🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Германия предостави на Словакия танкове Leopard 2 в замяна на "съветски" машини Т-72, дарени на Украйна
Германия предостави на Словакия танкове Leopard 2 в замяна на "съветски" машини Т-72, дарени на Украйна

Войната | Западът се разбърза с тежките танкове за Украйна

Киев вероятно скоро ще получи германски Leopard-и. Внезапната активизация е поредно косвено доказателство, че новата масирана офанзива на Путин наближава

Германия предостави на Словакия танкове Leopard 2 в замяна на "съветски" машини Т-72, дарени на Украйна
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Украинската армия е напът най-накрая да получи това, за което отчаяно моли от месеци - тежки западни бойни танкове. Без тях и без достатъчно бронирани машини за пехотата отвоюването на окупираните от Путин територии ще е почти невъзможно и би се превърнало в самоубийствено начинание за контраатакуващите сили. През изминалата почти една година след началото на руската инвазия обаче предоставянето на натовски танкове беше тема табу за лидерите на западните държави, които се опасяваха от неконтролируема ескалация и пряко въвличане на НАТО във военния конфликт. По всичко личи, че това табу съвсем скоро ще падне заради съвсем реалната перспектива Кремъл да организира нова мащабна атака на втори фронт, използвайки мобилизираните запасняци, които в момента преминават интензивно опреснително обучение.

Първите кандидати за изпращане на тежки "натовски" танкове са Великобритания и Полша. В рамките само на един ден лидерите на двете страни официално декларираха, че ще дарят на Украйна по една рота от основните офанзивни машини на армиите си - съответно Challenger 2 и Leopard 2. Това означава по между 10 и 15 танка. На пръв поглед това може да прозвучи символично, но на практика не е така, защото най-вероятно става дума за първи стъпки от по-мащабна инициатива на целия западен военен алианс. Нещо подобно се очаква да бъде обявено около 20 януари, за когато е насрочен поредният кръг от срещите за военно подпомагане на Украйна, провеждащ се във военната база "Рамщайн" в Германия.

Откъде ще дойдат Leopard-ите

В момента 13 западни държави използват в армиите си произведените в Германия танкове Leopard 2, които, въпреки че са модел от 80-те години на миналия век, се славят като едни от най-добрите подобни бойни машини в момента. Ако всяка съюзническа страна предостави на Украйна техника за поне по една рота, това означава минимум 200 бойни единици. Така, грубо казано, могат да бъдат оборудвани две тежки бронирани бригади, които ще разполагат с техника, силно превъзхождаща разконсервираните от складовете стари съветски Т-72 (дори последните да бъдат модернизирани). Готовност за изпращане на 15 танка Leopard 2 официално беше обявена от Испания. Очаква се подобни стъпки да предприемат държави като Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и Нидерландия. Още в първите месеци на руската инвазия германските отбранителни корпорации Rheinmetall и Krauss-Maffei Wegmann (KMW) изразиха готовност да извадят от военновременните складове и да приведат в бойна готовност танкове от по-стария модел Leopard 1, които да бъдат дарени на Киев.

За да потеглят обаче Leopard-ите към Украйна, всички страни оператори трябва да получат разрешение за реекспорт от Германия, чиято военна фирма Krauss-Maffei Wegmann ги произвежда. До момента правителството в Берлин упорито отказваше да даде от своите основни бойни танкове на Украйна, но през последната седмица направи уточнението, че не изключва нещо подобно като част от обща западна коалиционна операция за подкрепа на Киев. В този контекст официалните заявления от Лондон и Варшава могат да се тълкуват като публичен политически натиск над Германия по-бързо да ревизира нерешителното си, малодушно и в голяма степен лицемерно поведение по повод руската инвазия.

В оборудването на украинската армия с натовски танкове със сигурност ще се включат и САЩ, които са най-големият донор на военна техника за нападнатата бивша съветска република. При обявяването на последните няколко пакета с военни помощи висши американски представители неколкократно потвърждаваха, че опцията за осигуряването на "западни" танкове "абсолютно е на масата". Предпочитанията им обаче накланяха везните в полза на предоставянето на европейски машини, тъй като според тях логистичното им обслужване. От своя страна щатските основни бойни танкове М1 Abrams са изключително сложни за поддръжка, а освен това са известни с огромния си разход на гориво, което може да бъде сериозен проблем на бойното поле в Донбас.

Така че най-вероятно ще се върви към вариант с изпращане именно на Leopard 2, а американският му аналог вероятно ще използва за попълване на липсите в арсенала на държавите донори. Първите стъпки в тази посока вече се правят - преди седмица Полша сключи договор със САЩ за бързо придобиване на 116 танка М1 Abrams "втора ръка" в добавка към вече поръчаните 250 чисто нови, които обаче тепърва трябва да бъдат произведени и ще се доставят на партиди през следващите няколко години.

От "окопна" към "механизирана" пехота

Показателно е също така, че заявката за спешно изпращане на на основни натовски танкове в Украйна идва само около седмица след анонса от страна на САЩ, Германия и Франция, че ще пратят западни верижни бойни машини на пехотата. Става дума за американски БМП-та M2 Bradley, германски Marder и френски AMX-10RC, които са въоръжени със 105-милиметрови оръдия неофициално биват определяни като леки "колесни" танкове. От своя страна Гърция, която наскоро получи Marder в замяна на руски машини БМП-1 за Украйна, заяви готовност да предостави и тях, така че помощта за Киев да пристигне по-бързо. В най-скоро време на фронта в Донбас вероятно ще започнат да се появяват и по-леките американски бронирани машини М1117 Guardian, които се позиционират като бойни способности по средата между бронираните джипове HMMWV и верижните M2 Bradley. В следващия пакет с американски военни помощи за Киев се очаква да има Stryker-и - стандартните колесни бойни машини на американската пехота.

Скоростта, с която западните лидери прекрачват нови и нови свои доскорошни "червени линии" във връзка с въоръжаването на Украйна, е нагледно доказателство, че притесненията за втора мащабна руска офанзива през следващите седмици или месеци явно не са преувеличени. Още преди Коледа ръководителят на украинския Генерален щаб ген. Валерий Залужний директно обяви в интервю за The Economist, че в момента Кремъл подготвя своя около 200-хилядна мобилизационна армия, която ще бъде хвърлена на фронта най-рано в края на януари и най-късно в началото на пролетта.

Нарастват и опасенията, че нападението отново може да дойде от територията на Беларус включително с пряко въвличане и на беларуската армия във войната. За момента концентрацията на руски сили на територията на страната не е достатъчно за сформиране на успешна офанзивна войска групировка, но властта в Киев демонстрира бдителност по въпроса и е принудена концентрира част от своите бойни формирования по северната граница. По време на своята среща с полския президент Анджей Дуда в Лвов, където беше обявено намерението за предоставянето на танковете Leopard, украинският държавен глава Володимир Зеленски не пропусна да предупреди, че страната му "трябва да бъде готова" на границата с Беларус.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 6

    Такива статийки са противоестествени, защото не ценят човешкия живот и същевременно глупави, защото рушат пропагандното клише, че в Украина Русия воюва с Украина.
    Единственото украинско във войната е пушечното месо. Тонове пушечно месо!
    И същностният проблем не е колко роти танкове ще прати Запаадът, а с какви демографска, икономическа, социална и т.н. серия от кризи тепърва й предстои да се сблъсква украинската държава.

    Соледар падна. Артьомовск е напът.
    Изгражданата украинска линия Мажино насред страната - в Донбас, а не по границата, има за единствена цел не защита от външна агресия, както го обяснявят на бунаците, а армията на режима да смаже гражданския конфликт.
    Укро Мажино-то започна да се разпада. Зад него са степи. И австро-унгарска Галиция.

    Досега във всяка война, която съм преживял наживо или по медиите, все някой разумен е призовавал за разум и мир.
    Останали са само освидетелствани, явно...

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    И до къде ще се стигне според теб?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#2] от "borodino":

    Видимо до атомните гъби. А поразяващите им фактори не различават русомани и русомразци и в този смисъл са установяващи вселенска хармония. Иронично казано, докторе...

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 5
    • + 3

    Според мен - до падане на Путин от власт. Ама д-р Д му е голям почитател и не може или не иска да приеме горчивата реалност.

    Нередност?
  • 5
    kuj16193672411050349 avatar :-|
    Калина Попова
    • - 3
    • + 4

    Преди време Путин беше казал- Защо ни свят, в който Русия я няма? Честно казано аз го разбирам... Някой ще иска да ме унищожи и аз примирено да чакам да ми отреже главата... Не и не.

    Нередност?
Нов коментар