🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Иновации: IT и агросекторът вече вървят ръка за ръка

Модерните технологии смело навлизат в най-древния бизнес

Тефтерите и лопатите скоро ще бъдат в миналото, отстъпили своето място на интернет, сателитите и изкуствения интелект
Тефтерите и лопатите скоро ще бъдат в миналото, отстъпили своето място на интернет, сателитите и изкуствения интелект
Тефтерите и лопатите скоро ще бъдат в миналото, отстъпили своето място на интернет, сателитите и изкуствения интелект    ©  Shutterstock
Тефтерите и лопатите скоро ще бъдат в миналото, отстъпили своето място на интернет, сателитите и изкуствения интелект    ©  Shutterstock
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и Бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Като всеки друг бизнес, за да е успешно земеделието, то трябва да бъде "в крак с модата", "на гребена на вълната", "със сверен часовник". Днес това означава в него да бъдат интегрирани модерните технологии и те да намерят своето приложение в ежедневната практика на фермерите. Развитието на технологиите и софтуера, на начините за събиране на информация за климата, състоянието на почвите и качеството на продукцията водят до неимоверно увеличение на количеството на събраните данни. Ето защо съхранението и оползотворяването на данните в земеделието е най-новият тренд и предизвикателство пред учени и земеделци. Тук именно се крие и сериозен потенциал за нови проекти и бизнеси, като резултатите могат да бъдат достатъчно впечатляващи, за да не се нуждаят от европейско или национално финансиране.

В края на юни тази година "София тех парк" стана домакин на семинар, организиран от Европейската комисия съвместно с Института за агростратегии и иновации, който протече под мотото: "Революция на данните: новите бизнес модели в агро-хранителния сектор". По време на събитието бяха представени редица примери за успешно сътрудничество и симбиоза на наука и земеделие, надградени с модерни технологични решения. Те са доказателство, че тефтерите и лопатите скоро ще бъдат в миналото, отстъпили своето място на интернет, сателитите и изкуствения интелект.

С QR кодове проследяват производството на мед в Черна гора

Програма за проследяване при производството на мед в Черна гора е част от по-мащабен проект за проследимост при храните. Основната й цел е да създаде онлайн база данни на всички екопроизводители на мед в Черна гора. Данните, които ще бъдат използвани, включват: детайлна информация за пчеларя, пчелните семейства, царицата-майка, GPS позициониране на кошерите, климатични условия на съответните места, където са те, видове произвеждан мед. Събраните данни ще позволят създаването на централизиран уебсайт с пълна информация за пчеларите в Черна гора, както и регистър с идентификационни (QR) кодове за всеки от тях, като тези кодове ще бъдат слагани и на бурканите с мед и ще позволяват на потребителите чрез своите смартфони да влязат в съответния уебсайт и да проследят пътя на меда до кошера, от който идва.

Според потребителите нискокачественият мед с неясен произход е сериозен проблем за една индустрия, която бързо се разраства, но за съжаление не благодарение на висококачествения краен продукт. Това повдига много въпроси за безопасността на храните (в частност на меда), подбива цените на честните производители и вреди на репутацията на индустрията като цяло, но най-вече по отношение на качеството и безопасността на крайните продукти. Създаденият уебсайт ще бъде от помощ за потребителите, които ще имат възможността да обсъждат помежду си пазара и по този начин ще се подсигури една обективна оценка на качествените местни продукти. Обратната връзка от търговците и крайните потребители ще бъде окуражавана, за да се създаде една здравословна конкурентна среда.

Пчеларите ще заплащат месечна такса за актуализация на данните в сайта. Актуализацията ще се извършва от независим одитор, което ще допринася за увереността на потребителите, че реално чрез своята оценка подпомагат качественото производство. Предоставянето на тази услуга на пчеларите ще бъде стъпка в посока успешни продажби и със сигурност ще ги мотивира да използват по-често IT технологиите в агро-хранителния сектор.

Висококачествени вина с ясен произход в Италия

Свързването на висококачествени продукти като виненото грозде с територията на тяхното производство по принцип е задача на маркетинга. Но очертаващите се тенденции показват, че съвсем скоро ще се промотира и оценява връзката, която всяка бутилка вино има с конкретно лозе и дори с точния блок, от който идва гроздето, от което е направено. Същевременно тенденция на растеж се наблюдава и в прецизното лозарство. То цели основно прилагането на фини техники при отглеждането и разнообразяване на сортовете в насажденията. Прецизното лозарство предполага събирането на голямо количество "наземни" данни и обобщаването им в детайлни скали благодарение на различни инструменти – сателитни снимки и сензори, проследяващи различни показатели като климатични, почвени, свързани с ултравиолетовите лъчи и др. Същевременно във винените изби прецизната енология също се развива и също използва дигитални сензори, информацията от които трябва да се обобщава и обработва с цел подобряване на техниките при производството.

Тази мащабна база данни, събрана от различните видове сензори, сателитните снимки и останалите използвани инструменти и касаеща климата, почвите, производствените статистики, данни за земята и др., ще предостави нови възможности не само пред фермерите, но и пред учените и всички участници във веригата на производството и реализацията на крайния продукт.

Испански пилотен проект за мониторинг на влажността на почвата

Наблюдението на влажността на почвата традиционно се извършва от наземни сензори, които включват различни устройства за събиране на данни, кабели, конектори и др. Това значително увеличава стойността на картите с висока резолюция, определящи почвената влажност. Първата дейност в иновативния проект, разработен от група учени от Техническия университет във Валенсия, е свързана с намаляването на разходите чрез разработването на безжична смарт сензорна мрежа с активна радиочестотна идентификация (RFID), която едновременно намалява консумацията на енергия при мрежовите комуникации и маркира точки и данни за географското местоположение.

Втората дейност цели да се намали броят на сензорите чрез използването на рефлектометрия от Глобалната навигационна сателитна система (GNSS), където предстоящият проект GALILEO при пълна експлоатация е предвидено да увеличи хоризонталната и вертикалната разделителна способност.

Като краен резултат тези дейности могат да бъдат използвани като комбинирано решение, където "физическата" система се допълва чрез интернет връзка от софтуер с онлайн оперирани данни, а сателитните антени и безжичните сензори са на разположение за контекстно ориентирани услуги в SOA (програма, ориентирана към услугите) конфигурация за асемблиране на софтуерни приложения, инженеринг и бизнес процеси.

Тази система за мониторинг на почвената влажност може да се разглежда като пилотен проект за услуги с интеграция на данни.

"Инфо брокер" в помощ на млекопреработвателите в Холандия

Холандската организация за приложни научни изследвания TNO са разработили платформа, наречена InfoBroker, която дава възможност за споделяне на данни. Тя изпълнява функциите на регистър, който не копира и не съхранява предоставените данни. За да отговори на изискванията на фермерите да не се разпространява предоставената от тях информация, данните се съхраняват децентрализирано и се прехвърлят само когато са поискани с регламентиран достъп. Към настоящия момент една затворена група от компании споделят данни, за да се разработят прецизни модели за преработка на млечни продукти. Амбицията на този иновативен проект е да се подобри рентабилността на земеделските стопанства чрез нарастване на производителността на отглежданите млечни крави, както и да се намали въздействието върху околната среда с помощта на предоставените услуги, базирани на управлението на данните. За да се постигнат тези иновативни бизнес модели, е необходимо да бъдат координирани параметрите, свързани със споделянето на данните, експлоатирането им за разработването на моделите, както и на тези, които използват платформата за обмен на данните.

Дигитален инструмент за прецизно земеделие по немски

Стартъп компания в Германия е разработила уеб базиран цифров инструмент за прецизно земеделие Mofato - www.mofato.com, който опростява информация и приложения, базирани на отворени многогодишни сателитни, метеорологични и други географски данни. Целта на немското дигитално решение е да насърчи земеделските производители да получат достъп до най-модерните технологии. Компанията е автоматизирала всички дигитални процеси в архитектурата на платформата по отношение на изтеглянето, обработката и анализите на съответните географски данни. По този начин mofato е в готовност за използване от страна на фермерите в рамките на няколко минути след въвеждане на границите на земеделските стопанства. Технологията може да се използва и от други участници в селскостопанския отрасъл. Ползата на фермерите е, че те получават достъп до средство за прецизно земеделие на значително по-ниска цена в сравнение с традиционните хардуерно базирани системи. Тази автоматизирана системата е проектирана така, че да спестява време в натовареното ежедневие на земеделците. Към момента mofato е с безплатен достъп за производителите, а в бъдеще се планира платената версия на системата да генерира приходи чрез годишен абонамент от страна на ползвателите на това дигитално решение за прецизно земеделие.

Светлана Боянова е завършила право в Бургаския свободен университет. Започва кариерата си като главен експерт в дирекция "Интеграционна политика" в Министерството на земеделието и горите през януари 2000 г. с фокус обща селскостопанска политика, биологично земеделие и правна закрила на сортовете растения в ЕС в редица европейски страни. От средата на 2003 г. е юридически съветник в Българската международна стопанска асоциация, понастоящем КРИБ. От 2008 до 2010 г. е изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България. В първото правителството на ГЕРБ е заместник-министър на земеделието и храните с ресори "Поземлени отношения" и двата европейски фонда за финансиране на земеделието - "Директни плащания" и "Програма за развитие на селските райони". От ноември 2013 г. до момента ръководи Института за агростратегии и иновации.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    whocares avatar :-|
    who cares

    ...хм... ако Капитал със заглавието на "статията" цели да бъде иновативен, то нека се замисли за "най-древната професия (бизнес) според Библията, а и не само (wtf). И още - лозето не ще молитва (IT стартъпи, ра'иш), а мотика. Ето такива мити-немити размисли за IoT ;-)

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал