🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Контролът на диабета е от съществено значение за поддържане на общо здраве

Разговор с д-р Здравка Михайлова, ендокринолог от ДКЦ-IV, гр. Пловдив

Контролът на диабета е от съществено значение за поддържане на общо здраве
Контролът на диабета е от съществено значение за поддържане на общо здраве
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Защо хората с диабет имат дефицит на витамини и минерали?

Високата кръвна захар при захарен диабет тип 1 и 2 е доказано свързана с дефицит на важни витамини и минерали поради редица причини. Повишеното отделяне на урина като компенсаторен механизъм за изхвърляне на излишната глюкоза води до загуба до редица микронутриенти с урината. Усвояването от храната на някои витамини и минерали в стомашно-чревния тракт при диабетици е влошено. Повишеният оксидативен стрес формира голямо количество свободни радикали, които допълнително изтощават организма.

Какви са последиците от недостиг на витамини и минерали при хора с диабет?

Дефицитът на витамини и минерали от своя страна е асоцииран с влошен синтез и освобождаване на инсулин, инсулинова резистентност и повишен риск от отключване на диабет от рискови групи хора. Също така недостигът на някои витамини и минерали доказано води до ускорено и по-тежко протичане на диабетните усложнения. Усложненията от диабет засягат редица системи на човешкото тяло - зрителната, отделителната, сърдечно-съдовата, имунната, периферната нервна система и др. Наблюдава се също така и умора, депресивна симптоматика и намалени концентрация и работоспособност.

Какво ще препоръчате да се приема от хора със захарен диабет тип 2 за подпомагане контрола на кръвната захар в допълнение към стандартната им антидиабетна терапия?

От моя опит добър ефект върху кръвната захар при захарен диабет тип 2 наблюдавам от продължителен прием на екстракт от растението гимнема, както и задължително препоръчвам включването на хром, магнезий, цинк, витамини от B комплекс, витамин D и калций.

Каквопредставлява растениетогимнема?

Гимнема силвестре е билка, която се среща в тропическите гори на Азия. В индийската култура се използва от над 2000 години, особено в науката аюрведа. Известна е като sugar destroyer, или "разрушителя на захар", защото има изразен хипогликемичен ефект. Основните химични вещества в състава на билката са гимнемната киселина, винената киселина, калциевият оксалат, холинът и производната от него аминокиселина бетаин. Всички те се намират в корените и листата на растението, което е и причината точно корените и листата да бъдат използвани за медицински цели.

Как гимнема намалява кръвната захар?

Екстрактът от гимнема има добре проучен механизъм на действие, който включва хипогликемичен ефект на няколко нива, а именно повишава глюкозния метаболизъм, повишава инсулиновата секреция, подобрява и усвояването на глюкозата от клетките. Освен това доказано се свързва с рецепторите за глюкоза, разположени по повърхността на червата, и така намалява усвояването на глюкозата от храната. Не на последно място, активните съставки в екстракт от гимнема пазят и черния дроб.

Гимнемата има ли други ефекти, които са важни за хора с диабет тип 2?

Да, има два много полезни за моите пациенти допълнителни ефекта на екстракт от гимнема. Екстрактът от гимнема помага за контрол на апетита и намалява желанието за сладки храни. Освен това растението повлиява благоприятно липидния профил и редуцира нивата на LDL ("лошия" холестерол), като едновременно повишава и HDL ("добрия" холестерол), с което има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система.

Кой НЕ трябва да приема екстракт от гимнема?

Приемът на екстракт от гимнема в много високи дози може да доведе до хипогликемия и симптоми на разтреперване и прималяване. Затова трябва да се внимава при употребата на гимнема при хора с ниска до нормална кръвна захар. Какви витамини трябва да се приемат при диабет за съхраняване на зрението? При засягане на зрението от захарния диабет се развива т.нар. диабетна ретинопатия - високата кръвна захар уврежда фините капиляри на ретината. Това води до замъгляване на погледа и намаляване на зрителната острота. За укрепване на зрителния апарат препоръчвам прием на лутеин, който предпазва от нарушения в зрението, причинени от повишен оксидативен стрес и свободни радикали. Тъй като дефицитът на витамин А се асоциира с влошаване на зрението и по-чести очни инфекции, пациентите със захарен диабет трябва да си набавят редовно този мастноразтворим витамин. В допълнение, цинк, магнезий, витамин В6, витамин С и селен също имат доказани ползи при редовен прием за превенция на очните нарушения при захарен диабет. Споменахте и намалена памет и концентрация, за тях какво ще препоръчате?
Да, при хората със захарен диабет често се засягат когнитивните функции и се оплакват от намалена работоспособност, отслабена концентрация и забавена мисловна дейност, влошена краткосрочна и дългосрочна памет. Освен това рискът за развитие на деменция при хора със захарен диабет тип 2 е много по-висок. Установена е и пряка връзка между захарния диабет и депресията. Препоръчвам редовен прием на манган, витамини от В комплекс, магнезий, цинк, селен и витамин D за подпомагане на когнитивните функции и емоционалната стабилност. Покрай COVID-19 имунитетът се оказа главен герой. Хората със захарен диабет какви витамини трябва да приемат, за да си гарантират добре функционираща имунна система? Тъй като хипергликемията отслабва както вродения, така и придобития имунитет и повишава възможността за възпаление, важно е да се приемат цинк, витамин А, В комплекс, витамин С, D, Е, селен и манган. По този начин имунната система има възможност да се справи с всички предизвикателства самостоятелно.

Каква продължителност на прием на витамини и минерали ще препоръчате?

Тъй като някои от витамините са мастноразтворими, за предпочитане е да се прави кратка почивка от 10 дни на всеки 6 месеца прием.