🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Металообработващите компании растат бурно през 2021 г.

Оборотите на най-динамичните предприятия се увеличават с 80%, отчасти заради иннфлацията

Нито едно дружество в топ 20 не е на загуба, а общата им печалба скача повече от два пъти
Нито едно дружество в топ 20 не е на загуба, а общата им печалба скача повече от два пъти
Нито едно дружество в топ 20 не е на загуба, а общата им печалба скача повече от два пъти    ©  Shutterstock
Нито едно дружество в топ 20 не е на загуба, а общата им печалба скача повече от два пъти    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Оборотите на най-динамичните металообработващи компании порастват с цели 80% през 2021 г.
  • Част от увеличението се дължи на поскъпването на продуктите, но предприятията вдигат и обемите си.
  • Повечето дружества очакват ръст и тази година, макар и по-скромен.

Бурен ръст на продажбите отчитат металообработващите компании в страната през 2021 г. Приходите на 20-те най-бързо растящи дружества в сектора нарастват средно с 80%, надвишавайки значително отбелязаните 63% предходната година. Макар че част от ръста се дължи на инфлационни фактори и повишени цени на продукцията, предприятията като цяло увеличават и обемите си. Най-силно е търсенето от строителството и мебелната индустрия, но много от компаниите вдигат оборотите си и с допълнителни услуги и продукти, а някои разширяват и капацитета си, за да поемат увеличените поръчки. Нито едно дружество в топ 20 не е на загуба, а общата им печалба скача повече от два пъти. Увеличение има и на заетите. За да се справят с високите цени на енергията, предприятията масово залагат на собствени фотоволтаици, с което успяват да покрият част от консумацията си на електроенергия. Основен проблем остават веригите за доставки, но компаниите търсят решения с по-дългосрочни заявки на материали. А повечето очакват да отбележат ръст и тази година.

Четири с трицифрен ръст

Практически без конкуренция на върха в сектора застава "Европан", която увеличава приходите си близо 10 пъти. Основната причина за бурния ръст е фактът, че компанията започва производство на термопанели през есента на 2020 г. и миналата година е първата, в която заводът й в пловдивското село Царацово работи пълни 12 месеца. Активното строителство обаче помага на дружеството бързо да заеме пазарни позиции, а вече планира и разширение. Компанията е част от гръцката група Kamaridis GlobalWire, а с 20% в нея участва местният партньор "Фригопан".

Трицифрен ръст на продажбите отбелязва и пловдивската "Булде", която се нарежда на второ място в класацията. Компанията е създадена през 2017 г. като българско-германско партньорство и предоставя на производителите на оригинални компоненти пълен аутсорсинг (contract manufacturing) на услугите по производство, асемблиране и снабдяване. Продуктите й включват метални скоби, крепежни елементи и алуминиеви компоненти за покривни прозорци за автомобилната и строителната индустрия, а сред клиентите й са международни индустриални концерни от Германия, Чехия, Дания и Франция.

"Ръстът на приходите през изминалата година се дължи както на придобиването на нови пазари и клиенти от страна на "Булде", така и на разширяването на предоставяните аутсорсинг услуги в посока снабдяване и контрол на качеството на подкомпонентите и суровините за произвежданите продукти", каза управителят Маргарита Стоичкова, която държи 33.3% от фирмата, а останалите 66.7% са собственост на Волфганг Фишер. По думите й от 2020 г. компанията предлага пълно аутсорсинг покритие като услуга към индустриални клиенти (full-fledged manufacturing). Прогнозите на дружеството за 2022 г. отново са за ръст над 30%.

Търговецът на скрап "Метал инвест" от Стара Загора също отчита близо 134% повишение на оборота през миналата година. По думите на управителя и собственик Александър Младенов ръстът е логичен резултат от дългогодишните усилия на компанията да изгражда стабилни партньорства. "Реинвестираме печалбата в най-модерни технологични линии за обработка и рециклиране на вторични суровини, за да можем да отговорим на съвременните екологични изисквания", каза той. Младенов обаче уточни, че компанията разчита само на собствени капиталовложения, тъй като браншът не се финансира от европрограмите. "Това ни поставя в по-неизгодна бизнес среда в сравнение с останалите сектори", добави той. Както всички работещи предприятия, и "Метал инвест" през тази година е изправено пред предизвикателствата на войната в Украйна, повишените цени на енергийните ресурси и цялостната сложна ситуация на международните пазари. "Въпреки това прогнозите ни сочат, че 2022 г. ще е поредната успешна година за "Метал инвест", като и занапред ще продължим да търсим нови пазари и да внедряваме модерни технологични решения в областта на рециклирането", посочи Младенов.

Класираните на второ и трето място "Булде" и "Метал инвест" очакват тази година също да е успешна.
Четвъртото предприятие с трицифрено увеличение на приходите през 2021 г. е производителят на алуминиеви системи "Ленокс груп". Фабриката се намира в пловдивското село Стряма и прави профили за врати, прозорци, фасади, осветителни системи, спортна екипировка и т.н. По данни от сайта годишният й капацитет е 12 хил. тона. Компанията е собственост на "МР инвест" на Михаил Ракаджиев.

Модернизация и разширение

Близо двойно по-висок е оборотът на производителя на стоманени тръби и профили "БМТ трейд" от Лом, който е собственост на "РУА България" на Виктор Демянюк. "Фирмата е 100% експортно ориентирана и ръстът е свързан с инвестициите, които са направени в завода", каза управителят Емил Арсенов. По думите му капацитетът на предприятието не е увеличен, но е модернизирано производството. "Подменено е цялото оборудване с последна дума на техниката и е намален персоналът. Инвестиционната програма се следва и това са резултатите, които сме очаквали", уточни той. Прогнозите му за 2022 г. обаче са доста по-умерени. "Няма да можем да подобрим резултатите си тази година заради дисбаланса на цените, които се вдигнаха много, после паднаха и всички минаха на тих огън за няколко месеца. От септември-октомври ситуацията започна да се подобрява, но показателите на миналата година трудно ще се постигнат", смята той.

Няма да можем да подобрим резултатите си тази година заради дисбаланса на цените, които се вдигнаха много, после паднаха и всички минаха на тих огън за няколко месеца.

Емил Арсенов

Управител на "БМТ трейд"

Силно търсене и увеличен капацитет стоят зад растящите приходи на софийската "Топ хаус". Компанията произвежда различни видове контейнери (стандартни, жилищни, технически, хладилни, санитарни, гаражни), преместваеми къщи, мобилни офиси и павилиони, кабини за охрана и т.н. Продажбите й са както в България, така и в чужбина (Австрия, Германия, Белгия), като през миналата година особено се е повишило търсенето в Австрия, а за Белгия е имало доставка на контейнери за бежанци. "Всякакви клиенти купуваха - от будки за охрана до хотели", каза търговският директор Красимир Генков. По думите му през тази година продажбите отново се движат добре, като заради по-високите цени очакванията са оборотът отново да нарасне. Компанията частично покрива консумацията си на електроенергия със собствени фотоволтаици. Собственици на "Топ хаус" са Хайри Кулов (51%) и Айнур Гошкелов (49%).

Италианско ускорение

С почти 60% увеличава приходите си пловдивският производител на компресионни и торсионни стоманени пружини и медни бобини "Еф Джи България". Самият завод е изграден през 2012 г. от италианската FG, но наскоро стана собственост на друга италианска компания - Mollificio Cappeller, което се очаква допълнително да ускори развитието на бизнеса. "През 2021 г. "Еф Джи България" повиши оборота си главно поради увеличаването на обемите с консолидирани клиенти (Schneider Electric, ABB), също и поради придобиването на нови важни клиенти (Legrand и ETI) и не на последно място вследствие на повишаване на вътрешната ефективност и производителността на машините и съоръженията", каза Алесандро Капелер, главен изпълнителен директор и собственик на Mollificio Cappeller. Продуктите на компанията се използват в електромеханични прекъсвачи, термохидравлични устройства, брави за врати и прозорци. Поръчките са основно от производствените обекти на консолидирани клиенти, намиращи се в района на Пловдив, но също и от клиенти от Италия, Франция и Унгария.
"Еф Джи България" наскоро стана собственост на италианската Mollificio Cappeller, което се очаква допълнително да ускори развитието на бизнеса.
Продажбите засега през тази година също вървят по план и не се различават много от 2021 г. "Прогнозата за поръчките, предоставена от нашите клиенти, не показва признаци на безпокойство за последното тримесечие на годината и потвърждава тенденцията от последните месеци", посочи Капелер. За да поеме увеличеното производство, компанията в момента изгражда по-голяма база, където предстои да се премести до няколко месеца. Тя се намира на територията на Пловдивския панаир и е с площ около 1900 кв.м (сега предприятието е разположено на 1000 кв.м). "Новата база ще успее да поеме настоящия машинен парк и допълнително предвидените машини с нови технологии с по-висока ефективност на производството", добави Капелер. В същото време компанията се стреми да разшири дейността си чрез разработване на нови проекти и продукти, както и с монтаж на компоненти.

По вода

За втори път в класация попада "Аква метал", която произвежда метални улуци и керемиди в базата си в село Българево (община Каварна). След като през 2019 г. компанията отчете 47% увеличение на оборота, през следващите години тя продължава да расте, като за миналата година продажбите й достигат 7.7 млн. лв. Едноличен собственик на дружеството е Георги Георгиев.

По-голяма единична поръчка за Белгия е причината за увеличения оборот на варненската "Булкрафт", която работи основно на българския пазар, обясни управителят и съсобственик Дончо Василев. Компанията е създадена през 2004 г. и се занимава с полагане на покрития за антикорозионна защита на метални повърхности (кораби, метални конструкции и т.н.). Заради войната в Украйна и санкциите срещу Русия обаче "Булкрафт" вече не работи като подизпълнител на друг български завод, чийто краен възложител са били руски компании. Затова и през тази година Василев очаква продажбите да са по-малки.

По-голяма единична поръчка за Белгия е причината за увеличения оборот на варненската "Булкрафт", която работи основно на българския пазар.

"Алмед" от Нови пазар също не е нова за "Гепард". Компанията беше в класацията преди три години, когато отчете 66% ръст. Предприятието преработва алуминиеви отпадъци и произвежда вторичен алуминий, който продава на "Алкомет". Дружеството е създадено през 2000 г. и има петима съдружници, като основните собственици са Абидин Гюнеш и Раджи Дьонер.

"Мони - 83" има предприятие за обработка на метал (огъване, заваряване, боядисване и др.) в карловското село Богдан. Собственици на дружеството са Васил и Манол Христови.

В класацията през миналата година беше и "Айваз Н", която тогава порасна с 38%. Компанията има завод в Исперих за производство на гъвкави неръждаеми метални тръби. Регистрирана е през 2010 г. и е представител на турския холдинг Ayvaz.

Инфлационен подем

Пловдивската "Блок 2003", която произвежда резервни части за подемна техника и други метални изделия, увеличава оборота си с над 54% през 2021 г. "Основно от инфлацията идва ръстът, защото цените на металите се повишиха с повече от 300%", каза управителят и основен собственик Димо Цанков. По думите му като обем производството е нараснало с около 10-15%, приблизително толкова се очаква и за тази година. За да ограничи разходите си за електроенергия, компанията е инсталирала собствени фотоволтаици, които покриват около 20% от консумацията й.

Основно от инфлацията идва ръстът, защото цените на металите се повишиха с повече от 300%.

Димо Цанков

Управител на "Блок 2003"

С 54% ръст на приходите сред най-динамичните в сектора се нарежда и троянската "Еврокварт", която прави изделия от метал и дърво. Компанията е собственост на трима българи и един французин.

Подобно увеличение отчита и "ЗКИ-Волта" в Димитровград. Според информация на сайта й компанията се занимава с обработка на метал, гумиране на метални изделия, изграждане на сероочистващи инсталации и др. Собственици са Янко Янков и Николай Янев.

На 16-о място в класацията попада "ПФБ Пресо фондал - България", която е собственост на италианската NPF Group. Компанията е базирана в село Варвара (област Пазарджик) и произвежда алуминиеви компоненти за електромотори и др.

Ковид бустeр

Бумът в търсенето на обзавеждане по време на пандемията е причината за ръста от близо 47% на пловдивската "Данко системс", която прави механизми за мебели. "Увеличените продажби през 2020 и 2021 г. са следствие на ковид. Хората стояха вкъщи, обърнаха внимание на мебелите, а ние правим основно механизми за легла и дивани", обясни управителят и съсобственик Данко Георгиев и добави, че част от повишението през миналата година е дошло и от индексация на цените. Около 50-60% от продажбите на компанията са в Европа, но по думите на Георгиев и българските фирми, за които работят, отново изнасят в Европа.

Бумът в търсенето на обзавеждане по време на пандемията е причината за ръста от близо 47% на пловдивската "Данко системс", която прави механизми за мебели.

Предизвикателството за "Данко системс" през 2022 г. ще бъде да запази миналогодишните резултати. "Моето лично мнение е, че големият подем, който имаше мебелната промишленост, е нереален. Когато се увеличи потреблението на дивани толкова много, на следващата година няма как отново да порасне", каза Георгиев. Все пак за годината компанията очаква, че продажбите й ще се покачат с 8-10%. "Данко системс" също има соларни панели, с които покрива част от потреблението си на електроенергия.

Кула от блокчета

"3А стийл" от Радомир също отбелязва над 46% ръст на приходите през миналата година. Компанията произвежда специални калъпи за изливане на бетонни блокове тип "Лего", каквито по думите на управителя и съсобственик Ангел Желев не прави никой друг в света. "Най-големият ни конкурент прави нещо подобно, но с друг вид захващания, и произвежда 300 бройки годишно, докато ние произвеждаме 10 хил. бройки", обясни той. Заводът в Радомир се занимава само с производството, а продажбите се правят през холандски партньор. "3А стийл" изнася продуктите си в 77 държави, включително САЩ от миналия декември, а клиенти са всякакви компании, които произвеждат бетонни изделия. Причината за ръста през миналата година е, че изделията имат краен живот и периодично трябва да се подновяват. "Ние ги произвеждаме от 15 години, така че първите блок калъпи вече излизат от употреба и се заместват", обясни Желев. През тази година компанията също очаква 15-20% увеличение на продажбите.

Предприятието има фотоволтаична централа, с която покрива 20-25% от консумацията си, но по думите на Желев по-сериозна от енергийната е била кризата с материалите през пролетта. "Нямаше метал, цената много се повиши, в един момент скочи почти двойно. Сега сме заявили и предплатили материал за една година напред. Иначе трябва да спрем, а клиентите си поръчват, всяка седмица изнасяме по 2-3 камиона", обясни той. Компанията се бори и с недостига на работна ръка в Радомир. "Ние даваме високи заплати, можем да си го позволим, защото продуктът е скъп, има голяма добавена стойност, но просто вече няма хора", каза Желев. Компанията прави инвестиции в машини, роботи за заваряване и друго оборудване, но на практика не може да разчита на европейско финансиране. Причината е, че попада в региона на София, където се покриват до 35% от разходите по проектите, което по думите на Желев обезсмисля усилията по кандидатстването.

Казанлъшкият производител на метални сейфове и офис мебели "Промет сейф" расте с близо 45% и влиза на 19-о място в секторната класация. Мажоритарен собственик на компанията е естонската Ukam Investment Group (99%), а дялове имат също поляк, украинец, румънец и няколко руски граждани.

На 20-а позиция се нарежда пловдивската "Бамекс метал Г", която произвежда отливки от черни метали, основно противотежести за мотокари и трактори. Управител и собственик е Трифон Гидиков. Заедно със свързаната "Бамекс 98" компанията беше в класацията "Гепард" и преди 4 години.