🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Жан-Клод Юнкер поиска два отделни бюждета в ЕС - за страните от еврозоната и за всички останали

Крайнодесните атакуваха новия председател на Европейската комисия, а той обеща на всеки по нещо

Предстои Жан-Клод Юнкер да бъде одобрен окончателно от Европейския съвет, а после да започне да приема номинации за еврокомисари
Предстои Жан-Клод Юнкер да бъде одобрен окончателно от Европейския съвет, а после да започне да приема номинации за еврокомисари
Предстои Жан-Клод Юнкер да бъде одобрен окончателно от Европейския съвет, а после да започне да приема номинации за еврокомисари    ©  Vincent Kessler
Предстои Жан-Клод Юнкер да бъде одобрен окончателно от Европейския съвет, а после да започне да приема номинации за еврокомисари    ©  Vincent Kessler

С мнозинство от 57% от гласовете на всички европейски депутати, за председател на Европейската комисия беше избран бившият люксембургски премиер Жан-Колд Юнкер. Резултатът беше станал предвидим, тъй като Юнкер имаше подкрепата на основните парламентарни групи, след активни преговори между тях. Очакванията, че в последния момент част от депутатите от левицата ще гласуват срещу кандидата на Европейската народна партия, не се оправдаха. "Не можех да очаквам повече хора да гласуват за мен", каза Юнкер по-късно.

Всъщност най-интересният момент в заседанието на ЕП беше откритият сблъсък с крайнодесните партии в парламента. Съпредседателят на групата "Европа за свобода и пряка демокрация" - британският популист Найджъл Фараж се възмути, че за гласуване е бил представен само един кандидат. "Като в добрите стари съветски времена и с тайно гласуване", определи ситуацията той. Лидерката на френския Национален фронт и представител на независимите депутати в Европейския парламент Марин льо Пен пък каза, че те няма да признаят легитимността на новата Комисия, тъй като никой не е гласувал за нея. След това тя обяви Юнкер за представител на един данъчен рай, който сега ще затвърди властта на финансовите лобита.

"Аз не исках вота на крайната десница и съм доволен, че те не гласуваха за мен", отвърна бъдещият председател на ЕК. "Имах удоволствието да кажа на г-жа Льо Пен, че изобщо не се интересувам от гласа й. Не ме интересуват хора, които поставят омразата на челно място в тяхната политическа програма ".

Въпреки прехвърчането на искри, намесата на крайнодесните в дебата всъщност го оживи и той излезе извън обичайното изброяване на европейските ценности и важността на Европейския парламент за европейската демокрация.

За всекиго по нещо

В речта си пред европейските депутати в Страсбург, която очертаваше приоритетите на неговото евентуално председателство (то ще бъде потвърдено окончателно утре от страните-членки) Юнкер се опита да балансира внимателно между интересите на различните политически семейства и страни.

Той беше твърдо за запазване на Пакта за стабилност и растеж, който изисква строга бюджетна дисциплина от страните членки. Изказването явно идваше да отговори на притесненията на Германия, че Юнкер е един от най-левите десни политици в Европа.

Бившият люксембургски премиер обаче подчерта, че ще търси по-голяма гъвкавост в Пакта, нещо за което настояват всички страни в еврозоната, без Германия. Коалиция начело с италианския премиер Матео Ренци настоява, че строгото придържането към бюджетните ограничения спъват икономическия растеж, което не позволява дълговото бреме да бъде намалено, ако не в реално изражение, то поне като процент на БВП.

Специално заради Франция беше подчертана и необходимостта от реиндустриализация на ЕС. Освен това се появи и обещание за защита на обществените услуги от "бича на епохата", под което бившият люксембургски премиер вероятно разбира приватизацията и забраната за държани помощи. Заради Великобритания, Юнкер потвърди, че е склонен да договори връщането на някои правомощия в страните-членки.

За левицата и южните страни-членки беше обещана допълнителна масивна инвестиционна програма в рамките на 300 млрд. евро. Тя ще се осъществява с помощта на публично-частни партньорства, където фондовете на ЕС ще играят ролята на лост, който ще мобилизира повече частни инвестиции. Юнкер обърна и специално внимание на справянето с младежката безработица, което един от основните приоритети на левицата.

В същото време Юнкер е отделил специална част от програмата си, представен също днес, на идеята за създаване на Енергиен съюз, без обаче да влиза в детайли. "Ако цената на енергията от изтока стане твърде висока, в търговски или политически аспект, ЕС трябва да може бързо да превключа на други канали за снабдяване", каза бъдещият председател на Европейската комисия. Той допълни, че се надява ЕС да стане играч номер едно в областта на енергията от възобновяемите източници.

Странна новост

Ако страните от еврозоната прибегнат до сериозни структурни реформи, те ще получават специални насърчения, финансирани от отделен бюджет на 18-те страни членки. "В този контекст ние ще трябва да помислим за установяването на собствен бюджетен капацитет на еврозоната, каза Юнкер в речта си.

Това е идея, която е била дискутирана и преди, но за първи път се залага като цел на Европейската комисия. Ако това се случи в ЕС ще се обособят два бюджета, единият от които ще е затворен за страни като България. Това ще бъде и първа стъпка към реалното разделение на ЕС на две нива.

Шеги и закачки

Юнкер е известен със странното си чувство за хумор и този път не пропусна да го демонстрира. След като лидерът на социалистите в парламента Мартин Шулц галантно призна загубата си на изборите и каза, че Юнкер е най-добрият човек да води Европейската комисия, люксембургецът влезе във вихъра си. Той обясни, че е благодарен за думите, но в скоро време това щяло да се промени, тъй като шефът на парламента и Комисията щели да се хванат за косите. "Мартин няма да пострада", допълни шеговито Юнкер (Шулц е плешив – бел. ред.).

Юнкер си позволи да се заиграе с британските медии, след като Великобритания агресивно се противопоставяше на избирането му. На въпросите на британските медии, колкото и добронамерени да бяха, той отговаряше с насърчение да продължат да пишат, че той иска да погребе европейските нации (често срещано обвинение сред консервативните британски медии).

Доста самодоволно, новия председател на ЕК обяви деня на избора си и за симфония на демокрацията, като в случая не беше ясно дали това поетично отклонение е точно шега.

Какво предстои

Първите две длъжности вече са заети от члена на ЕНП Юнкер, и члена на ПЕС Шулц. За да може настоящият български комисар да застане начело на европейската дипломация, той със сигурност поста на председател на Европейския съвет трябва да отиде у социалист. Засега споменаваното име е на датският премиер Хеле Торнинг-Шмит. Срещу нея обаче има сериозна съпротива от Франция. Тази позиция обаче ще определи и дали българка може да стане външен министър на ЕС.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ijj avatar :-|
    ijj
    • - 1
    • + 14

    "В същото време Юнкер отдели специална част от изказването си на идеята за създаване на Енергиен съюз"

    Очевидно предстои създаване на енергиен съюз - дано това да стане по изгоден и за нашата страна начин.

    Юнкер е всъщност третият люксембургски държавник (след Гастон Торн и Жак Сантер) който става председател на Европейската комисия. След 18 години негово управление като премиер, Люксембург се намира в много добро състояние. Дано същият ефект се получи и за Европа като цяло.

    Нередност?
  • 2
    venimus avatar :-|
    Волен от Ривиа
    • - 1
    • + 20

    "Като в добрите стари съветски времена"
    Фараж кога е виждал добрите стари съветски времена?

    Нередност?
  • 3
    sheldoncooper avatar :-|
    sheldoncooper
    • - 2
    • + 9

    Нищо от изброеното няма да помогне на европейската икономика, което е проблем номер 1 на европа.

    Докато ЕЦБ продължава да задушава еврозоната Юнкер и на челна стойка да застане ефект няма да има никакъв.

    Нередност?
  • 4
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 6

    " Ако това се случи в ЕС ще се обособят два бюджета, единият от които ще е затворен за страни като България."
    Лошо, Седларов,лошо.Ама пък от друга страна,ние и това,което ни дават сега,половината не го усвояваме.

    Нередност?
  • 5
    plamen_hristov avatar :-|
    plamen_hristov
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#4] от "rosiraycheva50._":

    Наистина е лошо, но да не забравяме - по договора от 2005-та година, нашата страна ще приеме еврото.
    Така, ще се присъединим към еврозоната и евентуалното ново бюджетиране. Последното едва ли ще се случи преди 2020 година.
    Разбира се, не трябва да "спим" до тогава, а най-късно до 2018-та година нашата страна да влезе в ERM-II.
    За целта:
    - още догодина децентрализация за повече отговорности на общините и по-големи бюджети;
    - повишаване на "административен капацитет" - за централната и местната администрация;
    - ДОВЕРИЕ между нашето правителство и европейските институции - никакво шикалкавене както настояшото правителство.

    Нередност?
  • 6
    plamen_hristov avatar :-|
    plamen_hristov
    • + 2

    Много ми е забавно, когато някой не ме "харесва" :)
    Но аз винаги съм положително мислещ, желая доброто и на недоброжелателите си.
    Жан-Клод Юнкер е мой фаворит от десетилетие и ми беше тъжно, когато го свалиха от министър-председател. Той стана жертва на един измислен скандал, който за мен бе породен от скарването и даже "сритването" между кралски семейства. По тези земи тези семейства продължават да са силни...
    Между другото, люксембургците имат много странно чувство за хумор, напомня в значителна степен на габровското...

    Нередност?
  • 7
    plamen_hristov avatar :-|
    plamen_hristov
    • + 1

    Чета, че футболистите на Лудогорец, Разград ще играят втора среща с отбора на Dudelange.
    Този град е много близо до Esch-sur-Alzette - люксембургския "Пловдив" и има много португалци в тези места.

    Нередност?
Нов коментар