🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Нивел строй" печели четвърти ВиК търг в Сливен и е почти монополист в областта

Ремонтът на пречиствателните станции за отпадни води в Сливен и Нова Загора ще е на стойност 18.74 млн. лв

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Четвърта голяма обществена поръчка, част от големия воден проект на ВиК - Сливен, е спечелена от обединение на "Нивел строй". Фирмата вече спечели търгове за над 80 млн. лв. през последните два месеца. Компанията рязко започна да печели обществени поръчки в сферата на ВиК и пътното строителство през последните две години.

Единственият друг победител в строителна поръчка, финансирана по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) на ВиК - Сливен, е "Кристална вода", свързана с Румен Гайтански-Вълка. Тя ще изпълнява реконструкция на ВиК мрежа в сливенския квартал "Речица" за над 19 млн. лв. с ДДС.

Новата победа на "Нивел строй" е в търг за реконструкция на пречиствателни станции за отпадъчни води в Сливен и в Нова Загора. Той е разделен на две позиции, но и двете са с еднакъв победител - обединението "Нивел Аква ПОСВ", в което участват "Нивел строй", "Аква конструкшън" и подизпълнител "Уотър енвайро проджект". Консорциумът е останал сам на етапа на отваряне на ценови оферти и печели с предложена цена 18.74 млн. лв. при прогнозна 19.2 млн. без ДДС. В търга са участвали и едни от най-големите и опитни компании в сектора - "Джи Пи груп" и обединение между "Хидрострой" и ВДХ, които са свързани помежду си и са собственост на Велико Желев. И двете обаче са отстранени.

Търгът за пречиствателни станции

Настоящата поръчка е спечелена от обединение между три фирми. Едната е "Нивел строй", която е собственост на Велко Руйков, иначе непознато име в сектора.

Другата фирма от обединението - "Аква конструкшън", е собственост на Анчо Димитров, който е съдружник в "Панагюрище 1923" и "Рилекс". Фирмата има 6.1 млн. лв. приходи и 1.5 млн. лв. печалба за 2019 г., както и 15 служители, сочи справка в регистъра КАПИ. Тя спечели поръчката за пречиствателна станция в Ямбол преди близо две години заедно с "Елит строителна компания".

Посоченият подизпълнител - "Уотър Енвайро проджект", е консултантска инженерна фирма с опит във ВиК инфраструктурата и прединвестиционните проучвания. Тя е собственост на Живко Ценов, който е и сред акционерите в "Хидролиа" - фирма, която предлага управление на ВиК активи на частни компании. "Уотър Енвайро проджект" е част от обединението, което спечели поръчка проектиране и строителство на ПСОВ в Елхово.

Новият шампион

С гореописания търг през последните месеци "Нивел строй" е спечелила четири поръчки за близо 80 млн. лв. без ДДС по водния проект на ВиК - Сливен. Най-голямата от тях е за над 30 млн. лв. за ВиК мрежата в Сливен, като там дружеството участва с "Георесурс" с подизпълнител "Би енд Джей груп". Предложили са 30.33 млн. лв. при прогнозна 30.7 млн. лв. без ДДС.

Вторият търг е за реконструкция на довеждащи водопроводи, където "Нивел строй" е в партньорство със "Стройконсулт" и с подизпълнител "Хидросис инженеринг". Тук предложената цена е 16.66 млн. лв. при прогнозна 16.8 млн. лв. без ДДС.

Третата поръчка е за реконструкция на ВиК мрежи в Нова Загора и е за 13.37 млн. лв. без ДДС. Тук "Нивел строй" си партнира с "Пътно поддържане Сливен" и отново подизпълнител е "Би енд Джей груп".

"Нивел строй" бележи невероятен възход през последните година две. За 2019 г. приходите й са 30.9 млн. лв. и има 102 заети, като в годината преди това е имала почти три пъти по-малко приходи (13 млн. лв.) и двойно по-малко служители - 53.

Фирмата е собственост на Велко Руйков. "Нивел строй" е компания, която до 2018 г. е регистрирана в Перник, но след това адресът за кореспонденция вече е ул. "Сребърна" №22 в столичния квартал "Хладилника". Централата й обаче остава в Брезник. Междувременно и адвокатът, който вписва документи в Търговския регистър, се сменя, като тези знаци могат да сочат за прикрита смяна в собствеността.

В последната година спечели петгодишни договори за пътно поддържане в областите Монтана, Кюстендил и Ямбол, поръчка за разширение на 30 км между между Видин и Ружинци за 300 млн. лв. заедно с ПСТ, както и поддържането на улици в столичните квартали "Люлин", "Връбница", "Възраждане" и "Илинден" за малко над 6 млн. лв. Досега е изпълнявала основно проекти за пътна рехабилитация в малки общини.