🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В огледалото: Борисов е човек на задкулисните сделки с олигарси

В една от най-корумпираните държави в ЕС хората имат чувството, че демокрацията е само привидност - както при комунизма

Борисов прикрива презрението си към демокрацията и човешките права зад една грубовата "простонародност"
Борисов прикрива презрението си към демокрацията и човешките права зад една грубовата "простонародност"
Борисов прикрива презрението си към демокрацията и човешките права зад една грубовата "простонародност"    ©  Цветелина Белутова
Борисов прикрива презрението си към демокрацията и човешките права зад една грубовата "простонародност"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ян Пул в обширна статия в германското списание Der Spiegel (Огледалото), озаглавена "Въстание срещу Батман".

В България хората се вдигнаха на бунт срещу автократичния управленски стил на министър-председателя Бойко Борисов. В една от най-корумпираните държави в ЕС, която е на последно място и по медийна свобода, хората имат чувството, че демокрацията е само привидност, че властта не служи на гражданите, а е инструмент за потисничество - както при комунизма. Те не могат да разчитат и на подкрепата на ЕС.

Борисов е един от главните виновници за това положение. С малки прекъсвания той ръководи страната от 2009 г. насам. Той не е разпален националист като Ярослав Качински в Полша, нито пък гръмогласен противник на либералната демокрация като Виктор Орбан в Унгария. Неговата консервативна партия ГЕРБ е уважаван член на Европейската народна партия (ЕНП). Борисов е човек на задкулисните сделки, който се споразумява с олигарси, поставя под натиск противниците си, раздава важните постове на свои послушници и прикрива презрението си към демокрацията и човешките права зад една грубовата "простонародност".

В системата на Борисов противниците му не отиват веднага зад решетките, както в Турция - тях просто ги сплашват - като собственика на "Хиполенд" Мариан Колев след участието на сина му в протестите. Колев прие претърсването на фирмата му като предупреждение. Има и случаи, в които се отнема имуществото на предприемачи, настроени критично към властта. Подобни издевателства обикновено се съпътстват от кампании във верните на Борисов медии.

Борисов е роден през 1959 г. През 70-те и 80-те години посещава Академията на МВР. След 1989 г. основава охранителна фирма. Работи като бодигард на Симеон Сакскобургготски, който, след като става български премиер, го прави главен секретар на МВР. Носейки се из София с веещ се кожен шлифер, Борисов получи прякора Батман. На купони се фука с оръжието си - един "Глок". Твърди се дори, че е предлагал на журналисти пари за положителни статии.

Борисов търси близост със силните в икономиката - например с Ахмед Доган, олигарха от турски произход, бивш сътрудник на Държавна сигурност, забогатял след промените. Друг негов съюзник е Делян Пеевски - депутат от партията на Доган, който контролира цяла империя от фирми, а медиите му практикуват безсрамна пропаганда за Борисов.

За разлика от редица съседни страни промяната в България от 1989 г. не беше революция на недоволни граждани срещу комунистическата върхушка, а дворцов преврат. Една фракция в БКП тогава беше разбрала, че промените не могат да бъдат спрени, и свали властелина Тодор Живков. След това комунистическите елити просто продължиха нататък, осигуриха си най-добрите хапки от държавната икономика и се преоблякоха като демократи. Малцина на брой олигарси претендират за онова, което принадлежи на всички.

Каре

Сбъркана представа за нормалност Агенция Франс прес Участниците в продължаващите над 100 дни протести обвиняват правителството, че е зависимо от могъщи олигарси, че фаворизира определени хора и че праща прокуратурата срещу политическите си опоненти.

"Проблемът ни е в сбърканата представа за това кое е нормално. Толкова сме свикнали с корупцията, шуробаджанащината, разбитата улична настилка, дупките по пътищата, грозните сгради и раздрънканите автомобили, че приемаме за нещо нормално онова, което за средния европеец би било неприемливо", коментира пред АФП Владимир Василев, един от протестиращите.

Според него демонстрациите са извели на улицата много нормални българи, които са разбрали, че не са сами в битката си за повече морал, за интегритет и интелигентност в политиката: "Протестите тотално промениха положението на правителството: преди то притежаваше пълната власт, а сега е притиснато до стената и няма никаква легитимност."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-(
    gmalinov
    • + 7

    Срам ме е, че това подобие на човек (ББ) се води министър-председател, дори не искам да го знам. И най-лошото е, че след време ще се наложи да обяснявам на децата си кой е този и най-вече ЗАЩО сме го търпели да ни управлява цели 11 години...

    Нередност?
Нов коментар