🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Си Цзинпин се опитва за съживи доверието на инвеститорите от САЩ

Китайският президент обяви пред американски изпълнителни директори, че перспективите за растеж на страната остават "светли"

Китайският президент Си Цзинпин се срещна с американски бизнес лидери, за да се опита да възстанови доверието им в местната икономика
Китайският президент Си Цзинпин се срещна с американски бизнес лидери, за да се опита да възстанови доверието им в местната икономика
Китайският президент Си Цзинпин се срещна с американски бизнес лидери, за да се опита да възстанови доверието им в местната икономика    ©  Reuters
Китайският президент Си Цзинпин се срещна с американски бизнес лидери, за да се опита да възстанови доверието им в местната икономика    ©  Reuters

Китайският президент Си Цзинпин заяви, че местната икономика не е "достигнала връх", по време на среща с изпълнителни директори на американски компании. Освен това Си отново подчерта, че "реформите в Китай няма да спрат и нашето отваряне няма да спре".

В сряда президентът на Китай се срещна с главни изпълнителни директори от САЩ, сред които Еван Грийнбърг от Chubb и Кристиано Амон от Qualcomm, докато американските бизнес лидери се опитваха да заздравят връзките, разклатени от геополитическото и търговското напрежение между двете най-големи икономики в света. Срещата се провежда в момент, в който сред търговските партньори на Китай нараства загрижеността, че Пекин инвестира много в производството, за да преодолее дълбокото забавяне на имотния пазар, което води до свръхпредлагане и потенциален дъмпинг на международните пазари.

Американските бизнес лидери са в Пекин за участие в China Development Forum (CDF) - водещата годишна бизнес конференция в страната. Те традиционно се срещат с втория по ранг лидер на Китай, премиера, след CDF. Това не се случи тази година, a премиерът Ли Цян не проведе и брифинг в края на годишната среща на парламента този месец. В миналото пресконференцията служеше като рядка възможност за местни и международни медии да зададат въпроси на премиера за втората по големина икономика в света.

Засилват се опасенията на инвеститорите за свръхпредлагане и потенциален дъмпинг от Китай.

Китайският министър на търговията Уанг Уетао, външният министър Уанг И и ръководителят на китайското държавно планиране Женг Шанджие пък бяха другите китайски представители на срещата с представителите на американския бизнес.

Нужда от стимули

Пекин иска да стимулира растежа на икономиката си, след като преките чуждестранни инвестиции се свиха с 8% през 2023 г. Този спад се дължи на повишената загриженост на инвеститорите относно законите срещу шпионажа, забрани за напускане на страната, както и нападения на консултантски фирми.

Сериозни притеснения има и относно големите правителствени инвестиции в производството, които трябва да компенсират забавянето в имотния сектор. Според анализатори и експерти обаче това може да доведе до свръхпредлагане и потенциален дъмпинг на международните пазари, отбелязва Financial Times.

Отношенията между САЩ и Китай частично се стабилизираха, след като Си и американският президент Джо Байдън проведоха двустранни разговори по време на форума на АТЕС в Сан Франциско. Тогава Си се срещна с американски изпълнителни директори. Напрежение между двете най-големи световни сили обаче все още има. САЩ обещаха да разследват дали внесените китайски електрически превозни средства представляват заплаха за сигурността, докато Пекин блокира използването на iPhone и Tesla от правителствени служби. Във вторник Пекин заведе дело срещу Световната търговска организация (WTO) срещу американските субсидии за електромобили.

През последните месеци Китай се опита да представи по-приветлива картина за международния бизнес, след като миналата година преките чуждестранни инвестиции паднаха до най-ниското си ниво от десетилетия. Външният министър Ван И се срещна във вторник с изпълнителния директор на Chubb Еван Грийнбърг и ръководителя на националния комитет за отношенията между САЩ и Китай Стивън Орлинс и каза, че двустранното напрежение произтича от "погрешното възприятие" на САЩ за Китай като стратегическа заплаха.

Относно двустранните отношения Си заяви по време на срещата, че страните трябва да търсят "допирни точки". "Насърчаването на възстановяването на световната икономика и решаването на международни и регионални горещи въпроси се нуждаят от Китай и САЩ за координиране на сътрудничеството", заяви президентът. Той добави, че страните могат да не са съгласни, но трябва да "търсят допирни точки, като запазват различията".

Европейски изпълнителни директори, които също бяха отишли в Пекин през уикенда за CDF, не бяха поканени на срещата в сряда. Това се дължи на факта, че тя е организирана в отговор на събитието в Сан Франциско.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар