🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Андерс Фог Расмусен: Русия се държи като враг

Генералният секретар на НАТО пред "Капитал"

   ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Как кризата в Украйна променя сигурността в Европа и как ще отговори НАТО на тази нова ситуация?

Руската агресия в Украйна драматично променя цялата ситуация със сигурността в Европа. Вече не можем да приемаме мира и сигурността в Европа за гарантирани и НАТО ще трябва да се адаптира към това. Нашата основна задача е осигурим ефективна отбрана и защита за нашите съюзници. Сега ще трябва да засилим нашата колективна отбрана. Вече направихме някои неща, ще има и още.

Увеличихме патрулирането над прибалтийските държави, разположихме самолети AWACS в Полша и Румъния, за да се подобри контролът над въздушното пространство, видяхме засилено военно присъствие в Черно море. Сега обмисляме как можем още да заздравим колективната отбрана, като това ще включва осъвременяване на сегашните отбранителни планове, разработване на нови, увеличаване на военните учения, а също и разполагане на военни сили и по-видимо присъствие на НАТО по цялата територия на алианса.

Как точно ще се отрази това на дългосрочната стратегия на НАТО?

Някои от мерките, които вече споменах, са дългосрочни. Разбира се, ще трябва да преразгледаме цялостните си отношения с Русия. През 2010 г. решихме да развием истинско стратегическо партньорство с Москва. Но сегашното поведение на Русия показва, че тя не е партньор. Или поне не се държи като такъв. Тя се държи като враг. Дългосрочният стратегически ефект е, че трябва да се адаптираме към това. Все още вярвам, че ангажирането с Русия е правилният път, но видяхме, че подобно ангажиране трябва да се случи от позицията на силата и единството в рамките на НАТО и също така в ЕС.

Как бихте отговорили на коментарите, че разполагането на сили на НАТО в Източна Европа ще провокира Русия?

НАТО в нито един момент не е заплашвал Русия. Нямаме каквито и да било намерения да я атакуваме. През 1997 г. Русия и НАТО приеха съвместен документ, който за пръв път създаде рамка на отношенията им. В него ние заявихме, че няма да използваме сила един срещу друг. Русия го каза, ние го казахме и още се придържаме към това.

Така че НАТО не е заплаха за Русия и разширяването не я застрашава. Точно обратното - чрез него ние създадохме зона на мир, сигурност, стабилност и просперитет в Европа. И Русия спечели много от това - както икономически, така и по отношение на сигурността, защото получи по-голяма стабилност по западната си граница. Категорично отхвърлям тези руски обвинения - ние никога не сме заплашвали Русия.

В Москва, изглежда, мнението е различно и Путин очерта ясна червена линия за бъдещо разширяване на НАТО на изток. Има ли в тази ситуация шанс Грузия и Украйна да влязат в НАТО?

Това е нещо, което трябва да решат самите Украйна и Грузия. През 2008 г. НАТО взе решение на срещата в Букурещ, че тези две страни ще станат членове, стига, разбира се, да желаят това и да покрият нужните критерии. Междувременно Украйна реши да не се стреми към влизане в НАТО. Докато Грузия продължава курса към членство.

Важно е да се подчертае, че това е нещо, което си решават тези страни, а не е решение на Русия. Москва не може да наложи вето на разширяването на НАТО. Дали и кога страните кандидатки ще станат членове на НАТО - това зависи от техните действия, те трябва да изпълнят критериите, но е преждевременно да се каже кога ще се случи.

След като Украйна не е член, как може НАТО да й помогне?

Има ясна разлика между това една страна да е член и да не е. Членовете на НАТО са покрити от колективната отбрана, известният чл. 5 от договора, според който атаката срещу една страна се приема за атака срещу всички. Ще помогнем на членка, която бъде нападната. Тази отговорност за колективна отбрана не е приложима към страни извън НАТО, но, разбира се, можем да засилим сътрудничеството си с партньори, които не са членове, включително Украйна. И всъщност с Киев вече го правим - това включва военно сътрудничество, помощ за развиване на капацитета, засилено участие на Украйна в учения на НАТО.

Как ще реагира НАТО, ако Русия нахлуе в Източна Украйна?

Това ще има много тежки последствия за отношенията между Русия и западния свят, включително, разбира се, НАТО. Не обсъждаме военни опции. Но ако Русия навлезе още в Украйна, нямам съмнения, че международната общност ще й наложи сурови икономически санкции. И това ще доведе до още по-голяма международна изолация на Русия - икономическа и политическа.

Можем ли да очакваме разполагане на нови сили на НАТО и постоянни бази в Източна Европа?

В момента обмисляме как да увеличим и засилим възможностите за колективна отбрана и възпиране. Това включва и възможното разполагане на войски и изграждането на съоръжения. Но е твърде рано да казваме каквото и да е по тази тема, защото не сме завършили обсъжданията.

В голяма степен става въпрос за повишаване на бойната готовност. Трябва да сме способни да реагираме много по-бързо – видяхме, че руснаците могат да действат светкавично в Украйна. По-добрата бойна готовност също така включва "географското" ни присъствие. Това не означава непременно постоянно разполагане, а например по-често провеждане на военни учения във всички територии на натовски държави.

Смятате ли, че НАТО трябва да развие нови специални способности, за да отговори на бързи специални операции от типа на руска инвазия в Крим?

Имаме военните способности, които са нужни, за да защитим съюзниците си, в това число при атаки като тази в Крим. Научихме много от това, което видяхме, и то не само по отношение на това колко бързо руснаците могат да овладеят този район. Ще трябва да се адаптираме - и с развиване на способности, и с разработване на отбранителни планове.

Имаше ли грешки на западното разузнаване? НАТО в някаква степен изглеждаше неподготвен за операцията в Крим.

По принцип не коментираме разузнавателните въпроси. Освен това не ставаше дума за атака срещу съюзническа държава в НАТО. Но искам да видя, че алиансът подобрява своята готовност, така че да сме способни да отговаряме бързо на заплахите. От случилото се в Украйна научихме, че готовността е от огромно значение и че трябва да продължим да я подобряваме.

А готов ли е НАТО за сценарий, в който Русия напада някоя от неговите членки в Източна Европа?

Мога да ви уверя, че сме разработили всички планове, за да осигурим ефективна защита и отбрана на всички съюзници срещу всякакъв вид заплахи. Това, което видяхме в Украйна, е предупредителен сигнал. В дългосрочна перспектива е нужно НАТО и особено европейските членове да увеличат инвестициите си в отбрана.

Разполагаме с всички планове, необходими да гарантираме ефективна защита в момента. Но имаме нужда от повече инвестиции, за да сме сигурни, че на колективната отбрана ще може да се разчита и в бъдеще. Когато посещавам столиците на натовските държави, аз апелирам да се спрат съкращенията и да се увеличат парите за отбрана.

Смятате ли, че българските политици ще чуят вашите призиви? Особено от гледна точка на ситуацията в Българската армия, която освен всичко друго е и екипирана основно със старо руско оръжие?

Първо, искам да подчертая, че ценим високо българския принос към натовските операции, особено тази в Афганистан. България се ангажира, въпреки че е в тежка икономическа ситуация. Но има очевидна нужда от още инвестиции в модерно военно оборудване. Обсъждах това с българския президент и с правителството и оценявам, че те имат много позитивно отношение, когато става дума за подновяване на старата бойна авиация.

Отбелязах още, че България може да участва в засилено регионално сътрудничество в това отношение, защото съседите ви имат подобни самолети на тези, които България също може да придобие. Чрез общи усилия може да постигнете по-добра цена и по-изгодна сделка, а също и да спестите пари, когато става дума за поддръжка, тренировки, обучение на персонал за нуждите на ВВС и т.н.

В крайна сметка решението зависи от България. Но това, което видяхме в Украйна, показва колко важно е всички съюзници да инвестират средства в модерни военни способности. Ставаме свидетели на засилена активност на руската военна авиация в района на Черно море и България също може да бъде засегната от това. Особено важно е българските въоръжени сили, включително и авиацията, да са в крак с времето.

Българското правителство е подкрепяно от партията "Атака", която признава анексирането на Крим. В други европейски страни също има мощни руски лобита. Това руско влияние отразява ли се на сътрудничеството в НАТО?

Няма съмнение, че Русия е силно замесена в процеса по формиране на общественото мнение в много държави, например чрез финансиране на неправителствени организации, чрез медии и по други начини. Няма съмнение, че Русия се опитва да влияе на политическия живот. Всички трябва да имат това предвид. В този смисъл е много важно всички съюзници в НАТО и всички членове на ЕС да покажат ясно солидарност и единство.

Всички сме съгласни, че не обсъждаме военни опции. По-важно е, че политическите инструменти се използват напълно, включително възможността за икономически санкции. Ако Русия реши да навлезе навътре в Украйна, нямам съмнение, че международната общност трябва да обсъди тежки икономически санкции. Също така ще очаквам, че всички държави в НАТО и ЕС ще демонстрират единство и солидарност в подобна ситуация.

Профил

Преди да бъде избран за 12-ия поред генерален секретар на НАТО, Андерс Фог Расмусен беше три поредни пъти премиер на Дания. Той застана начело на Северноатлантическия алианс през 2009 г. и мандатът му трябваше да изтече през лятото на 2014 г., но бе взето решение да бъде удължен до 30 септември, за да може да организира срещата на върха на НАТО в Уелс. За негов наследник вече е избран бившия норвежки премиер Йенс Столтенберг.
30 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 95
    • + 27

    И тоя е един смешник...ПиАр-ства...

    Нередност?
  • 2
    btl56358577 avatar :-|
    btl56358577
    • - 22
    • + 84

    Това,което казва този скромен ,но с огромна власт ,човек е ясно.
    Нато ще спази ангажиментите си към България и тя МОЖЕ ДА РАЗЧИТА НА ЗАЩИТА по силата на чл.5. Но НАТО очаква от БЪЛГАРИЯ също да изпълнява своите задължения. Офертата за превъоражаване на БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ е направена.Политическите оценки за подривната дейност на Русия са пределно ясно казани.Е , БЪЛГАРИНО остава и ти отново да потвърдиш своя цивилизационен избор-на изборите.

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 5
    • + 28

    "Това е нещо, което трябва да решат самите Украйна и Грузия." - Е, каквото и да решат тези страни въпросът опира в "защитата на националните интереси" на НАТО и особено на лидера. От друга страна единствено включването на тези страни в НАТО гарантира неприкосновенността на границите им.

    Нередност?
  • 4
    blue79 avatar :-|
    blue79
    • - 46
    • + 19

    Е хайде сега расмусен да обясни И "кОй" ги набута в тази безумна история...Направиха ги за СМЯХ и то от "по-слабата" позицията"...С явно-и за публиката-умишлено ескалиране на обстановката и "Обилно Подклаждане" на пожара се Случваше нещо "невъзможно!Трезвата,"реалполитик","откровенна" и "емоционална" линия...Ясни "червени линии" И (о неее) Путин..
    Путин,който сякаш 14 години е "чакал" Този момент!Много силна "игра"!Дори "да го мразиш" не може да (му) се отрече!

    И за това сега,давиде камероне и неговия шут месаря-дипломат уили ххх,мрънкат нечленоразделно за някакви санмкции,но не можеш разбра "За" ли са.."Против" или "нещо" между двете...А дори Меркел от си "легна една вечер ястреб",а на "сутринта се събуди гълъбица"...Германците особенно,този път приеха "доста" навътре "отношението" на собствените "им" медии към тях...

    Нередност?
  • 5
    siolen avatar :-P
    siolen
    • - 61
    • + 23

    До коментар [#2] от "btl56358577":

    Българино,
    Превъоръжи се бързо, защото военната промишленост на запад(на)ла Европа също запада. Продай миналото на дедите си, продай бъдещето на децата си, продай настоящето си ... но КУПИ от НАТО !

    Нередност?
  • 6
    doxen avatar :-|
    doxen
    • - 2
    • + 17

    в крак с времето.

    Нередност?
  • 7
    korki avatar :-|
    Krasimir Koev
    • - 38
    • + 13

    Този хитрец как говори - но с изключение на човека с ник сиолен - май другите са идиоти и малоумници - вие 4етете ли какво казва той - я да повторим - Как ще реагира НАТО, ако Русия нахлуе в Източна Украйна?

    Това ще има много тежки последствия за отношенията между Русия и западния свят, включително, разбира се, НАТО. Не обсъждаме военни опции. Но ако Русия навлезе още в Украйна, нямам съмнения, че международната общност ще й наложи сурови икономически санкции. И това ще доведе до още по-голяма международна изолация на Русия - икономическа и политическа.-
    е , сурови икономически санкции - стоварват един баталъон във Варна и ЕС ги глобява с 10милиарда :) смешници

    Нередност?
  • 8
    judjuk avatar :-|
    Judjuk
    • - 47
    • + 17

    Личи и от пръв поглед, че Расмусен е враг на Русия. Само не знам колко са му приятелите в Б-я? Май не са много.

    Нередност?
  • 9
    bushido avatar :-|
    bushido
    • - 2
    • + 48

    До коментар [#7] от "korki":

    На луд ли се правиш или наистина не стопляш как функционира един военен съюз? Човекът го е казал едни параграф по-нагоре, но ти удобно пропускаш това, защото не ти изнася на тезата:

    "Членовете на НАТО са покрити от колективната отбрана, известният чл. 5 от договора, според който атаката срещу една страна се приема за атака срещу всички. Ще помогнем на членка, която бъде нападната. Тази отговорност за колективна отбрана не е приложима към страни извън НАТО, но, разбира се, можем да засилим сътрудничеството си с партньори, които не са членове, включително Украйна."

    Ескалацията на кризата в Крим определено е заплаха за сигурността ни, но не е пряко нападение, което автоматично би задължило всички членки на НАТО да обявят война на агресора. Виж, проблеми би било, ако те не направят това. Подобен сценарий обаче би довел до разпадането на НАТО, което западните държави не могат да си позволят с изключение може би на САЩ, които и сега носят 3/4 от бремето по поддържането на алианса.

    Нередност?
  • 10
    gl_avatar avatar :-|
    gl_avatar
    • - 12
    • + 21

    Вл. Путин трябва да се възприема като римейк на Сталин, може би фарсов.
    Сталин допуска стратегическа грешка през 1940, за вземайки Северна Буковина и Бесарабия от Румъния.
    Доближава се опасно до румънският нефт,
    Следва слаба дипломация ноември 1940 на Молотов и всичко това води до разработването на плана Барбароса с ужасни последици за СССР.
    Нахлуването в Крим демаскира московският кръг управници,
    Дипломацията на Лавров е слаба.
    Ще има доста видими и невидими последици за Руснаците през следващите години.
    Целите на една война са:
    - пресичане пътищата за снабдяване на противника и запазването на свойте
    - пробив на фронтовата линия на противника
    Руснаците не постигат нито едно от двете.
    Интересно би било да се знае дали е имало тинк танк в Москва преди вземане на решението за нахлуване или е взето в много тесен кръг?

    Нередност?
Нов коментар