🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията в еврозоната e с нов рекорд – 9.1%

Покачването на цените през август се оказа над прогнозите, ЕЦБ се очаква да покачи с голяма стъпка лихвите през септември

Цените в Западна Европа нарастват рекордно, което води до масови стачки за по-високо заплащане
Цените в Западна Европа нарастват рекордно, което води до масови стачки за по-високо заплащане
Цените в Западна Европа нарастват рекордно, което води до масови стачки за по-високо заплащане    ©  Reuters
Цените в Западна Европа нарастват рекордно, което води до масови стачки за по-високо заплащане    ©  Reuters

Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорден връх през август от 9.1%, показват експресните данни на европейската статистическа служба Евростат. Основна движеща сила на продължаващото поскъпване са цените на енергията, а анкета сред икономисти очакваше инфлацията да е 9%. Това е девети пореден месец на покачване на цените, което започна от ноември 2021 г.

Инфлацията във Франция е намаляла до 6.5% през август спрямо 6.8% през юли, Испания също публикува данни за забавяне на поскъпването - 10.4% в сравнение с 10.8% месец по-рано. В същото време най-голямата европейска икономика - Германия, отбеляза най-висока инфлация от почти половин век от 8.8% на годишна база през август.

ЕЦБ има да наваксва

Инфлацията в еврозоната продължава да достига пореден рекорд точно когато Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля ново голямо увеличение на лихвените проценти през септември. ЕЦБ увеличи лихвите с 0.5 пр. пункта до нула на 21 юли - първото повишение от 11 години, и сега се очаква подобно или по-голямо покачване на 8 септември.

"Някои членове (на ръководството на ЕЦБ - бел. ред.) са склонни да подкрепят увеличение на лихвения процент с 0.75 пр. пункта" казва Питър Шафрик, глобален макро стратег в RBC Capital Markets, пред CNBC. "Въпреки забавянето на икономиката, което почти сигурно ще се случи, централните банки няма да се откажат от своя път", обяснява той.

Перспективата за европейската икономика е "доста мрачна", смята и Кенет Уотрет, ръководител на отдела по икономика в S&P Global Market Intelligence. Според икономиста изглежда неизбежно еврозоната да се насочи към рецесия. Въпросът е само колко дълбоко ще бъде и колко дълго ще продължи. ЕЦБ "има какво да наваксва" - инфлацията е изключително висока и вероятно ще остане такава поне през следващите седем месеца", казва още Уотрет.

Министърът на финансите на Франция Бруно льо Мер посочва пред CNBC, че инфлацията е основен фокус за страните в Европа в краткосрочен план. "Основното предизвикателство, с което всички ние трябва да се изправим през следващите седмици и следващите месеци, е да намалим нивото на инфлация навсякъде в Европа", казва Льо Мер. "Така че зависи от ЕЦБ да вземе правилните решения и ние напълно се доверяваме на ЕЦБ да вземе правилните решения, но ключовият момент е да има намаляване на нивото на инфлация навсякъде в Европа", каза той.

Спад на акциите в Европа

Европейските акции очаквано се понижиха след излизането на данните за инфлацията и нарасналите опасения за енергийната криза на континента, след като Русия спря газовите доставки за Германия по "Северен поток 1". Индексът STOXX 600 отстъпи с 0.8% до ново шестседмично дъно.

Енергийните акциите спаднаха, тъй като цените на петрола продължиха да се понижават поради опасения от рецесия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 3

    Е при нас реалната инфлация е над 20% и некадърника Киро и другия измамник Асан взимат пак висок процент на следващи избори. Какво толкова. За сметка на това оставиха и криза в енергетиката и посредници.
    Вчера едно яйце от 25 стотинки го купувам на 40 стотинки, млякото което купувах от 1.45 лева на 2.15 лева, а зимата цените няма да могат да се удържат от никой. Хубаво беше младият полезен идиот и славитрифоновците да платят сметката за тъпотията си, но за съжаление ще плащаме всички следващите години.

    Нередност?
Нов коментар