Пазар на висока скорост

Средната цена на земята в Североизточна България за пръв път мина границата от 1000 лв. за дка

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и Бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Висока активност, ръст, окрупняване. През последните години земеделската земя постепенно се превърна в най-търгувания имотен актив в страната, а подобни определения често описваха какво се случва на пазара. Процесът започна още при приемането на България в ЕС през 2007 г., когато земеделските стопанства получиха допълнителен доход от европейски субсидии и постепенно започнаха да се разрастват.

Същевременно на пазара се появи нова група купувачи - фондовете за земеделска земя, които изкупуваха и уедряваха раздробените парчета в различни области в страната. Така към днешна дата цените на този подценяван допреди години актив нараснаха с бързи темпове, а в сектора започна да се говори постепенно за изтрезняване. Към днешна дата на пазара се сключват по-трудно сделки, особено в регионите с най-бърз ръст на цените, а сред офертите за продажба все по-често се появяват уедрени парцели.

Троен ръст за пет години

Европейските субсидии и бурният ръст в селското стопанство след приемането на България в ЕС логично доведоха до висока активност на пазара на земеделска земя. Така например според данните на Националния статистически институт само за миналата година са сключени над 20 500 сделки за земя, при които са сменени собствениците на 233 хил. дка. Така средно при една покупко-продажба са реализирани около 11 дка, което е повече от тези през предходните години. Статистиката показва и че парцелите са продадени по-скъпо. Според данните само за последните три години средната цена, при която се сключват сделки за земя, е нараснала от 594 лв. на 732 лв., което е приблизително 20%. Нещо повече - за пръв път през миналата година в най-плодородната част на страната - Североизточна България, реализираната средна цена е преминала психологическата граница от 1000 лв. за декар, което е и почти троен ръст спрямо 2010 г. Тогава цената е била едва 365 лв., докато сега достига 1040 лв.

Според данните на националната статистика увеличението е валидно за всички части на страната, макар и с различни темпове. Така например в друг традиционно търсен район - Северна Централна България, през миналата година един декар се е търгувал средно за 820 лв., или близо 15% повече спрямо 2013 г., а в северозападните части - за 708 лв., което е ръст също от около 15% за три години (виж графиката). Традиционно най-ниски остават цените в района на Смолян и Кърджали, където обаче и голямата част от парцелите са с по-ниска категория.

Моментен застой

Месеците преди жътвата обикновено са по-слаби за търговията със земеделска земя, тъй като част от участниците на този пазар изчакват резултатите от нея и получаването на рентите. 2016 г. не прави изключение. Според представители на сектора към момента предлагането на парцели е по-слабо, съответно и реализираните сделки са по-малко с изключение на няколко по-едри продажби на парцели, собственост на инвестиционни фондове.

"Има застой на цените и лек спад, като цяло няма търговия със земеделска земя", коментира председателят на българската асоциацията на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков ("Ставен" АД). По думите му очакванията са след средата на септември, когато приключва прибирането на зърнената реколта, предлагането да се засили. Според Стайков в последните няколко години този тип търговия е постигал сериозен ръст и съответно в много общини се е създало изкуствено повишение на цените, което пък сега блокира потенциалните сделки. "Наблюденията ни са, че предлагането и съответно сделките се сключват в районите, където до момента имаше слабо завишаване на цените, т.е. в не толкова продуктивните общини", каза още той.

Тези данни се подкрепят и от официалната статистика, според която темпът на нарастване на сделките в Югозападна България например е по-бърз. "Единствено продажбата на комасирани парцели бележи ръст в покупната цена и определено търсенето на подобни площи е изключително засилено", коментира още Стайков. Според него основна роля в това имат и промените в Общата селскостопанска политика на ЕС, които трябва да осигурят по-високо финансиране в секторите плодове и зеленчуци до 2020 г.

Ръстът при рентите се забавя

Макар че през последните години продължава ръстът при рентите на земеделска земя, последните данни показват, че той започва да се забавя. Така например през 2015 г. средната рента за страната е била 42 лв. при 41 лв. година по-рано. Сходно е и положението в повечето региони, като един декар се отдава под аренда за средно 20 лв. в Югозападна България и 63 лева в Североизточна, което е и най-високото ниво в цялата страна. Според представители на пазара основните причини за забавянето на ръста са последните по-лоши финансови резултати на зърнопроизводителите, които продаваха продукцията си на по-ниски цени, както и промените в европейските субсидии, които ограничават в известна степен получаваното от тях подпомагане.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hi_hi avatar :-|
    Хи-хи
    • - 2

    Такава гавра със земята едва ли друга държава е позволила. На уфсете скоро и "трева" нема да им се дава

    Нередност?
  • 2
    zhvulchev avatar :-|
    zh Vulchev

    От доста години в Добруджа не се търгуват земи под 1300 лв/дка. Не знам от къде са данните Ви, но влезте в сайтовете за търговия със земеделски имоти и проверете реалните цени

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал