🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Реиндустрикакво?

Държавната програма за реиндустриализация

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Краткосрочните обещания на управляващите няма как да съживят доверието на инвеститорите в реалния сектор.

Ще се чудите ли как да си боядисате колата, чийто двигател е пред разпадане? На нещо подобно прилича ентусиазмът на правителството, което в лицето на икономическото ведомство разпространява програма за реиндустриализация на страната. В документа, както може и да се очаква, няма никакви съществени мерки. Затова и той предизвиква, меко казано, скептицизъм у икономистите и самите индустриалци.

На самите управляващи няма как да не им е ясно, че за да има инвестиции в нови производства, мерките от страна на държавата трябва да са доста по-дълбоки от предложените сега: гарантиране на обществения ред, работеща съдебна система, предвидимост на бизнес средата, стабилни закони, равнопоставеност на компаниите в един бранш, реформа в образованието, за да отговори на търсенето на кадри от предприятията, качествена инфраструктура и енергетика, която да не колабира по два пъти на ден. Едва тогава би имало смисъл да се говори и за специална програма за индустриализация. Какво трябва да има в нея също не е голяма загадка: анализ на реалното състояние, набелязване на конкретните приоритетни сектори и накрая - гаранция, че мерките за насърчаването им ще са валидни още дълго занапред. Защото вложенията в индустрия не са като в наем на павилион - те имат дълъг срок на възврdщаемост. И няма как с програма, чийто хоризонт е две години, да бъде канен някой да строи комбинат.

Най-малкото, което можеше да направи иначе слабата управляваща коалиция по въпроса сега, беше да поиска консенсус на всички по-съществени партии по програмата си. Така, обещавайки приемственост, тя можеше поне до някаква степен да съживи доверието на стратегическите инвеститори в реалния сектор.

От всички тези неща обаче не е направено нито едно. И затова затъналото до шия в зависимости, скандали, корпоративен и политически лобизъм правителство не може да очаква, че с опитите си да говори за боята на колата ще предизвика сериозна реакция у компаниите.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    v_iliev avatar :-(
    V.Iliev
    • + 5

    Е, понеже ЕК (Генерална Дирекция "Предприятия") изготви документ под същото име, та и ние вдигнахме крак да ни подковават... Едва ли е утешително, че и документът на DG ENTR също не е върха на сладоледа ;(

    Нередност?
  • 2
    glog avatar :-|
    glog
    • - 1
    • + 22

    Всъщност индустриализацията е нещо наистина необходимо, защото само в индустрията и в селското стопанство се произвеждат материални ресурси, а цялата нематериална човешка култура се надгражда именно над материалната. Но авторът на статията е напълно прав, че създаването на висока материална култура под формата на ефективно работеща индустрия изисква много неща, с които в момента нашата държава не разполага.

    Шашнат съм (защото не съм очаквал) и правя комплимент на автора за това, че се е сетил, че даден бранш може да се развива правилно само ако отделните субекти в него не само че са равноправни, но са и равнопоставени. Защото хората, които теоритизират в тази област, обикновено не правят разлика между тези два близки по значение, но различни по своята същност термина: „равноправност” и „равнопоставеност”. А тази разлика е извънредно важна и винаги трябва да се има предвид в подобни случаи. Нещо, което за сега на практика не се прави. И за което жестоко си плащаме.

    Нередност?
  • 3
    goblenka avatar :-|
    goblenka
    • - 2
    • + 2

    ++++++++ И аз мисля така!

    Нередност?
  • 4
    roum avatar :-|
    roum
    • - 1
    • + 19

    Знам, че изглежда клиширано, но оценката, изразена с думи е кратка:
    Не само марионетно, но и впечатляващо некадърно правителство.

    ОСТАВКА!

    Нередност?
  • 5
    goblenka avatar :-|
    goblenka
    • - 1
    • + 9

    До коментар [#2] от "glog":

    Хващам се за твоя пост, защото си прав, относно равноправието и равно поставеността на субектите в един бранш, но и за да се поясня. Не може да правиш ре индустриализация, като вадиш бракувани производства от сметището и ги гримираш леко! все едно да вадиш трупове от моргата и да ги товариш с отговорности на живи хора! Тия, дето са сложили минуси, не знам какво са си мислили! Да не мислят, че един зомбиран Кремиковци, или Химко ще си изплатят магията по зомбиране? Ако това си мислят, много грешат! България няма пари, за да ги пилее, като полива "пустинята"! Ако искат ре индустриализация, от която да извлекат нови работни места и печалби, да инвестират в нови технологии! Конкурентни на пазара!

    Нередност?
  • 6
    brick40 avatar :-|
    bricky
    • + 11

    Реиндустриализация в пост-индустриална световна икономика? Ре-то е напълно излишно, ако се отнася до завръщане на старите соц индустрии, защото това би било безумно, въпреки че само за това се говори, особено от Стойнев. Днешната индустриализация е възможна само на основата на нови технологии и индустрии, развиващи се чрез икономика и инвестиции в знание...

    Нередност?
  • 7
    martin_penev avatar :-|
    martin_penev
    • + 9

    До коментар [#6] от "bricky":
    Стойнев е като дете в магазин за играчки, да го оставим на възторга му в опознаване на света. Индустриализация, според виждането ви няма шанс в България. Нашият преход се реализира от правителства, съставени от предвидими хора, които от своя страна избират предвидимите експерти, и заедно, като в някогашното Мъпет-шоу, неуморно ни обясняват как е, а също и как отново ще бъде, каквото е било. А то ще бъде такова, защото бизнесът на политиците се храни само от разрухата, а най-доброто място е там, където катастрофата е пълна. В момента реперите са "Химко", "Кремиковци", ТЕЦ "Варна", енергетиката, еврофондовете... А всъщност има ли у нас 1 мВт ВЕИ мощност, зад който да не стои политик, или 1 мВтч, експортиран без участие на актуална политическа съпруга... Така че: ре-индустриализацията у нас е поредната финансова схема

    Нередност?
  • 8
    brick40 avatar :-|
    bricky
    • + 5

    [quote#7:"martin_penev"]Индустриализация, според виждането ви няма шанс в България.[/quote]

    Ами да си правим илюзиите, че ще сме индустриална сила няма смисъл. Отделни индустрии, които се модернизират, оптимизират и отговарят на горния модел на развитие, който посочих, имат шанс. Останалото - да се прави само защото ще можем да се тупаме в гърдите с "ние имаме всякакви индустрии и нямаме нужда от никого" е пълна безсмислица. Много малко държави в света могат да си бъдат самодостатъчни с индустриите си и България не може да бъде сред тях, колкото и да се напъват жабарчета като Стойнев. Както не може един човек да е едновременно лекар, адвокат, програмист, финансист и ядрен физик в едно... Освен това в България има една сфера, която трябва да е водеща за всички политики провеждани от всички правителства и това е демографията. "Реиндустриализацията" няма да разреши проблема с изтичането на мозъци от България - поради простата причина, че нищо ръководено от държавата в икономиката не може да постигне това - тъй като то ще е свързано с корупция, с пазарна неадекватност, с бюрократщина и т.н., което младите и умните най-много мразят и заради което най-много бягат. Накрая ще имаме една индустриализация от сталинистки тип, чиито производства куцукайки ще се оказват постепенно недостатъчно ефективни и немодернизирани, а държавата прогресивно ще затъва в дългове в опит да ги финансира, защото вероятно ще са доста капиталоемки и няма да могат да се самоиздържат, понеже скъпият им некачествен продукт ще е далеч от сходни продукти в страни, където индустриите се доминират от частни фирми с огромни РД отдели, финансиращи изследвания за изпреварване на тенденциите, за нови технологии и др. А тоя филм сме го гледали.
    България е бедна страна и причината е - че винаги се хвърля да пилее малкото си средства и ресурси за неща, с които да се тупа в гърдите, вместо да ги инвестира разумно в неща, които прагматично и ефективно могат да я направят конкурентна и да повишат стандарта на живот. Но да - прав сте - "реинду..." е поредната финансова схема.

    Нередност?
Нов коментар