Частна болница даде здравния министър на прокурор

От "Сърце и Мозък" смятат, че заповедите на проф. Асена Сербезова за откриване на нови отделения в други болници будят съмнения за корупция и търговия с влияние

Здравният министър проф. Асена Сербезова
Здравният министър проф. Асена Сербезова
Здравният министър проф. Асена Сербезова    ©  Цветелина Белутова
Здравният министър проф. Асена Сербезова    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Веригата частни многопрофилни болници "Сърце и Мозък" e подала сигнал до прокуратурата и КПКОНПИ срещу министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова поради съмнения за корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с влияние и конфликт на интереси, съобщи собственикът на веригата болници. Сигналът е за това, че повече от година в министерството отлежавало без отговор искането им за откриване на нова високотехнологична болница "Сърце и Мозък" в София. Според подателите на сигнала всички законови срокове са отдавна изтекли, но няма произнасяне от министерството и те се съмняват, че лично проф. Сербезова задържа разрешението на "Сърце и Мозък" въпреки заявлението на предишния служебен министър пред Народното събрание, че преписката е "перфектна".

В същото време те смятат, че са ощетени, защото в "12 без 5" министърът в оставка Сербезова издаде цели пет заповеди за нови дейности - на УМБАЛ "Софиямед", "УМБАЛ Пълмед", "МБАЛ Бургасмед", "МБАЛ Света София" и МБАЛ "Света Анна", за същите медицински дейности, за които "Сърце и Мозък" казва, че чака повече от година.

Болницата, която по проект е с 550 легла, е обект на политическа схватка от миналата година. Срещу нейното построяване в София застанаха депутатите от ГЕРБ, начело с проф. Костадин Ангелов и проф. Асен Балтов, които настояват, че София няма нужда от тази болница, тъй като има достатъчно легла по всички специалности. Освен това Ангелов подаде и сигнал в прокуратурата срещу бившия служебен министър Стойчо Кацаров. Неколкократно в парламентарната здравна комисия към проф. Асена Сербезова бяха задавани въпроси как се е получило така, че Изпълнителната агенция "Медицински надзор" (ИАМН), която е към министерството, е издала разрешение за болницата. Проф. Сербезова върна документите на "Сърце и Мозък" за ново разглеждане и становища от ИАМН. Депутатите от опозицията задаваха въпроси и на управителя на здравната каса проф. Петко Салчев защо е позволил разкриването на новата болница, но се оказа, че здравната каса дава разрешения на всички бъдещи лечебни заведения с условието работата им да се побира в бюджета.

Проф. Сербезова вече има сблъсък с главния прокурор Иван Гешев, който през 2020 г. я обвини по член от Наказателния кодекс заради това, че обяви в интервюта по БНТ и БНР, че се очаква недостиг на някои лекарства заради пандемията и държавата трябва да вземе мерки. След две години в съда тя беше обявена за невинна.

От здравното министерство съобщиха в края на деня, че министърът е подписала отказ за извършването на нови медицински дейности на "Сърце и Мозък". Заявлението е постъпило на 31 май 2021 г., като произнасянето е трябвало да стане до септември, което не се е получило и това се приема за мълчалив отказ. От МЗ допълват, че преди два месеца министърът е издала разрешение за роботизирана хирургия на бургаската болница "Сърце и Мозък" и разрешението за осъществяване на дейност на болницата, а изнесената информация, че другите болници са минали по ускорена процедура, не отговаря на истината. Заявленията за тях са постъпили в периода от декември до април тази година и паралел с процедурата за "Сърце и Мозък" не може да бъде направен.

Война за легла в София

В София работят над 100 държавни, общински и частни болници и столицата разполага с 9000 легла за активно лечение. Разрешенията, които здравният министър подписва сам, са за нови клиники, отделения, легла и повишаване на нивата на компетентност на вече съществуващи сектори за лечение. Например, ако в болницата започне работа професор или доцент, това е повод клиниката да иска най-високото ниво на компетентност, тъй като има подходящия за това екип.

Разрешения за нови болници дава Министерският съвет по предложение на здравния министър, но той не може да реши това сам.

Петте болници с разрешителни

В съобщението си "Сърце и Мозък" отбелязват, че три столични болници и две в страната са получили разрешения за нови дейности по ускорена процедура точно по исканите и от "Сърце и Мозък" дейности и легла в София, докато тяхната преписка продължава да "стои на трупчета" с привидния аргумент за липса на необходимост от разкриване на нови легла на територията на София. "Очевидно обаче не по този начин стои въпросът, когато подобно искане е направено от други, свързани с властта по един или друг начин, лечебни заведения, които са подали своите искания много месеци след "Сърце и Мозък", пишат от болницата.

След това те допълват съмненията си защо са дадени разрешителни за нови дейности с влиянието на Българския лекарски съюз, бившия здравен министър и дори личния гинеколог на проф. Сербезова.

"Сърце и Мозък" отбелязват, че три от болниците с разрешени от проф. Сербезова нови дейности, са част от най-голямата българска верига лечебни заведения, собственост на д-р Михаил Тиков. Става въпрос за "Софиямед", "Пълмед" и "Бургасмед". От "Сърце и Мозък" намекват, че разрешението е получено, заради това, че председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров е бивш директор на "Пълмед". Д-р Маджаров е втори мандат председател на съсловната организация на лекарите в България и откакто е избран не практикува като лекар.

Собственикът на веригата болници д-р Михаил Тиков коментира пред "Капитал", че за разлика от "Сърце и Мозък" неговите болници не са искали разрешение за строеж на съвсем нова болница, а само за прибавяне на нови дейности и увеличаване нивата на компетентност на вече съществуващите звена, които да гарантират комплексност на лечението на пациентите.

"В болниците "Софиямед" и "Пълмед" имаме едни от най-големите онкологични звена в двата града, но изпращаме пациентите си на лъчетерапия в други клиники и бихме искали да им предложим тази услуга. Отново в двете болници смятаме, че трябва да "затворим" напълно кардиологичните звена, като надградим с кардиохирургии", коментира д-р Тиков. В "Бургасмед" ще бъдат отворени три нови звена - ревматология, ендокринология и урология.

Той е учуден, че са намесени и той, и лекарският съюз в личен план, тъй като доколкото му е известно Българският лекарски съюз никога не е бил пречка за издаването на лиценз на "Сърце и Мозък" и е дал своето съгласие за разкриването на нова болница в Казичене.

"Нашите болници са едни от най-големите частни болници, разполагат с почти всички възможни клиники и спешни приемни отделения, имаме годишно над 160 хиляди пациенти, лекуваме всички заболявания и нямаме избирателно отношение към най-скъпоплатените дейности. Всички в болниците ни сме учудени от неколегиалното и безпардонно отношение на "Сърце и Мозък". Ние никога не сме задавали въпроси защо те отварят нови болници някъде. За нас конкуренцията е най-големият двигател в развитието на здравеопазването и не ни притесняват другите болници", отбелязва д-р Тиков.

"Сърце и Мозък" коментират, че другата болница, получила разрешение, е столичната УМБАЛ "Света Анна", която, според тях е тясно свързана с бившия министър на здравеопазването д-р Петър Москов, "който по време на управлението си се прочу с далаверите с ваксини и абсолютния хаос при опитите за въвеждане на пръстов отпечатък в лечебните заведения...Безуспешна и само на хартия остана и провъзгласената от него реформа в здравеопазването", се твърди в текста на съобщението.

"Капитал" припомня, че д-р Москов беше оправдан по делото за внос на турски ваксини по време на второто правителство на Бойко Борисов.

Д-р Петър Москов е прекарал почти целия си професионален път като анестезиолог в тази болница и в момента е неин заместник-директор. В случая със "Св. Анна" става въпрос за увеличаване на нивото на компетентност на съществуващия сектор за интензивно лечение в неврологичната клиника, който се превръща в отделение, без да се увеличава броят на съществуващите легла. Отделно от това се увеличава нивото на компетентност на нефрологията, тъй като в нея вече практикува проф. Борис Богов, бивш директор на "Александровска болница" след проф. Костадин Ангелов, който я напусна и се премести в "Св. Анна". От болницата коментираха, че в искането си до МЗ, не са поискали разкриване на нито едно ново болнично легло.

"Нашето искане е било единствено и само за преструктуриране на част от вече съществуващите легла за активно лечение. Очевидно е, че не може да се прави никаква връзка между исканията на двете болници. Университетска болница "Света Анна" разполага с 514 легла за активно лечение и този брой не е променян от 2020 година до момента. Ние сме структуроопределяща държавна болница със 140-годишна история, през която ежегодно преминават над 45 000 пациенти от София и цялата страна. Подчертаваме, че университетска болница "Света Анна" - София се занимава именно с медицина! Самото поставяне на университетска болница "Света Анна" - София на една плоскост с хора и структури, станали символ на търговския интерес в здравеопазването, за нас е обидно и недопустимо. Ние нямаме нужда от протекции, за да докажем необходимостта от съществуването и развитието си в рамките на установените изисквания и правила", казват от болницата.

От "Сърце и Мозък" изтъкват, че частната многопрофилна болница "Света София", собственост на лекарите Христо и Валентина Мазнейкови е получила разрешителни за нови дейности, защото доц. Мазнейкова често споменавала близките си отношения с министър Сербезова като неин личен гинеколог.

Д-р Христо Мазнейков коментира пред "Капитал", че проф. Сербезова никога не е крила, че е родила децата си при доц. Валентина Мазнейкова, която е неин гинеколог, но това е така от 30 години и той пожелава същите доволни пациенти на всички практикуващи лекари. Отделно от това докторът изтъква, че документите, които са за преструктуриране на болницата, са подадени още по времето на служебния министър д-р Стойчо Кацаров през миналата година.

"Света София" е една от ощетените столични болници. Тя разполага с 506 легла, но здравната каса заплаща лечението на пациенти само за 256 легла, останалите са само за частни пациенти.

"В случая ние не откриваме нови легла, а преструктурирахме болницата, като повишихме нивата на компетентност на съществуващите вече отделения и клиники заради новопостъпилите ни колеги. Ние също имаме много поводи да недоволстваме от реалностите в сектора, но по начина, по който го правят "Сърце и Мозък", се разбива авторитетът на медицината в България и се нагнетява недоверие към здравната система", казва д-р Мазнейков.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 2

    Това е същият Тихомир Каменов, бившата Търговска лига, която навремето беше монополист в снабдяването на болниците.

    Нередност?
  • 3
    bokalcho11 avatar :-|
    bokalcho11
    • + 1

    "Сърце и мозък"?! Сериозно ли?!

    Нередност?
Нов коментар