Войната | Корабните застрахователи няма да покриват военни рискове за Русия и Украйна от 1 януари

Решението ще затрудни чартьорите при намирането на застраховки, ще повиши цените и може да означава, че някои кораби ще плават незастраховани

Корабите обикновено имат застраховка P&I, която покрива искове за отговорност към трети страни, включително екологични щети и наранявания
Корабите обикновено имат застраховка P&I, която покрива искове за отговорност към трети страни, включително екологични щети и наранявания
Корабите обикновено имат застраховка P&I, която покрива искове за отговорност към трети страни, включително екологични щети и наранявания    ©  Reuters
Корабите обикновено имат застраховка P&I, която покрива искове за отговорност към трети страни, включително екологични щети и наранявания    ©  Reuters

Корабните застрахователи обявиха, че отменят покритието за военни рискове в Русия, Украйна и Беларус от 1 януари 2023 г., след като презастрахователите се оттеглиха от региона заради големите загуби.

Презастрахователните компании, които застраховат застрахователите, обикновено подновяват 12-месечните си договори със застрахователни клиенти на 1 януари, давайки възможност на своите клиенти да намалят експозицията си към рискови събития, каквото е войната в Украйна, след като сериозно пострадаха от конфликта, както и от урагана Йън, ударил през лятото Флорида, съобщава Reuters.

От началото на следващата година т.нар. клубове P&I ("Защита и обезщетение") American, North, UK и West вече няма да предлагат покритие на военния риск в региона, обявиха те на сайтовете си. Клубовете са сред най-големите застрахователи на P&I, които покриват около 90% от плаващите в океана кораби. P&I клубът във Великобритания обяви на 23 декември, че проблемът е възникнал поради липсата на възможност за презастраховане за презастрахователите, известно още като ретроцесия. "Презастрахователите на Клуба вече не са в състояние да осигурят презастраховане за експозиция на военен риск към териториални рискове на Русия, Украйна или Беларус", заявяват от клуба.

На същия ден P&I American заяви, че е получил съобщение от своите презастрахователи, че спират да покриват рискове, свързани с войната в региона, и в резултат на това прекратява своите застраховки.

Какво означава това

Корабите обикновено имат застраховка P&I, която покрива искове за отговорност към трети страни, включително екологични щети и наранявания. Отделни полици за корпуса и машините покриват корабите срещу физически щети.

Оттеглянето на покритието за Украйна и Русия се отнася за някои, но не за всички видове полици, предлагани от клубовете P&I, заявиха трима източници на агенцията от тези клубове.

"Това се дължи на презастраховането", каза Стивън Ребейр, заместник глобален директор по застраховането в клуба North, като добавя, че презастрахователите ограничават експозицията си към региона и "тези изключения трябва да бъдат предадени надолу по веригата".

Решението на застрахователите ще затрудни чартьорите при намирането на застраховки, ще повиши цените и може да означават, че някои кораби ще плават незастраховани, твърдят източници от индустрията.

Сред доставчиците на презастраховане и ретроцесия са световните играчи Hannover Re, Munich Re и Swiss Re, както и синдикатите на пазара Lloyd's of London (SOLYD.UL). Всички фирми са отказали коментар.

По-рано този месец Reuters съобщи, че предложена договорна клауза от презастрахователите изключва искове, свързани с войната, както за самолети, така и за кораби в Украйна, Русия и Беларус.

Японското правителство е призовало застрахователите да поемат допълнителни рискове, за да продължат да предоставят морска военна застраховка за превозвачите на втечнен природен газ (LNG) в руски води, заяви високопоставен служител в министерството на промишлеността.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-P
    masay

    Кораби от Беларус? Вие на училище ходили ли сте? География учили ли сте?

    Нередност?
Нов коментар