🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ръстът на заплатите вече е в пъти по-висок от производителността на труда

Икономиката се е увеличила с 1.8% през миналата година, основно заради повече потребление

Производителността на труда нараства с използването на машини и оборудване, които улесняват работата на служителите.
Производителността на труда нараства с използването на машини и оборудване, които улесняват работата на служителите.
Производителността на труда нараства с използването на машини и оборудване, които улесняват работата на служителите.    ©  Цветелина Белутова
Производителността на труда нараства с използването на машини и оборудване, които улесняват работата на служителите.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Промишленото производство отчита спад, икономическата активност също се забавя и логично според икономисти пазарът на труда постепенно върви към стагнация - безработицата е ниска, но заедно с това намаляват и офертите за нови работни места. На този фон през последното тримесечие на миналата година средната работна заплата се покачва с 13% спрямо година по-рано, докато докато БВП на един зает изостава в пъти с ръст от 3.9% по текущи цени, показват данните на НСИ.

През последните петнадесетина години заплатите традиционно изпреварват производителността на труда в България. Причините са в недостига на хора и в процеса на догонване на доходите в по-развитите европейски икономики. По време на ковид тази тенденция се обърна заради съкращения на персонал в някои сектори, но с възстановяването на икономическата активност, възнагражденията започнаха да растат с един от най-високите темпове в ЕС.

Ниска, но не и в сравнение с останалите от ЕС

В реално изражение, ако се извади инфлацията, производителността на един зает в икономиката през последните три месеца на 2023 г. се увеличава с едва 0.7% на годишна база, показва статистиката. За сравнение, реалният ръст на средната заплата е около 7.7%. За цялата изминала година БВП на един зает се увеличава реално с едва 0.9%. Този резултат все пак не е толкова лош на фона на останалите страни от Централна и Източна Европа. Данните на Евростат показват, че през миналата година в повечето страни от ЕС производителността на труда дори е била отрицателна. В същото време доходите в България продължават да са най-ниските в ЕС, средните разходи за труд в икономиката - също.

На теория реалната производителност на труда нараства с времето с натрупването на капитал като машини и оборудване, които улесняват работата на служителите, с напредването на технологиите, както и с подобряването на уменията и квалификацията на работниците. По време на ковид кризата обаче имаше и механичен ефект заради съкращения на персонал в някои сектори.

1.8% ръст на икономиката през миналата година

През миналата година икономиката е пораснала с 1.8%, показват предварителните данни на НСИ. Те са малко по-ниски от първоначалните очаквания. Така БВП на страната достига 183.743 млрд. лв. През 2023 г. На човек от населението се падат 28 516 лв. или 14 580 евро.

Подобно на миналата година основният движещ фактор на растежа остава потреблението. Очакванията на икономистите обаче са потреблението на домакинствата да продължи да дърпа икономиката и през тази година, но прирастът му постепенно да започне да се забавя. За сметка на това надеждите са да се включи още един двигател - инвестициите най-вече заради по-високото усвояване на средства от ЕС, включително и от изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    nqma_zna4ka_koi avatar :-P
    nqma zna4ka koi
    • - 1
    • + 5

    Това от телевизия Алфа ли е или "възрожденски" източник? Само не разбрах защо не е на руски ами на английски?! Обичайната аудитория тоз език не го говори, пък щеше да е добре да има и линкове с картинки за тези, които не се справят!

    Нередност?
  • 6
    uprsport avatar :-?
    Uprsport
    • - 1
    • + 2

    Щом има за зърнарите, трябва да има и за работарите.
    Не може само курви, яхти и коли, а народа отвсякъде да го боли.

    Нередност?
Нов коментар