1.5 процентни пункта надбавка, докато в момента покачването на цените е далеч над средното в целия съюз.

"Ние се надяваме, че през следващите месеци инфлацията в България ще започне да спада доста по-осезаемо, същото се наблюдава и в нашите партньори от ЕС", заяви служебният зам.-министър на финансите Методи Методиев. Преди ден ведомството публикува своята пролетна макропрогноза. В нея се посочва, че средногодишната инфлация, измерена през хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), се очаква да се понижи от 13% през 2022 г. до 8.7% през 2023 г. През следващите години прогнозата е инфлацията да продължи да се забавя, като цените на енергийните стоки ще отчитат спад.

Въпреки че България няма да се присъедини към еврозоната от началото на 2024 г., ние продължаваме подготовката за приемането на общата европейска валута, декларира Методиев. Според него обаче гласуваните в последните години данъчни облекчения и по-високи социални разходи може да формират дефицит над 3%, което също би представлявало пречка. "Очакваме от правителството и от тези, които ще управляват, да правят благоразумна и консервативна фискална политика за изпълнение на Маастрихтските критерии за стабилността на държавата", каза Методиев.

За нужда от фискална консолидация говори и управителят на БНБ. Това означава възстановяване на практиката от повече от 20 години на съставянето и упражняването на дисциплиниран бюджет", заяви Радев. Това е важно не само в контекста на еврозоната, но и защото в условията на валутен борд единственият начин да се въздейства на инфлацията е чрез фискалната политика.

Нужен е работещ парламент

Според Радев процесът по приемане на еврото да завърши успешно зависи от една дума - консолидация, но с три важни измерения - политическо, институционално и фискално. "Политическото измерение означава работещ парламент и редовно правителство. Институционалната консолидация означава реформи, които да преодолеят все още сериозните институционални дефицити в страната и да постигна така необходимата институционална конвергенция", смята Радев.

В същия ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заплаши, че ако не се постигне до съгласие за редовно управление, партията му ще откаже да гласува държавния бюджет.

Зам. финансовият министър Методиев обаче изрази надежда, че необходимите законодателни промени по пътя към еврочленството ще бъдат осъществени от новия парламент, където има ясно оформено евроатлантическо мнозинство.

Радев уточни, че промените в Закона за БНБ са финализирани и ще бъдат приети от управителния съвет на банката на 13 април, а веднага след това ще ги представят на Министерството на финансите. Проектозаконът за приемане на еврото също е на финалната права. В миналия парламент обаче и системни партии спряха процеса, като блокираха приемането на нужните законови поправки. Това беше особено видно при редакцията (прегърната и от ГЕРБ) на Кодекса за застраховането, която трябваше да гарантира спазването на международните правила по "Гражданска отговорност", и срещу която активно лобираха лица, близки до лидера при полицата "Лев инс".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-P
    dobadoba
    • - 2
    • + 2

    И като не ни приемат в Евро-зоната - к'во?
    Гледам добре си живуркат и Дания, и Швеция....

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Гуверньорът прави нескончаеми политически изказвания, което е недопустимо!
    Неговата работа като експерт (по дефиниция...) е институцията БНБ да направи ОЦЕНКА какво би било влиянието от приемането на €. Имаше някакви неособено ласкиви изводи от изтекли чернови на подобно съчинение, но всякакви приказки за експертна оценка се сведоха до логореята на втръсналите говорещи глави на ДБ.

    Еврофилските опорки са две-три:
    1. Отиваме при богатите.
    Друг е въпросът с какво се занимават бедните, когато отидат в дома на богатите. И в тая световна ситуация богати ли са всъщност богатите?
    2. Ще паднат лихвите по кредитите.
    Доста непродуктивно е това да продължава да се говори, когато Фед, а веднага след него и ЕЦБ вдига лихвите, допривнасяйки косвено още инфлация.
    3. Таксите по превалутиране ще изчезнат.
    Тези такси - да, но акционерите в банките се държат на доходите и ще се вдигнат други, по-масови такси, като обслужването на постерминал, например.

    И аз наистина не разбирам, защо адептите на еврото бягат като дявол от тамян от обяснението защо Швеция, Дания, Полше, Чехия, Унгария въобще не се натискат за ЕЗ?
    Дали Радев (гуверньорът, не президентът) да не им направи един цикъл политически лекции?

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Глупав, но за сметка на това и неудачен коментар от редовния доктор, който жална ни майка ако наистина е доктор.

    БНБ въобще не трябва да работи с повече от 10 служители, в условия на валутен борд, БНБ работи в този си вид само като реверанс като една от най-старите (централни) банки е Европа, но хубаво свършва тук. Понеже не можем да управляваме валутата си без хиперинфлация сме вързани за еврото. Щом сме вързани е по-добре да е официалната валута. Смело е някой да споменава въобще Унгария, която е бедна страна владяна от слуга на Путлер.

    Може би редовния любител на Бойко може да обясни защо Хърватите са по-глупави от нас че го приеха еврото, или защо Гърция не смее да върне драхмата и да фалира този път истински грозно? :)

    Нередност?
Нов коментар