🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейската комисия отделя 4 млрд. евро за борба с рака

Планът на Брюксел срещу рака включва инвестиции в иновации и лечение, но и опит да се намалят неравенствата в борбата с рака между държавите-членки

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската комисия представи плана си за действие за "победа над рака", който предвижда между 2021-2025 г. да бъдат инвестирани 4 млрд. евро в наднационални и национални мерки за справяне с рака. От ЕК посочват, че само за 2020 г. в съюза с рак са диагностицирани 2.7 млн. души. Комисията предвижда, че икономическата цена на болестта за ЕС може да достигне до 100 млрд. евро годишно до 2035 г., ако не се вземат централни мерки.

Планът на ЕС за справяне с болестта е амбициозен и се фокусира не само върху диагностика и лечение, а и върху превенция, иновации и нови технологии, дигитализация и намаляване на неравенствата в лечението между различните държави-членки. От комисията не крият и намеренията си чрез регулаторни инструменти да се опитат да наложат още ограничения на тютюневата индустрия в ЕС, които ще засягат и новите тютюневи продукти - електронните цигари и бездимните продукти.

Всички тези обещания идват в момент, в който Европейската комисия е под все по-голям натиск заради бавното разпространение на ваксините в блока. Планът за действие за рака официално беше обявен като инициатива на ЕК преди точно една година, но остана на заден план именно заради коронавирусната пандемия.

Иновации и обмен на здравни данни

През 2021 г. ЕК ще насочи фондове от "Хоризонт Европа" към нова изследователска инфраструктура и облачни технологии в сферата на проучванията за рака през европейските общности за знания и иновации. Планира се основаването на "Център за знания за рака" към Съвместния изследователски център на ЕК, който ще координира научни и технологични инициативи свързани с борбата с болестта в ЕС.

Една от тези инициативи ще бъде и основаването на Европейската инициатива за образна диагностика за рак до 2022 г., която ще се постарае да създаде лесно-достъпен за здравни институции и лекари от целия ЕС атлас от (анонимни) образи, свързани с болестта. Въпросната инициатива предполага и използването на машинно учене и AI, което да улеснява лекарите и да търси нови решения.

През 2021 г. ЕК ще предложи европейско пространство за европейски здравни данни, в което европейските граждани ще могат да качват здравните си данни с улеснен достъп до здравни заведения онлайн, включително и в други държави. Това обаче е невъзможно без работеща система от електронни здравни досиета, които ще стават все по-ключови в борбата с рака, посочват от ЕК. Планира се и разширение и повече финансиране за съществуваща европейска обща информационна система за рака, която следи разпространението на болестта в ЕС, с нови индикатори като фази на рака.

Борба с тютюна

Огромна роля в плана за действие играе превенцията - според ЕК 40% от случаите на рак в ЕС са предотвратими. Това ще се случи по няколко начина. Бъдещата програма EU4Health ще спонсорира създаването на мобилно приложение за превенция на рака, което ще бъде част от осведомителна кампания за намалението на рисковете.

Най-силните инструменти, които ЕС планира да наложи обаче са регулаторни. Ключовата мисия, което ЕК си поставя, е да намали делът на пушачите и изполващите тютюневи продукти в ЕС от 25% в момента до 5% до 2040 г. с междинна цел от намаление до 20% до 2025 г. Причината е, че според ЕК 27% от всички видове рак се дължат на тютюнопушене. В плана се заявява, че комисията ще предложи допълнително данъчно облагане на тютюневите продукти и разширяване на съществуващите правила до "новите" тютюневи продукти като нагреваемите цигари и електронните цигари. Комисията си поставя за цел и да работи срещу промотирането на тютюневи продукти в интернет и в социалните мрежи. До 2023 г. ЕК ще предложи и обновяване на правилата средите без тютюнев дим, така че да покриват и нагреваемите тютюневи продукти и електронните цигари.

В плана се предвиждат и мерки срещу "злоупотребата с алкохол", но не са толкова остри, колкото срещу тютюнопушенето, като ЕК ще преразгледа сегашните данъчни правила за алкохолните продукти в ЕС и до 2023 г. ще предложи на бутилките задължително да има обозначения за здравен риск, както е в момента с цигарите.

Ще бъдат инвестирани средства и за медийни кампании за по-здравословен начин на живот в държавите-членки.

Ваксинации и скрининг

Друга част от плана засяга диагностиката и ваксинацията срещу определени болести, които силно повишават шанса от рак. От EU4Health ще бъдат отделени целеви средства за подкрепа на държавите-членки в масовата ваксинация на момичета и момчета срещу човешкия папилома вирус (HPV) с идеята до 2030 г. 90% от момичетата в ЕС да са ваксинирани. HPV е една от водещите причини за развиването на рак на маточната шийка на по-късен етап от живота.

ЕС ще подкрепи със средства и европейска Схема за раков скрининг - с цел между 2021 г. и 2025 г. 90% от гражданите в риск от рак на гърдата, на маточната шийка или на дебелото черво да бъдат изследвани. Тук би трябвало да се намеси и новият център за знания към JRC, чиято роля ще бъде да разпространява добри практики при скрининга и лечението на тези видове рак и обновяване на наличните за тях протоколи. Данни от схемата за скрининг пък ще бъдат предоставени на Инициативата за образна диагностика, за да обогатят алгоритмите й.

Борба с неравенствата между държавите-членки

ЕК ще инвестира и в създаването на европейска мрежа на Националните всеобхватни центрове за рак. Ролята на тази мрежа ще бъде разпространението на добри практики и най-новите потвърдени от науката методи на диагноза и лечение, както и да улеснява изследователска дейност, обучения и клинични проучвания в ЕС. Ако държавите-членки нямат подобен център, какъвто е случаят с България, то мрежата ще осигури подкрепа за създаването на поне един национален център във всяка членка до 2025 г.

Ще бъде създаден и Регистър на неравенствата при борбата с рака, който ще следи за такива на европейско, национално и регионално ниво. На теория това означава, че Регистърът ще следи не само за равен достъп на здравни услуги в даден град или държава, но и какви са проблемите в борбата с рака на по-изоставащи държави-членки като България. Една от водещите цели на регистъра ще бъде да назовава предизвикателства и сфери, към които могат да бъдат насочени инвестиции от ЕС или намеса чрез предложения за политики.

Планът изрично посочва, че дигитализацията на здравните досиета и проследяването на пациенти от разстояние, особено на пациенти, живеещи в по-малки и отдалечени населени места, са приоритет, като изследванията, иновациите и приложението им в тези сфери ще бъдат подкрепяни с евросредства.

Как ще бъде финансирано всичко това

За борбата с рака до 2025 г. ЕК е предвидила 4 млрд. евро финансиране, което ще е достъпно за държавите-членки по вече съществуващи програми и инициативи, както и по новите допълнения изброени в плана. Отделно от тези 4 млрд. евро държавите-членки ще могат да кандидатстват и за кохезионни фондове на ЕС за укрепване на устойчивостта на здравните си системи.

От тях 1.25 млрд. евро ще дойдат от EU4Health, предвидена в бюджета за 2021-2027 г., като отговор на COVID-19 и програмата, която ще укрепва капацитета на националните здравни системи в ЕС. Общият бюджет на EU4Health е 5.1 млрд. евро. Средствата от EU4Health ще отидат за кампании за осведоменост за рака,, за новата мрежа от всеобхватни национални центрове, за създаването на координационния център за знания за рака към JRC и за междуспециалностни обучения за лекари от целия ЕС.

Отделно от новата програма, до 2 млрд. евро финансиране ще са достъпни от вече съществуваща програма Хоризонт, които ще бъдат насочени главно към изследователска дейност и иновации, свързани с борбата с рака, във вече съществуващи европейски научни мрежи.

Други 500 млн. евро са предвидени за образователни проекти и обучения и ще дойдат от Еразмус+, Европейския институт за технологии и центровете "Мария Склодовска‑Кюри". Още 250 млн. евро са предвидени да дойдат от програмата "Дигитална Европа" и ще бъдат насочени към подпомагане на проекти за дигитализация, киберсигурност и придобиване на дигитални умения в здравните сектори на държавите-членки.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ykk16222035331056442 avatar :-|
    Susan Shaw

    There is no other medication that can cure herpes and other STDs, or STIs, permanently, i have come to find out that herbal medication is the only form of medication that has cured herpes successfully, i was once tested positive of herpes but herbal medicine i got from Dr Ofua Ofure help me to get rid of herpes totally, now am free from herpes virus permanatly. contact dr ofua ofure [email protected] to know more about his herbal healing products.
    https://dr-ofua-ofure-herbal-healing-home.business.site or call/whastapp +2347059497969

    Нередност?
Нов коментар