🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Конфликтът между Израел и палестинците
Около 6.30 сутринта в събота "Хамас" изстреля по Израел масирани баражи от ракети, чиято цел беше да претовари капацитета на израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол".
Около 6.30 сутринта в събота "Хамас" изстреля по Израел масирани баражи от ракети, чиято цел беше да претовари капацитета на израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол".

Как "Хамас" успя да заблуди Израел

Ислямистката групировка демонстрира неочакван стратегически потенциал при подготовката и изпълнението на най-смъртоносната атака срещу еврейската държава от половин век насам

Около 6.30 сутринта в събота "Хамас" изстреля по Израел масирани баражи от ракети, чиято цел беше да претовари капацитета на израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол".

Израелските сили за сигурност и по-специално националното разузнаване "Мосад" от десетилетия се ползват с почти митичен статус. Агентите на специалната служба са известни това, че още след края на Втората световна война систематично и безкомпромисно преследват и залавят враговете на еврейската държава дори в най-затънтените кътчета на планетата. А също че могат да предвидят и предотвратят в зародиш всяка значима заплаха за националната сигурност благодарение на огромна мрежа от информатори и стратегия за тотално следене на електронните комуникации.

В събота, 7 октомври, обаче репутацията на израелския разузнавателен апарат в голяма степен беше компрометирана. В ранните часове на миналия уикенд палестинската ислямистка групировка организация "Хамас", която от години де факто контролира т.нар. ивица Газа, изненадващо започна най-смъртоносната атака срещу Израел от времето на войната Йом Кипур през 1973 г., когато армиите на Сирия и Египет едновременно атакуват страната от север и от юг. По последни данни тя е довела до смъртта на над 1200 души, сред които кадрови военни, мирни граждани и нищо неподозиращи туристи.

Шокиращи в случая са не само мащабът и сложността на операцията, но и обстоятелството, че тя явно е била подготвяна от години под носа на евреите, без да привлече вниманието на техните специални служби или пък да бъде оценена като реална заплаха. Според някои разузнавателни аналитици е много възможно "Хамас" да е постигнал успех, който многократно надвишава най-смелите им прогнози.

"Докато Израел беше накаран да вярва, че държи под контрол уморения от война "Хамас" чрез предоставяне на икономически стимули на работниците от Газа, бойците на групировката бяха обучавани и тренирани, често пред очите им", коментира пред Reuters източник, близък до ислямистката групировка. "Хамас използва безпрецедентна разузнавателна тактика, за да подведе Израел през последните месеци, като създаде публично впечатление, че не желае да влиза в битка или конфронтация, докато всъщност се подготвя за тази мащабна операция", продължава източникът на агенцията. В крайна сметка се стига до напълно изненадваща атака на няколко фронта, която ръководството на еврейската държава метафорично сравни с американския "11 септември" и японското нападение срещу щатския флот в Пърл Харбър, което вкарва Вашингтон във Втората световна война.

Спецчастите на Аллах

Тактиките, които "Хамас" използваха при нападението си срещу Израел миналата събота, са едни най-сложните, които организацията е демонстрирала до момента. Групировката паралелно извърши нападения по земя, въздух, море, организирайки това, което във военната теория се нарича "операция в много домейни".

Първоначално всичко започна с атаки срещу израелски наблюдателни постове с помощта на дронове. Около 6.30 сутринта местно време последваха масирани баражи от ракети, чиято цел беше да претовари капацитета на израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол". По оценки на двете враждуващи страни по време на първата вълна "Хамас" е изстрелял между 2500 и 3000 реактивни боеприпаса.

На практика обаче ракетните удари по-скоро целяха да отклонят вниманието от основната цел на атаката. На военен език това са така наречените "оформящи операции" - по същество подготовка за следващия етап, който е физическото нахлуване в Израел.

Втората фаза беше безпрецедентно по своите мащаби, форми и бързина проникване на бойци от "Хамас" на израелска територия от различни посоки. Впечатляващо нововъведение беше използването на своеобразни палестински "въздушно-десантни сили" - членове на движението, които прелетяха с мото-парапланери над защитната стена, ограждаща Газа. Те трябваше да подсигуряват терена, докато техни другари извършат пробив в защитното съоръжение. Веднага след това булдозери разшириха пробивите в оградата, а още бойци на мотори и други превозни средства светкавично нахлуха в дълбочина и нападнаха незащитените околни еврейски селища. Паралелно катери с бойци от "Хамас" се опитаха да извършат десант по море.

Твърди се, че в първата вълна на атаката са участвали минимум 400 елитни бойци на движението, които месеци наред са тренирали атаката на полигон, който представлява макет на еврейско селище. "Израел със сигурност го е видял, но са били убедени, че "Хамас" не е склонен да влиза в конфронтация", коментира по този повод източникът на Reuters от движението. Първоначалният ефект на обаче изненадата е толкова голям, че специалните сили на ислямистите успяват да превземат база на израелската армия край Газа, да избият голяма част от персонала й, след което да пленят тежка бойна техника, включително бойни машини на пехотата и няколко танкa Merkava. За целите на операцията палестинците дори успяват да заглушат комуникациите на военните, блокирайки възможността им да повикат подкрепления. Общият брой на бойците, участвали в атаката от 7 октомври, най-вероятно превишава 1000 души.

В подкрепа на техните настъпателни действия паралелно се провеждат и съвсем истинска психологическа операция. Тя включва записване и излъчване онлайн на атаки срещу израелски погранични селища и срещу технофестивала за мир, провеждащ се на около 5 км от загражденията на Газа. Почти в реално време целият интернет е залят от брутални кадри, включващи залавянето и отвличането на израелски войници, на цивилни, както и гавра с телата на убити еврейски граждани. Прави впечатление също, че ислямистите за първи използват цивилни витлови дронове, за да пускат гранати върху израелската бронирана техника - тактика, до момента прилагана само в руско-украинската война. Най-вероятно бойците на "Хамас" са обучавани за това от ирански инструктори, почерпили от руския опит по въпроса.

Открит урок по оперативна маскировка

От гледна точка на оперативната сигурност е важно да се отбележи, че по-голямата част от планирането на настоящата атака на "Хамас" е извършена по времето, когато Израел преминава през сериозни политически турбуленции. В продължение на месеци многохилядни протести искаха оставката на премиера Нетаняху заради подготвяна от него скандална съдебна реформа. Ескалацията на политическото напрежение по темата създава т.нар. фонов шум, който допълнително отвлича вниманието на еврейските служби за сигурност. Освен това през последните две години Израел са ангажирали силите си за сигурност с дестабилизацията в Западния бряг за сметка на Газа.

През цялото време лидерите на ислямисткото движение изучават в детайли тактиките на израелското разузнаване, поддържат стриктна оперативна тишина за готвената акция, идентифицират голяма част от еврейските източници на информация и ангажират тяхното внимание с други активности, така че да прикрият основния си удар. Пак с цел маскировка "Хамас" инвестира сериозно време и ресурси в изграждането на огромна мрежа от подземни тунели. Тя позволява на ислямистите физически да заобикалят израелските проверки и блокади, а също така да извършват изненадващи атаки на различни неща. Използването на подземните съоръжения със сигурност има сериозна роля за по-ефективното прикриване на подготвителните действия преди атаката от 7 октомври.

Като част от маскировката си през последните две години "Хамас" по-скоро се въздържа и от военни операции срещу Израел дори с риск да изглежда слаба на фона на "Ислямски джихад" - друга базирана в Газа ислямистка въоръжена групировка, която по същото време предприе серия свои собствени нападения и ракетни атаки. В този период "Хамас" е критикувана също от палестинската автономия на Западния бряг и нейния президент Махмуд Абас от движението "Фатах", който обвинява лидерите на ислямисткото движение, че живеят в лукс, докато жителите на Газа бедстват.

В крайна сметка израелското разузнаване остава с впечатлението, че "Хамас" е по-заинтересована да управлява Газа, "отколкото да убива евреи". "Вярвахме, че фактът, че идват да работят при нас и да носят пари в Газа, ще създаде определено ниво на спокойствие. Сгрешихме", коментира в този контекст източник от израелската армия пред Reuters. Негов колега от службите за сигурност също признава, че са били измамени от "Хамас". "Накараха ни да мислим, че искат пари", коментира той. И обобщава: "А през цялото време те участваха в учения/тренировки."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 5

    D-r D отново е блокиран заради изказано мнение.

    Тъй като свободата на мисълта е цивилизационна норма, за периода на забраната му ще цитирам в профила си наши разговори с него по темите.

    D-r D: „Убийствено скучно! След като цяла седмица световните медии преливат от безкрайно съдържателни анализи на събитията в Палестина, тук авторът претопля оснощната вечеря: спали ли са израелските служби…
    Не, надиграни са, както се оказаха надиграни и десетките американски разузнавателни агенции на 11 септември 2001г.

    И пак – не! Събитията, започнали в Газа на 7 октомври нямат нищо общо с войната Йом Кипур отпреди 50 г. Най-малкото защото онази беше съвсем класическа война - армиите на Египет и Сирия нахлуха в Израел и се сблъскаха с ЦАХАЛ, докато сега няма танкове, авиация, артилерия, която да агресира ОТВЪН.
    Случващото се е ВЪТРЕ в държавата Израел от сили, които са в границите ѝ. И според този критерий това по-прилича на гражданска война, отколкото на Йом Кипур 73. Но не е и гражданска война.

    Бойците от Хамас (зад които е много вероятно да стои иранският КСИР), светкавично осъществиха замисъла да изведат от равновесие колективния Запад и да не му оставят полезен ход.
    В този смисъл това не е война срещу Израел, а е старателно замислена и блестящо изпълнена провокация срещу Запада.

    И ако задължително трябва да се направи историческа препратка – да, това е нов 11 септември за колективния Запад. Терористите явно много внимателно са анализирали поведението на САЩ и системата им от реакции по протоколите за извънредни ситуации и са открили закономерностите: Западът задължително превръща вътрешната заплаха във външно, обикновено военно, действие.
    Така след сриването на Кулите близнаци САЩ и подгласния му Запад нахлуха в Близкия Изток: Ирак, Афганистан, Либия по-късно. И затънаха там, разпалвайки с всяко свое действие и бездействие антиамериканизъм.

    Американската агресия в отговор на 11 септември сериозно подкопа авторитета и мощта на Запада на Изток. Опитът за нова идентична реакция на израелския казус може да има още по-тежки последици.
    Нападателите от Хамас действаха показателно жестоко. Защо? За да не оставят друга възможност за реакция на Вашингтон заедно със съюзния му Запад да се намеяти по познатия им протокол. И го постигнаха – две американски самолетоносни групи са в Средиземно.

    Лидери на Хамас с ясното съзнание, че жертват себе си, групировката си и народа си, призовават за джихад. Всъщност подпалването на Близкия е целта на кървавата драма в и около Газа. И това е пределно визимо!
    Ръководителите на мюсюлманските страни засега не реагират. Но населението е плътно с Хамас. Всъщност е плътно срещу Израел. И ако процесите продължат с военна намеса Хизбулла, на инарските прокси от Сирия и на Запада от другата страна, е повече от сигурно, че арабските правителства ще бъдат принудени от гражданите си да реагират. Или ще бъдат пометени.

    Хибридната война – каквато видимо е и тази в Израел – е такава до време. От един момент нататък нейните цели стават много видими и тя прераства в открито противопоставяне между страните, стоящи зад първоначалните играчи. Както стана в Украина – Западът vs Русия
    Един мащабен конфликт в Близкия Изток ще доизтощи ресурсите на Запада, които в последната година и половина са насочени към прокси войната срещу Русия и видимо намаляват.

    Атаката на 2000 бойци от Хамас срина за минути амбициозните, готвени с години геополитически планове на САЩ за противопоставяне на растящото китайско влияние в Близкия чрез съглашение между Израел и Саудитска и чрез прокарване оттам на икономически коридор от Индия към Европа, който да „запуши“ Пътят на председателя Си.

    Така че, както и да продължи да се развива конфликта между палестинци и еврейската држава, Русия и Китай са видимите почеливши, без изобщо да участват в него.

    Нередност?
Нов коментар