Лява ръка, десен джоб

Какви са начините за охрана на готовата земеделска продукция

Наблюдението с безпилотно летателно средство би помогнало значително и за по-ефективната охрана на земеделска земя
Наблюдението с безпилотно летателно средство би помогнало значително и за по-ефективната охрана на земеделска земя
Наблюдението с безпилотно летателно средство би помогнало значително и за по-ефективната охрана на земеделска земя    ©  Shutterstock
Наблюдението с безпилотно летателно средство би помогнало значително и за по-ефективната охрана на земеделска земя    ©  Shutterstock
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и Бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Кражбата на земеделскa продукция е проблем, с който се сблъскваме всяка година. Това е мнението на редица собственици на селскостопански култури, които търсят различни решения при охраната на продукцията си. Парцелите са големи, обработваемата земя е разпокъсана, което я прави и изключително трудна за постоянно обхождане или наблюдение. От друга страна, системите за сигурност, които се предлагат на пазара, макар и ефективни за наблюдение на продукцията, излизат доста скъпо на производителите. В крайна сметка какви мерки да се вземат за справяне с кражбите е решение на всеки производител, което зависи най-често от големината на земята, продукцията и сезона.

Пътят на откраднатата продукция

Най-притеснителният период от годината за производителите е този по време на жътва и бране, защото тогава стават и най-масовите кражби на готова земеделска продукция. Макар че в активния сезон през по-голямата част от деня на парцелите присъстват работници, кражбите се извършват най-често по време на обедната им почивка или късно вечер. И ако преди време по-голям интерес за крадците представляваше продукцията, то вече често се срещат и случаи на открадната скъпа земеделска техника или части от нея, което сериозно възпрепятства работата на производителите. И в двата случая обаче незаконно присвоеното по-често се продава, а проследяването на извършителите е трудно.

Според Слави Трифонов, управител на "Староселска череша" ЕООД - с над 100 декара череши и също толкова зърнопроизводство в община Сливен, крадците не биха продавали откраднатото, ако крайните клиенти изискват подробна информация и документи за произхода на продукцията.

"Много е важно хората да се научат да изискват нужните документи, с които всеки производител и след това търговец са длъжни да разполагат. Те предоставят информация за пътя на продукцията от полето, през транспорта до мястото за продажба", обяснява той. Задължителните анкетни карти, които всеки земеделски производител попълва, за да се регистрира като такъв, също биха били от полза при проследяването на продаваната продукция. "В нея се описва подробно количеството засята продукция и площта на земята. От тази информация може да се направи и приблизителна сметка за количеството продукция. То не може да варира в много големи диапазони", казва Трифонов.

Според производители не са редки и случаите на кражба за лична консумация, но те са в малки количества, които не се отразяват чувствително. Такива са наблюденията и на Борислав Митов, носител на наградата на фондация "Еврика" "Млад фермер" на 2015 г., който стопанисва около 40 хил. декара земеделски земи в района на общините Омуртаг и Антоново с основна реколта пшеница, царевица, слънчоглед, рапица и други зърнени култури. "Имало е случаи, в които сме узнавали за фирми и физически лица, които изкупуват открадната продукция, за което сме уведомявали полицията, но главно хората използват взетото за лични нужди", казва той.

Какви са решенията

Два са най-разпространените начини за справяне с кражбата на земеделска продукция – човешка охрана и системи за сигурност. Все още за по-малките производители човешката охрана е предпочитана заради значително по-ниските разходи, които обаче отново се определят спрямо продължителността на сезона и големината на земята.

"Наемам охрана за един месец в годината, по време на беритбата само за нощни смени, а заплатата му е около средната месечна за България", казва управителят на "Староселска череша". Основната дейност на охранителя е да обикаля земеделската продукция и при необходимост да реагира, сплашвайки нарушителите и уведомявайки съответните органи на реда. Същият метод за предпазване от кражби е избрал и Борислав Митов, като според него той е най-удачният предвид нуждите му.

"Назначили сме двама души на длъжност полска охрана и сме им предоставили служебен високопроходим автомобил, с който лятото да обхождат района и да следят за умишлени набези", казва Митов. Той допълва, че досега не са използвали услугите на охранителна фирма за опазване на продукцията.

Основните ползи от системите за сигурност, които охранителни компании предлагат, са едновременното наблюдение на цялата земеделска площ и съответно бързото информиране на производителите. Според Слави Трифонов сред предимствата на съвременната охранителна техника е и възможността за съхранение на записите от поставените камери за по-дълъг период на време.

В зависимост от предпочитанията на клиента и нуждите му компанията "Анди БГ" ООД предлага два варианта на сигнално-охранителни системи – чрез инфрачервени бариери или чрез датчици. Системите могат да се включват и изключват дистанционно, чрез позвъняване или SMS, изпратен от определен телефон. При задействането им в случай на нарушение системите го оповестяват чрез позвъняване или отново SMS. По-скъпият, но и по-ефективен от двата варианта са датчиците, защото функциите им не се влияят от климатичните условия. Инфрачервените бариери са чувствителни при мъгла или при много ниски температури и има вероятност да не отчетат преминаващ през тях обект. И при двете сигнално-охранителни системи обаче цените варират според големината на земеделската площ, или приблизително в диапазона между 750 евро и 2700 евро.

И нещо нестандартно

В България вече са достъпни и по-иновативни начини за справяне с кражбите на готова земеделска продукция. Стартиращата компания Flyver разработва дронове, снабдени с камери, които заснемат различни терени и изпращат информация на производителите в реално време. Наблюдението с безпилотно летателно средство би помогнало значително и за по-ефективната охрана на земеделска земя. Компанията Flyver предлага софтуерно и хардуерно решение в едно. Дронът в комбинация със софтуера на борда, мобилно приложение за наблюдение и десктоп приложение за програмиране на полета освен за охрана на продукцията може да послужи и за следене на показателите на продукцията - вегетативен индекс, развитие на растенията в различните части на блока и др. Въпреки положителните характеристики на новата технология българските земеделци не са силно заинтригувани от летателните апарати. Това по всяка вероятност се дължи на неразпространеното им ползване, както и на липса на адекватна регулация.

Всеки производител намира свой начин за опазване на продукцията си, но едно е сигурно - превантивни мерки трябва да се взимат, защото от това зависи успехът на и иначе деликатния бизнес, какъвто е земеделският. Според Слави Трифонов кметовете на общините трябва да бъдат по активни в случай на кражба и да реагират своевременно. Борислав Митов пък казва в заключение, че продукцията може да се опазва с минимални загуби.

"С годините ние сме научили хората в селата, че след като ожънат зърнокомбайните, всеки може да мине по полето и да вземе онова, което е изпадало от комбайна и не е било събрано. Събраното количество по този начин е достатъчно на хората да подсигурят храна за животните си за годината и затова нямаме големи нападения на продукцията", допълва той.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2

    То е ясно, че варианта с дрона е неработещ. Колко време може да "виси" един дрон във въздуха? Час? Два? Какво ще стане с дрона ако бъде отстрелян с ловна пушка? Колко резервни дрона има налични, или на следващата вечер необезпокоявано ще може да се товари каруцата?

    Нередност?
  • 2
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle

    В момента тези, които крадяха, са единствените които работят земеделска работа. Така, че нещата неминуемо ще се подобрят. Остава да се изгради доверие между собственика /арендатора и хората от околността. Постепенно хората ще мигрират напълно към градовете и ще трябва да се наема охранителна техника. Хареса ми последното изречение. Това е разумно и работещо. И още нещо- задължително е да се заплаща от "шефовете" положеният от хората труд.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал