10 причини защо изказването на финансовия министър за заплатите е спорно

Вдигането на доходите на бедните е добра идея, но не и ако за нея пак платят производителните, коректните и пазарно работещите бизнеси - вместо неефективните, сивите и работещите с държавата

Предложението на финансовия министър за МРЗ от 710 лв. и репликата му, че от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни, предизвикаха различни реакции
Предложението на финансовия министър за МРЗ от 710 лв. и репликата му, че от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни, предизвикаха различни реакции
Предложението на финансовия министър за МРЗ от 710 лв. и репликата му, че от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни, предизвикаха различни реакции    ©  Цветелина Белутова
Предложението на финансовия министър за МРЗ от 710 лв. и репликата му, че от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни, предизвикаха различни реакции    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Евгений Кънев, икономист, в коментар във фейсбук

По принцип подкрепям министъра на финансите Асен Василев, че на пазара не бива да има работодатели, които не могат да си позволят да плащат минималната работна заплата. Проблемът обаче в това негово изказване е, че е на много нива спорно:

Първо, определянето на нова минимална работна заплата (МРЗ) се обляга много повече на желаното (да борим бедността), вместо на действителното (какво може бизнесът да си позволи да плати). Ако се направи справка за коефициента на минимална към средна работна заплата в ЕС, се вижда, че в Източна Европа той почти не надвишава 35%, а у нас ще надхвърли 45%, каквото е нивото в най-богатите и социални държави в Европа. Какъв е принципът за определяне на 710 лв.?

Второ, МРЗ на това ниво едва ли отчита огромната дисперсия в нивата на доходи в столица - областни градове - малки градове. Та в много малко градове в Северна България, където почти няма бизнес, 710 лв. си е почти състояние - кой частен бизнес освен държава и евентуално община може да плаща такава заплата? МСП като барчета, павилиони ресторантчета ли, дето в пандемията не могат да видят клиенти, които и без това демографски са стопени?

Трето, административният подход на вдигане на стандарта през бюджета винаги е катастрофирал. Нещо повече - ако не се въведе коефициент на заплата в държавен/частен сектор под 1, то икономиката не я чака нищо добро. Вместо да привличаме кадри в бизнеса, ние ще насочим всички към държавната работа. Нещо такова вече се получава в образованието, където учители стават работещи в сектора на държавното образование.

Четвърто, идеята да направим състезание за по-високи заплати на държавния и частния сектор няма как да има смисъл без цялостна промяна на бизнес средата и отпушване на тапите за частния бизнес: липса на адекватна инфраструктура, корупция, бюрокрация, нелоялна конкуренция, местни партийни гаулайтери и чадър над местни деребеи.

Пето, достатъчно е държавата да подобри социалните си разходи за пенсионери, безработни, болни и социално слаби - те с потреблението си ще помогнат на МСП в провинцията.

Шесто, необходима е сегментация на МРЗ по региони. Една да е в София, друга в Малко Търново - само така ще има икономически смисъл.

Седмо, държавата може много да помогне на бизнеса с намаляване на ставката на осигуровките, дори да го задължи да насочи намалени осигуровки към фонд "Работна заплата", като спре да осигурява държавните служители.

Осмо, самото заплащане в държавния сектор трябва да бъде диференцирано според приноса и квалификацията, а не според прослужените години. А половината администрация следва да бъде съкратена при наличието на възможности за електронно управление.

Девето, държавата трябва да се грижи за пчеличките от частния бизнес чрез данъчната система - примерно по-малко облагане на инвестициите и производителния труд. И да облага повече всички бизнеси, които печелят от поръчки на държавата; да реши проблема с непосилните цени на енергията за бизнеса; да вдигне акцизите; да прекрати ДДС измамите и митническите далавери.

Десето, държавата може да помогне на най-бедните с необлагаемия доход, а за МРЗ е крайно време да се постави в зависимост от средната работна заплата в съответния сектор, т.е. от пазара.

Вдигането на доходите на бедните е добра идея, но не и ако за нея пак платят производителните, коректните и пазарно работещите бизнеси - вместо неефективните, сивите и работещите с държавата. За последните държавата има достатъчно инструменти, преди да стигне до административно наложена МРЗ.

И се надявам нашите политици да знаят, че проблемът у нас не е толкова в относително ниското заплащане (то е сред високите като дял на труда в БВП в Източна Европа), а в ниската производителност и добавена стойност на икономиката ни.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 9
    • + 5

    Това са дреболии какво казал този измамник за бизнеса. Днес е тук утре го няма. И казвам измамник не само защото бившите му бизнес партньори го твърдят това, а защото ни сложи никому известния културист Спецов за шеф на най-важната агенция в държавта НАП. Да не се чудим след това защо на определени фирми и кръгове са им изчезнали задълженията към държавата!
    Проблемът с Асан е, че за краткото време в което е министър ще задлъжни държавата с 3.2 милиарда за миналата година и 7.3 милиарда за тази. А с актуализацията на мартенския бюдежет юни месец може и да ни сервира още някой милиард. Скоро само лихвите по тези заеми ще виждаме трудности да изплащаме!

    Нередност?
  • 2
    qct201051291 avatar :-|
    qct201051291
    • - 10
    • + 10

    Аз съм работещ на смени в малък град и мойто мнение и на колегите е че:Ако дадена фирма неможе да плаща 500 евро заплата
    в ЕС по добре да я няма и да ходи да произвежда в Афганистан.
    Не си в реалността Кънев.

    Нередност?
  • 3
    qct201051291 avatar :-|
    qct201051291
    • - 7
    • + 7

    Кънев я пробвай да живееш с 710 лв. заплата и да гледаш 2 деца,преди да защитаваш работодателите.

    Нередност?
  • 4
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 5
    • + 14

    Защо изказването на министъра да е спорно? Най-накрая някой да нарече нещата с истинските им имена! Години наред "бизнесмените" се оправдават, че не могат или не трябва да плащат по-високи заплати, защото производителността на труда на работниците била ниска. Кой трябва да купи механизация за фирмата? Работникът ли трябва да си я донесе от вкъщи? Кой трябва да оптимизира работните процеси на фирмата? Кой трябва да въведе инвациите в производството на фирмата? Ама като им кажеш на "бизнесмените", че са некадърни, неуки, и закостенели за новостите, се обиждат....

    Нередност?
  • 5
    lob18635382 avatar :-@
    пРезидента!
    • - 4
    • + 8

    Съвършено коректна статия! Не се очаква всеки общ работник да я разбере, но който има някакви елементарни познания по темата е наясно, че Асен Василев ще направи беля! Мат'риала си мисли, че като му вдигнат МРЗ на административно ниво много ще спечели. Тъпото е, че вдигането на МРЗ автоматично вдига цените на продукти от първа необходимост, като хляб, мляко, сирене, яйца и т.н. Това поради простата причина, че производителите им трябва да плащат на работниците си повече. И това повече може да дойде само от повишени цени. В крайна сметка ще пораснат цифрите, но покупателната способност неминуемо ще остане. Това, което също ще порасне са данъците. И това е реалната цел на Асен Василев. Планирали са огромни разходи и единственият начин да ги покриет, е да увеличат данъчното бреме на мат'риала.

    Нередност?
  • 6
    lob18635382 avatar :-|
    пРезидента!
    • - 2
    • + 6

    Асен Василев прокарва чисто популистки идеи, подобно на БКП/БСП. И ще загроби икономиката така, както я загробва и БКП/БСП, всеки път щом дойде на власт.

    За да се вдигнат заплатите, трябва да се създават условия и инфраструктура за бизнеса. Да се поощрява и подпомага предприемачеството по всякакъв начин. И когато търсенето на работна ръка се повиши, заплатите ще се повишат сами. Но да папаме повече, отколкото сме произвели няма как да стане.

    Нередност?
  • 7
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 6

    Вдигането на заплатите чисто механично няма да промени нищо. Вместо това ще доведе до инфлация и накрая пак ще сме с подобна покупателна способност.

    Какви са тези работодатели, които хем плащат ниски заплати, хем имат недостиг на персонал? Кой би стоял при такъв работодател, ако някой предложи по-добра заплата?

    Ако наистина някой смята, че заплатите са ниски - да си отвори фирма и нека от първа ръка да види как се ръководи бизнес, защото отстрани винаги изглежда по-лесно. А Асен Василев се оказва поредният популист, който се опитва да се хареса на електората с евтини номера. Вече започвам да се съмнявам, че някога е имал истински бизнес и е управлявал служители.

    Нередност?
  • 8
    vmware18 avatar :-?
    vmware18
    • + 1

    звучи ми като идея, пробутвана от "партньора" БСП...

    Нередност?
  • 9
    primus avatar :-|
    primus
    • + 2

    Майтапа на страна, но предвиждането на някоя цифра няма да оправи работата, защо веднага отговарям.
    Имам поглед и наблюдавам. Просто трябва да се произвеждат продукти с по висока добавена стойност тоест доста по сложни да го кажем така. Сега тука идва и тънкия момент с по високите заплати, трябват и хора които да взимат тия високи заплати ама и да могат да въртят не метлата ами тоя тънък занаят. Има ли ги тия хора и Ако ги има дали взимат малки заплати и в момента. Ахааа. Ами тия дето могат да въртят само лопати и метли кво ще правят в тая нова евентуална реалност.
    Просто и ясно.
    Има такива фирми за такива заплати каквито и хора има, разбрахте ли сега умници.

    На мене ми се иска сега всички да се втурнат да стават по умни и по образовани и всичко, ама няма как да стане тая нали....

    Нередност?
  • 10
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    До коментар [#9] от "primus":

    И колко с повече 'добавена стойност' от една пекарна, примерно.
    До вкъщи има два броя, и двете се борят за оцеляване. От време на време будките им затварят, щото няма кой да работи на МРЗ. Грамажът на продуктите им става все по-малък, гаче хората сме станали с по-малки търбуси. Сиренето се превърна в извара, маслото изчезва... Баничката си е баничка, с 'висока добавена стойност' не става.

    Нередност?
Нов коментар