🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Конфликтът между Израел и палестинците

Кои са "Хамас" и каква е ролята им във войната с Израел

В продължение на години организацията е в противоречиви отношения с конкурентната палестинска партия "Фатах", която управлява Западния бряг

За разлика от "Фатах", ръководена от Махмуд Абас, "Хамас" не признава правото на Израел да съществува като държава и желае да прогони всички евреи от региона.
За разлика от "Фатах", ръководена от Махмуд Абас, "Хамас" не признава правото на Израел да съществува като държава и желае да прогони всички евреи от региона.
За разлика от "Фатах", ръководена от Махмуд Абас, "Хамас" не признава правото на Израел да съществува като държава и желае да прогони всички евреи от региона.    ©  Reuters
За разлика от "Фатах", ръководена от Махмуд Абас, "Хамас" не признава правото на Израел да съществува като държава и желае да прогони всички евреи от региона.    ©  Reuters

Смъртоносната ескалация на насилието в Израел показа задълбочаващия се разрив в конфликта между израелци и палестинци. Тя подчертава и вътрешните разделения и кризите в лидерството и на двете страни.

За израелците това се изразява в поредица от избори за две години, довели до сформирането на най-дясното правителство в историята на страната. В същото време за палестинците продължаващата криза на лидерството се изразява в това, че "Хамас" командва съпротивата, като допълнително изтласква на заден план партията "Фатах" на Махмуд Абас и Палестинската автономия, на която той е председател.

Напрежението между "Фатах" и "Хамас" доминира в палестинската политика от 2006 г. насам, когато "Хамас" победи на последните парламентарни избори за Палестинския законодателен съвет, слагайки край на ерата на господство на "Фатах". След въоръжен конфликт между двете фракции и неуспешен опит за правителство на единството, от 2007 г. палестинското ръководство е разделено, като "Фатах" управлява Западния бряг, а "Хамас" - ивицата Газа.

Въпреки многобройните усилия за помирение през последните 17 години, раздорите остават. В края на юли съперничещите си палестински политически лидери все пак решиха да създадат комитет за вътрешнопалестинско помирение.

Развитие на военната групировка

Най-голямата от въоръжените ислямистки групировки в палестинската територия - "Хамас", управлява ивицата Газа, където живеят над 2 млн. души. Тя е основана през 1987 г. от шейх Ахмед Ясин (който е бил активен член на "Мюсюлмански братя") по време на първото палестинско въстание срещу израелския военен контрол над Западния бряг и Газа.

От Газа групировката постоянно организира нападенията си срещу Израел, които представя като "самоотбрана". На три пъти досега тези атаки прерастваха в открит военен конфликт с израелската армия: през 2008-2009 г.; през 2012 г. и 2014 г.

За разлика от "Фатах", ръководена от Махмуд Абас, "Хамас" не признава правото на Израел да съществува като държава и желае да прогони всички евреи от региона. Тя застъпва безкомпромисна позиция за създаването на палестинска държава, основана на ислямския фундаментализъм, която да се простира от Средиземно море на изток до река Йордан.

Каква е нейната роля в палестинските територии

С име, идващо от арабски акроним на "Движение за ислямска съпротива", "Хамас" е основана върху три стълба: религия, благотворителност и борба срещу Израел.

За разлика от "Фатах", "Хамас" не признава правото на Израел да съществува като държава и желае да прогони всички евреи от региона.

В продължение на години тя е в противоречиви отношения с конкурентната палестинска партия "Фатах". В първите години, след като през 2007 г. сваля доминираната от "Фатах" Палестинска автономия и поема контрола над Газа, "Хамас" е широко приета от палестинците като групата, която е най-склонна да се противопостави на Израел, а някои я смятат за по-малко корумпирана и по-добре организирана от Палестинската автономия.

Но недоволството нараства, тъй като животът на палестинците се влошава в условията на конфликт и дългогодишна израелска и египетска блокада, а някои смятат, че нападенията на групировката също са навредили на палестинците.

Ивицата Газа е един от най-гъсто населените райони в света, граничещ на юг и на изток съответно с Израел и Египет, а на запад - със Средиземно море. Определяна е като "най-големият открит затвор в света". До голяма степен тя е икономически изолирана от света, а голяма част от населението живее в крайна бедност и е зависимо от хуманитарна помощ. Под натиска на бившия американски президент Доналд Тръмп тези помощи бяха силно намалени.

При атаките си срещу Израел "Хамас" използва местното население в Газа като жив щит. Ракетите често се изстрелват от гъсто населени квартали, а командните щабове се намират в жилищни сгради.

Кои са нейните съюзници и поддръжници

В рамките на Газа "Хамас" и "Ислямски джихад", втората по големина въоръжена групировка в региона, често се обединяват срещу Израел. "Ислямски джихад" нерядко действа независимо от "Хамас" и е насочен предимно към военна конфронтация.

В международен план "Хамас" се съюзява с държави от Близкия изток като Сирия и организации като шиитската ислямистка групировка "Хизбула" в Ливан, които се противопоставят на политиката на САЩ и Израел. Един от най-ярките ѝ поддръжници е Иран, който има свои собствени интереси в борбата с Израел. В продължение на десетилетия Иран предоставя на "Хамас" оръжия, технологии и обучение за изграждане на собствен арсенал от модерни ракети, които могат да достигнат дълбоко в израелската територия.

Един от най-важните спонсори и съюзници на "Хамас" е Катар. През 2012 г. емирът на Катар стана първият държавен глава, посетил ръководството на организацията в Газа. Малката държава от Персийския залив досега е превела на палестинците повече от 1.5 млрд. евро, отбелязва "Дойче веле".

Друг ключов съюзник е Турция. Сега турският президент Реджеп Ердоган заяви: "Създаването на независима и географски цялостна държава Палестина въз основа на границите от 1967 г. със столица Ерусалим е необходимост, която повече не търпи отлагане."

Какво бъдеще очаква Близкия изток след новата война между Израел и "Хамас" ще прочетете в новия брой на "Капитал"

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    Темите са две: пропагандното толериране на гнусния език на омразата и налагания в текста исторически хаос.

    Първият пост е срам за всяка медия, която му дава терен, защото неговото присъствие е оценка за това каква публика отглежда медията и докъде налага това, което по неолибералному се нарича "език на омраза". Защото "Днешните араби - недоразвити същества." е тъкмо това, а следващото логично съждение , би следвало да е, че избиването им е задължително, нали? Заради прочистването на расата.
    Връщате се към расовата теория ли?

    Що се отнася до темата Хамас vs. Фатах, тя по традиция, както и всички сериозни теми тук, е недоносена. Защото изясняването ѝ ще обърка всякаквите пропагандни внушения, които предстоят да се изсипват оттук насетне.

    И така: Фатах, абревиатура на четено от дясно наляво (по арабски) Движение за освобождение на палестинската родина. Основано е от Ясер Арафат през 1959 г. Излишно е да питам от кого е трябвало да се освобождава "палестинската родина", нали? От евреите, естествено, чиято държава е трябвало да бъде унищожена. Впоследствие Фатах смекчава тази позиция, влива се в Организацията за освобождение на Палестина и приема паралелното сществуване на израелска и палестинска държави. През 1993 г в Осло е договорено създаването на т.нар. Палестинска автономия, включваща израелските територии, населени с палестинци: окупираният от Йордания Западен бряг на р. Йордан и превърнатата в концлагер ивица Газа на границата с Египет.
    Фатах е все по-колаборираща с израелските власти официална партия-представител на Палестинската автономия. Лидерът ѝ Махмуд Абас е президент на ПА.

    Хамас е основана след първата интифада през 1987 г като клон на египетското движение Мюсюлмански братя. Първоначално израелската администрация го приема като конкурент на Фатах/ООП и поощрява неговата религиозна и блоготворителна дейност в палестинските сектори. Хамас изгражда система от училища, джамии, сиропиталища, болници, детски градини, дори университет в Газа.
    Като партия Хамас е образувана през 1988 с програма унищожаване на държавата Израел и светската палестинска държава и превръщането им в ислямска република.
    При съветската интервенция в Афганистан радикални бойци на Хамас се бият на страната на муджахидините. След края на войната в Афганистан през 1989 г и завръщането на бойците оттам в Израел, се смята, че започва радикализацията на Хамас. Между радикалите от Хамас и по-умерените Фатах на Западния бряг избухват конфликти. Хамас отказва да признае Съглашенията от Осло между ООП и Израел.
    На изборите 2006 в ивицита Газа Хамас печели 91 от 118 мандата в местната власт, а Фатах - останалите 27...

    Според президента Джими Картър, който не възприема Хамас за терористична организация, през април 2008 г ръководители на Хамас му били съобщили за готовността си д а признаят Държавата Израел в границите от 1967 г.

    И за тези, които искат да узнаят и другата гл.т. , давам линк към много популярната ливанска медия al mayadeen, която предава наживо събитията в района. Да, на арабски е, ама дървеният гугъл преводач се справя да предаде смисъла:

    almayadeen.net

    Нередност?
  • 3
    umv16206834451053261 avatar :-|
    Peter Tomov
    • - 2
    • + 2

    Промит текст, който избягва да обясни основното в действията на Хамас: ликвидиране на Израел като държава и избиване на всички евреи. В Израел и на други места съм се срещал с много активисти на ООП и известни израелски журналисти. Радикализирането на палестинците настъпи след 1979 г, когато на власт в Иран дойде аятулах Хомейни. Той ябяви война на Големия червен дявол (Съветския съюз) и Великия сатана (СЪединените щати). В Газа преди години бе създаден черен интернационал между Мюсялмански братя, бригадите на Изедин ал Касам и хамас. Хамас е най-реакционната организация. Грешката на Израел е, че повярва във възможността да има мир с палестинските терористи. Дни преди черната събота, когато бяха изклани над 1200 евреи, Израел обеща да позволи на още палестинци да работят в еврейската държава. В отговор последва клане, каквото светът не е виждал.Единственото решение сега е да се проведе спецоперация за освобождаване на над 130 души заложници на Хамас в Газа. Подготовката е в ход и екшъна може да се състои всеки момент. Ще последва масирана наземна операция с танкове, артилерия, авиация и хиляди войници от Цахал (израелската армия). Вярвам, че военните действия ще завършат с ликвидиране на структурите на Хамас в Газа.

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#3] от "Peter Tomov":

    Я, ами то било много просто: влиза ЦАХАЛ с меркавите в Газа, изколва де що може, доразрушава градовете в ивицата и - готово!
    Това от диванчето сте военни гении!
    И през това време няколкото десетки милиона мюсюлмани в Европа ще гледат сериали, нали, а няма да взривят Стария свят?
    Арабската лига ще е на почивка във Флорида, а Хаменей ще пише трактати върху шиизма! Пълни глупости! Навлизането на еврейската армия в Газа ще подпали Европа, да не говорим, че Хизбулла ще атакува от Ливан.
    Еврейсконо несъобразяване с нито една резолюция на ООН по проблема от 60-те години насам, заселването на незаконно окупирни арабски територии, изтикването на палестинците от техните земи - това е основата на проблема.
    И моля "Капитал" да не пишат глупости, че организация (Хамас) воюва с държава (Израел). Егати държавата ще да е това, щом не може да се оправи!

    Нередност?
  • 5
    ichibane avatar :-|
    ichibane
    • + 1

    Когато чуя арабите да викат "свобода за Палестина",а не аллах акбар,тогава може би ще има палестинска държава.

    Нередност?
Нов коментар