🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Свят | Финансовите министри от Г-20 одобриха глобалния данък; Ердоган потопи турската лира

И още: САЩ няма да налага санкции на "Северен поток 2"; Производствената инфлация в Китай гони 11%

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Финансовите министри от Г-20 одобриха глобалната данъчна ставка от 15%

Какво се случи? Финансовите министри на най-големите икономики в света одобриха глобалното споразумение за промяна на начина на данъчно облагане на корпорациите. Това се случва пет дни след като 136 правителства постигнаха споразумение, разрешаващо ключови различия на ниво глобален минимален данък и слагащо край на нови дигитални данъци, които САЩ смятаха за дискриминационни.

Защо това е важно? Одобрената от Г-20 сделка включва минимален корпоративен данък от 15% и основни параметри за това каква част от печалбата на около 100 най-големи международни компании ще бъде облагана в повече страни. Очаква се лидерите на Г-20 да одобрят данъка на среща на върха в Рим в края на октомври. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която води разговорите, си е поставила за цел да постигне международно споразумение догодина и то да влезе в сила през 2023 г. Остават обаче редица препятствия, включително ратифицирането му от Конгреса на САЩ.

Ердоган направи нова чистка в централната банка, лирата пак поевтиня

Какво се случи? Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смени заместник-управителите на турската централна банка и член на Съвета по парична политика на банката с пореден указ, издаден през нощта. Отстранени са Семих Тюмен и Угур Намък Кючук и членът на Съвета по парична политика на банката Абдуллах Яваш. Според публикации в турски и международни медии решението идва след напрежение между Ердоган и управителя на банката Шахап Кавджъоглу, назначен през март, след като предшественикът му искаше да вдига водещите лихви в труден момент за турската икономика. Анкара отрича твърденията, че банката е предизвикала гнева на президента със забавянето до миналия месец на понижаването на водещата лихва.

Защо това е важно? С новата вълна промени Ердоган отново показва намерението да влияе върху важните решения на централната банка. Очаквано лирата падна до нов рекорд и за първи път поевтиня до над 9 лири за 1 долар. Политическата намеса в по закон независима институция руши инвестиционното доверие към страната и се отразява на цените на финансовите й активи и валутата. С директната си намеса Ердоган се опитва да овладее инфлацията, но това така и не носи резултат. Под негова диктовка банката намали лихвите през миналия месец до 18%, а инфлацията е 19%. От началото на годината лирата се е обезценила с 20% спрямо долара.

Производствената инфлация в Китай с най-голям ръст от 26 години

Какво се случи? Производствените цени в Китай през септември са нараснали с най-бързия темп от почти 26 години. Инфлацията е достигнала 10.7% спрямо година по-рано, основно заради поскъпването на въглищата и други суровини. В същото време ръстът на китайския износ се е ускорил през септември, опровергавайки очакванията за забавяне на фона на енергийната криза, която доведе до намаляване на производството.

Защо това е важно? Повишението на производствените цени може да увеличи инфлационния натиск, ако местните компании започнат да прехвърлят по-високите разходи върху потребителите. Засега няма много доказателства, че това се случва, като инфлацията през миналия месец е била 0.7%. Но трендът може да се промени, защото печалбата на производителите е под натиск, а Китай се готви за по-високи цени на електричеството заради енергийна криза.

Число на деня

4.8%

ръст на БВП в Германия през следващата година очакват водещи икономически институти в страната. Това е значително над предишните очаквания за 3.9%. За тази година обаче перспективите за растежа са намалени рязко - на 2.4% от 3.7%.

Още важни новини от света

Белият дом няма да санкционира руския газопровод "Северен поток 2", докато Джо Байдън е президент на САЩ. Това пише Politico, като уточнява, че позицията му не се е променила в спора със сенатори като Тед Круз, които се опитват да накарат администрацията да въведе нови санкции. Съоръжението е готово, но чака регулаторно одобрение от Германия, след като Байдън постигна с канцлера Ангела Меркел споразумение да не се пречи на изграждането му, смятано от САЩ за политически инструмент на Русия.

Европейската комисия е готова да сключи договор за съвместна доставка за ЕС на количества от лекарство срещу COVID-19, което се приема на капсули, произвеждано от Merck, и за което се очаква да бъде първото одобрено подобно лечение на новото заболяване в света. Брюксел сключи в края на септември от името на 18 държави от ЕС договор за съвместна доставка на препарат, произвеждан от Eli Lilly, за лечение на ковид с моноклонални антитела. Също така има договори и с Roche и GlaxoSmithKline за подобни лечения.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    samoedin avatar :-|
    samoedin

    " Защо това е важно? С новата вълна промени Ердоган отново показва намерението да влияе върху важните решения на централната банка. Очаквано лирата падна до нов рекорд и за първи път поевтиня до над 9 лири за 1 долар. Политическата намеса в по закон независима институция руши инвестиционното доверие към страната и се отразява на цените на финансовите й активи и валутата. С директната си намеса Ердоган се опитва да овладее инфлацията, но това така и не носи резултат. Под негова диктовка банката намали лихвите през миналия месец до 18%, а инфлацията е 19%. От началото на годината лирата се е обезценила с 20% спрямо долара."


    Султанът потапя цяла Турция, не само курса на лирата, която бавно, но сигурно продължава да се топи спрямо другите основни валути........

    Нередност?
Нов коментар