🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Великобритания: Стагнацията продължава?

Икономическите перспективи на Великобритания са по-добри от очакваното, но далеч от розови

Перспективите на Великобритания бяха мрачни в началото на 2023 г. Страната беше с четвъртия си премиер в рамките на четири години, след като краткото управление на Лиз Тръс завърши с финансови сътресения. Дори тази политическа нестабилност не разтревожи особено британците на фона на високите енергийни цени, нарастващите лихвени проценти и падащите заплати. И все пак в крайна сметка най-лошото, което може да се каже икономиката на Великобритания през 2023 г., беше, че тръгна настрани. Растежът беше минимален - БВП се увеличи с около 0.5% - но резултатът е стагнация, а не катастрофа.

Може ли да очакваме Великобритания да се справи по-добре през 2024 г.? Много от предизвикателствата от изминалата година избледняват. Цената на природния газ намалява рязко, което е значим фактор за спада на инфлация от 10% през декември 2022 г. до прогноза за 4.5% през същия месец на 2023 г. Продължаващото засилване на пазара на труда означава, че заплатите сега растат в реално изражение. Централната банка или вече приключи с повишаването на лихвите - от 0.25% през 2022 г. на 5.25% през юли, или ще го направи скоро.

И въпреки това мнозина британци освен пенсионерите ще продължат да виждат спад на доходите на домакинствата си, твърди Адам Корлет от мозъчния тръст Resolution Foundation. Много собственици на жилища все още не са усетили затягането, защото изплащат ипотеки с фиксиран лихвен процент, който обикновено продължава между две и пет години. Дори ако Bank of England не вдигне лихвите през 2024 г., за мнозина усещането ще бъде сякаш паричната политика се затяга.

Не е изключено по-късно през годината да се отвори пространство за предизборно намаляване на данъците. Но текущата фискална политика наред с правителствената линия относно данъците и разходите е да вади пари от джобовете на британците. Субсидиите за потребление на енергия ще приключат, както и директните плащания за по-бедните домакинства. Данъчните прагове също са замразени в парично изражение, заради което голяма част от увеличението на реалните заплати ще отиде при правителството, а не при работниците.

Дългосрочните структурни фактори за мудността на британската икономика също е малко вероятно да се променят. Производителността, измерена чрез изработеното за час, е нараснала с едва 6% от 2010 г. насам. При вече висока заетост и намаляващо население в работоспособна възраст Великобритания ще трябва да утрои своя ръст на производителността, за да се постигне същото покачване на БВП, каквото имаше преди пандемията, смята Берт ван Арк, икономист в Института за производителност към Университета в Манчестър.

Инфлацията може да се окаже по-малко упорита от очаквано, което да даде възможност на Bank of England да отпусне монетарното затягане. Но като цяло, дори ако перспективите са по-добри, отколкото преди година, британците все още могат само да стискат палци и да се надяват да продължава да не бъде толкова зле, колкото се прогнозира първоначално.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар