🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кажете истината на миньорите

Бъдещето на въглищата свършва много преди 2038 г. заради Плана за възстановяване

   ©  Надежда Чипева

Страхът на политиците да казват истината е не по-малко вреден от корупцията. През последните седмици, уплашени от протестите на енергетиците, политиците в един глас обясняваха как се борят за удължаване на живота на въглищната енергетика, която гарантира независимостта на България, и дори записаха 2038 г. като дата за край на енергийния преход. Хоризонтът от още 17 години звучи добре - повечето от работниците биха се пенсионирали например и това е достатъчно да им даде моментно успокоение.

Но положението никак не е толкова розово. Истината, която се премълчава, е, че дори и да има работа в "Мини Марица-изток" през 2038 г., тя ще само за един от всеки 10 заети сега. Но и това е малко вероятно.

Много по-реалистично изглежда две трети от въглищната енергетика да приключи своя живот още през 2026 г. И то защото сме се ангажирали по един или друг начин да направим точно това. Например един от основните проекти в Плана за възстановяване е за изграждането на нова газова ТЕЦ с мощност 1 гВтч. За да се случи тя обаче и да се усвоят почти 1 млрд. лв., е нужно да бъдат затворени 1.4 гВт въглищни мощности. Това е 75% от капацитета на ТЕЦ, който сме използвали от началото на 2021 г. Или за да стане по-ясно - ще затворим голяма част от въглищните ТЕЦ, а с тях и работата на мините още след пет години.

Освен това пак в плана е заложено да изградим хиляди мегавати соларни мощности с батерии, които поне през деня и в пиковите часове ще намалят значително нуждата от активиране на ТЕЦ.

А освен всичко това евродирективите забраняват на въглищни централи да се дава държавна помощ, така че дори и някои политици много да искат, няма да има как да поддържат работата на "Марица-изток". Вместо лъжливи обещания е добре да се каже истината. Тогава може да се помисли и планира какво да се направи, за да бъде този преход по-малко болезнен за хората.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    avalanche avatar :-|
    avalanche

    Капитал,
    Вижте цената на въглищата на международните пазари.
    Все повече човеци по земята използват все повече ток пер кеп.

    Нередност?
  • 2
    pqf48504010 avatar :-|
    pqf48504010
    • - 1

    Тази няма да я бъде,няма да се строи никаква газова централа,освен ТЕЦ Варна на Доган и ВЕИ тата на Делян Добрев. Ковачки ще продължи да властва в енеретиката докато фалира ПИБ и т. н.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Това е "истината" в глобалистичния неолиберален контекст. Който видимо вече не работи. Както и глобализмът като цяло.

    Истината на практика се усеща много ребром от доста милиони народ:
    а) т.н. зелена сделка и енергийния хунвейбизъм, налаган от гинеколожката фон дер Лайнен и филологът Тимерманс, доведоха до небивал ренесанс на въглищните ТЕЦ-ове в Германия, Полша, та и в БГ, за да се върже енергийния баланс и токът да не стане лукс като черния хайвер;
    б) опитът на Китай да позеленее, за да се вмести във въглеродно неутралните параметри на еврохунвейбините, като угаси най-старите си въглищни ТЕЦ, доведе до режим на тока и затваряне на хиляди фабрики;
    в) при цялото си старание и в най-силните си периоди човечеството не може да произведе и 10% от СО2, "произвеждан" от световния океан. Който, отгоре на всичко, и не еб*в* да кандидатства за въглеродни квоти в Брюксел.

    Споко, миньори! Още десетилития ще сте ни нужни.
    ЕС ще се "пенсионира" доста преди вас.

    Нередност?
  • 4
    dvy06617589 avatar :-|
    muthoot finance

    Имате нужда от спешен заем? като личен заем, фирмен заем, бизнес заем, заем за дълбочина на плащане, образователен заем, всякакъв вид заем, който търсите ... Само само 3% лихва .. Свържете се с нас само по имейл ([email protected] )

    Нередност?
Нов коментар