🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печелившата стратегия: затворен цикъл

Отново фирмите от групите "Градус" и "Бони холдинг" имат най-голям дял в едрото животновъдство

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и Бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.
През 2015 г. най-големите компании в сферата на животновъдството са реализирали общо с 46 млн. лв. повече в сравнение с 2014 г., или 606.5 млн. лв.

Голямо животновъдство - това означава отглеждане на прасета и птици, не на телета и агнета. Това показва класацията на най-големите 20 компании, занимаващи се с този подсектор в земеделието, на база приходите им за изминалата година. Сред големите отново няма нито един производител на телешко или агнешко месо, които силно зависят от държавните субсидии.

На другия полюс - свиневъдството и птицевъдството, са индустриални производства, които се справят самостоятелно на пазара. При тях е характерна и вертикалната интеграция, при която един и същ собственик има и кланици, и преработвателни предприятия, а ролята на прекупвачите е доста по-незначителна.

През изминалата година най-големите компании в сферата на животновъдството са реализирали общо с 46 млн. лв. повече в сравнение с 2014 г., или почти 606.5 млн. лв. С най-силно присъствие в сектор "Животновъдство" отново се фирмите от групата "Градус", от една страна, и тези от групата на "Бони холдинг", от друга, като двете са лидери съответно в сферата на птицевъдството и свиневъдството. В топ 20 фирмите от групата "Градус" на братята Иван и Лука Ангелови са общо три, които имат общи приходи от 130 млн. лв. Компаниите от другата група от свиневъдството имат четири дружества в топ 20 с общ оборот от близо 142 млн. лв. за 2015 г.

Специфики на пазара

Изминалата 2015 г. беше различна от 2014 г. за птицевъдите в страната по няколко основни причини. Европейският пазар беше променен заради големия удар, който нанесе птичият грип върху САЩ, което доведе до износ от Европа на изсушен яйчен меланж. На второ място е големият натиск на природозащитните организации по отношение производството на патешко месо и втлъстен черен дроб. Като проблем от бизнеса тогава посочваха вноса на замразеното птиче месо от Бразилия и Полша. Стагнацията на пазара обаче се е компенсирала с малко по-ниските цени на фуража през последните години. Производството на птиче месо е на едно от първите места по икономически показатели в ЕС, като в същото време то е силно зависимо от цените на фуража и соевия шрот.

За свинското месо 2015 г. започна в условията на затворен руски пазар, което доведе до наводняване на пазарите в Европа. Тогава се отчете намаление в цената на идващото от Европа охладено свинско месо, като големите износителки традиционно са Белгия, Полша, Франция и Германия. Българските производители, които държат една трета от пазара, също са реагирали с намаление на цените, за да останат конкурентоспособни.

На Градус

Лидер в класацията на най-големите животновъди, както и година по-рано - през 2014 г., е "Милениум 2000". Старозагорската компания е част от групата "Градус" и е собственост на братята Иван и Лука Ангелови. Групата за производство на птиче месо води началото си от 1992 г. от селскостопанския едноличен търговец "Градус-Иван Ангелов". Известна е със затворения си цикъл на работа. "Градус" включва фуражен завод, люпилня, ферми за родителски стада, ферми за угояване на бройлери, предприятие за преработка на птиче месо. Около 50% от продукцията е за износ - разплодни яйца, еднодневни пилета, пилешко месо. По данни на дружеството "Градус" е с най-голям пазарен дял и при пилешкото месо, и при колбасите от пилешко. Сред бизнесите на двамата братя са и фирмата за слънчогледово олио "Бисер олива", винарската изба "Анжелус естейт", синът на Иван Ангелов - Ангел, беше акционер за кратко в търговската верига "Пикадили". Ангелови инвестират и в здравния сектор. Братята са основни акционери в "Сити клиник", която купи и кардиоклиника в Бургас, имат и медицински център във Варна. През пролетта на тази година от компанията съобщиха, че възнамеряват да започнат да произвеждат и колбаси от свинско и говеждо месо. Компанията откри изцяло нов завод към стария си в Стара Загора, като в него са инвестирани над 15 млн. лв., като продуктите ще са и с изцяло нов бранд - "Аз ям".

В частност лидерът "Милениум 2000" се занимава с отглеждането на кокошки и петли, от които се люпят яйца за разплод. Старозагорската компания е създадена през 2001 г. Приходите на дружеството за 2015 г. са 65.4 млн. лв., а ръстът е 11.7%. Друга компания от групата е "Бисер олива - 98", която попада под номер 6 в класацията с приходи от 33.8 млн. лв. и малък ръст от 1.2%. Основната дейност на компанията е отглеждането на родителски стада (кокошки и петли) за бройлери, както и производството и продажбата на разплодни яйца. Най-растящото дружество на групата обаче е "Жюлив", която отново е собственост на двамата братя. Компанията се занимава както с люпене, така и с угояване на бройлери. Тя попада под номер 13 в групата, но е с ръст от 64%, като приходите през 2014 г. са 18.6 млн. лв., а през 2015 г. вече са 30.6 млн. лв.

Бони и компания

Второто място в класацията е заето от "Свинекомплекс Брестак", който е част от другата голяма група в животновъдството - акционерното дружество "Бони холдинг", като четири от петте свинекомплекса на компанията попадат в топ 20 на големите животновъди на база приходи.

Холдингът е най-големият производител на прасета в страната, като за 2015 г. отчита слаб спад на приходите и на печалбата, въпреки че по данни на компанията тя е увеличила с над 10% реализираните обеми. От компанията обясниха, че това се дължи на спада на цената на свинското месо, която е достигнала най-ниските си нива за последните пет години, както и на преструктурирането на начина на фактуриране към част от големите търговските вериги", коментираха от компанията. Подобно на "Градус" групата има затворен цикъл на работа, като освен със свинекомплекси разполага с месокомбинати в Ловеч, Русе и Карлово, които затварят цикъла на производство в целия спектър от трупно месо до преработени продукти.

Свинекомплексът в село Брестак, Варненско, е специализиран в отглеждането на свине майки и малки прасета до 35 кг. Прасетата до 35 кг от свинекомплекса се продават на друг представител в класацията - "Тетрахиб", където се доугояват. Компанията отчита сериозен ръст на приходите с 43.6%, като през 2014 г. е бил на десета позиция, а през 2015 г. вече е на четвърта с приходи от 38.3 млн. лв.

"Тетрахиб" е на 65 км от град Шумен, като холдингът също е основен собственик на капитала й. Прасенцата от около 30-35 кг пристигат от с. Брестак на възраст от около 100 дни, като в "Тетрахиб" се угояват още 80 дни до достигане на тегло от 105-110 кг, след което се продават за клане. С угояване на кланични прасета се занимава и "Свинекомплекс Зимен", който е на 13-а позиция в класацията. Другата компания на холдинга в групата на големите е "Хибриден център по свиневъдство" в Шумен, специализирана в поддържането на селектирано стадо от хибридни свине майки. Приходите на последната компания растат с 47%.

Групата на растящите

В групата на силно растящите компании освен "Жюлив" и "Тетрахиб" се нарежда и "ЕТ Андип 92 Андрей Павлов Андреана Павлова", като дружеството е на първо място по този показател с ръст на приходите от 88%. Компанията се занимава с търговия на яйца в землището на Асеновград. За 2015 г. в отчета на компанията се казва, че са успели да разширят собствената търговска мрежа за продажба на яйца на дребно, като става въпрос за 12 обекта, които са под наем на компанията. Създател на фирмата "Андип - 92" и птицевъдната ферма в село Моминско, Асеновградско, е покойният Андрей Павлов, като фирмата сега е собственост на дъщеря му - Андреана. Според публикации в регионалните медии Павлов е бил един от основателите на футболната школа "Ботев 2002" в Пловдив, като е държал и заведението "Малкия Новотел" в града на тепетата. За 2016 г. компанията си е поставила за цел да увеличи финансовия си резултат, като намали неефективните си разходи и увеличи обема на продажбите в големите търговски вериги.

На трето място в класацията се нарежда шуменският птицекомбинат "Камчия", като повтаря позицията си от миналата година. Едноличен собственик на капитала на акционерното дружество е "Амета холдинг" (марката "Лудогорско пиле"). Основният предмет на дейност на компанията е производство, изкупуване и преработка на птици, птиче месо, яйца и яйчни продукти. В групата на големите птицевъди са още "Яйца и птици Зора" (Добрич), както и "Хайпро България", която реализира голяма част от продукцията си на външния пазар. "Авис", която е с приходи от 13 млн. лв., пък се занимава с производство на патешко месо.

В групата на свиневъдите след големите предприятия на "Бони холдинг" се нарежда "Манекс сън" в с. Слънчево, който е под номер 5. Свинекомплексът се намира на 20 км от град Варна и доставя свинско месо за месопреработватели и търговци. Според сайта на компанията в него се отглеждат около 30 хил. свине - датски хибриди за разплод, подрастващи и за угояване. Фирмата разполага със собствен фуражен цех и зърнобаза с капацитет 40 хил. тона. Компанията е собственост на Наско Манасиев. Името на Манасиев нашумя през 2010 г. след скандал за двойна субсидия от фонд "Земеделие", като едновременно с това синът му Симеон Манасиев беше парламентарен секретар на земеделското министерство по време на управлението на Мирослав Найденов. През изминалата година компанията "Манекс сън" има спад на проходите и те са 36.4 млн. лв. Други големи играчи са още фирмите на Ангел Тенев "Аякс 1" и "Аякс - 95", като във втората той е в съдружие със Славчо Краев. Двете компании заедно имат общи приходи от 40 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал