Една добра година за консервната промишленост

Браншът отчита увеличение и на оборота от продажби през 2015 г.

През 2014 г. производителите на консервирани плодове са продали продукция за 163 млн. лв., на консервирани зеленчуци – за 183 млн. лв., на плодови и зеленчукови сокове - за 65 млн. лв.
През 2014 г. производителите на консервирани плодове са продали продукция за 163 млн. лв., на консервирани зеленчуци – за 183 млн. лв., на плодови и зеленчукови сокове - за 65 млн. лв.
През 2014 г. производителите на консервирани плодове са продали продукция за 163 млн. лв., на консервирани зеленчуци – за 183 млн. лв., на плодови и зеленчукови сокове - за 65 млн. лв.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
През 2014 г. производителите на консервирани плодове са продали продукция за 163 млн. лв., на консервирани зеленчуци – за 183 млн. лв., на плодови и зеленчукови сокове - за 65 млн. лв.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и Бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.
9.6% е нараснало производството на сектора през миналата година.

Изминалата година е била добра за консервната промишленост - производството и приходите са се увеличили, а България е била в топ 3 на износителите на консервирани череши. Данните на Националния статистически институт (НСИ) за 2015 г. показват нарастване на производството в консервната промишленост с 9.6%. Увеличение има при производството на консервирани зеленчуци (без картофи) и плодове, на доматено пюре, паста, майонеза, комбинирани подправки. Намаление има при замразените зеленчуци и смеси от тях, при кетчупите и готовата горчица, показва анализът на браншовия съюз.

Според Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци оборотът от продажби на сектора се е повишил с 9.5% през миналата година. Специалното издание "Регал 500+", което съдържа класация за най-големите производители на бързооборотни стоки в България, твърди, че през 2014 г. производителите на консервирани плодове са продали продукция за 163 млн. лв., на консервирани зеленчуци – за 183 млн. лв., на плодови и зеленчукови сокове - за 65 млн. лв., на ядки и сушени плодове - за 147 млн. лв. В същото време анализ на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, базиран на официалните данни на НСИ, сочи, че през същата година в страната са произведени 81 931 тона консервирани зеленчуци, 190 313 тона консервирани плодове, 51.329 млн. литра плодови и зеленчукови сокове, 23 132 тона сосове.

Продуктова структура

В продуктовата структура най-голям дял имат консервираните без оцет или оцетна киселина зеленчуци (61.3%). Замразените държат 24.5%, а преработените и консервирани с оцет или оцетна киселина – 12%. Сушените зеленчуци заемат около 2% в групата, а преработените и консервирани картофи - само 0.2%, посочва инж. Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. В другата група с най-голям дял са черупкови плодове, фъстъци, други ядки и семена (64.5%). Консервираните плодове, вкл. и компоти, заемат 15%, а замразените - 8.6%. Шест процента от консервираните плодове са под формата на конфитюри, мармалади и желета, а сушените са с 1% дял.

Лидерите в топ 20

Класацията за топ 20 на консервната индустрия за 2015 г. се оглавява от "Агри България". Компанията е собственост на италианската "Фереро трейдинг лукс С.А." и притежава завод за преработка на череши в с. Радиново, Пловдивско. Българското дружество работи изцяло за износ, като спиртованите череши се влагат в захарни изделия от продуктовата група на Ferrero.

С много близки до лидера приходи за 2015 г. е второто дружество в класацията - "Куминяно фрут" - с. Катуница, област Пловдив. То също е италианска инвестиция - на братята Роберто, Джовани и Микеле Санторелле, и също е специализирано в изкупуването, преработката и консервирането на череши като суровина за хранителната промишленост. Компанията е в България от ноември 1995 г., има собствени овощни градини с череши в цялата страна, както и втора фабрика за преработка на плодове - в старозагорското село Християново.

С традиции

Няколко български компании с история заемат следващите позиции в класацията. Името на "Олинеза" ООД (трето място) произлиза от думите на първите произвеждани продукти - олио и майонеза. Компанията е на пазара от 1994 г. и има фабрика в Костинброд.

"Дерони" (4) притежава три производствени предприятия в Хасково и Стара Загора и произвежда при напълно затворен цикъл – от градините до готовия продукт. Компанията обработва годишно повече от 3000 дка площи, снабдени с автоматизирана поливна капкова система, и произвежда около 5000 тона зеленчуци. Продукцията се изнася в над 20 държави. "Дерони" участва в класацията и с едно от дружествата си - "Диони" - Стара Загора (12). "Филикон-97"- Пловдив (5-о място), е също дългогодишен производител на зеленчукови консерви и компоти, както и на плодови сокове и нектари с марките Philicon, Fresh, Мilky Fresh, "Рони".

С продажби за над 22.8 лева "Фрукто Сливен" е на седмо място в таблицата. Компанията е най-големият производител на компоти от праскови в България. В предприятието се произвежда и почти цялата серия от традиционни компоти - череши, вишни, кайсии и сливи. "Фрукто Сливен" поддържа и малки линии за производство на консервирани зеленчуци. Дружеството изнася 96% от продукцията си зад граница. През юли миналата година в предприятието беше открита нова поточна линия, преработваща праскови в плодово пюре. Инвестицията е в размер на близо 2.5 млн. лв. и е финансирана по мярка "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" от Програмата за развитие на селските райони.

Създадената през 1995 г. фирма "Конекс-Тива" (8) има фабрика в с. Оризово, Стара Загора. Компанията притежава марките "Софра" и "Аврора" и работи основно за износ - САЩ, Канада, Европа, Русия, Израел, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка.

Ядки и семки

Основната дейност на софийската фирма "Виктория нутс" (6-о място) е доставка и преработка на ядки и сушени плодове. Дружеството е собственост на Христо Васевски, притежава търговските марки Rois и ChocoFIX и продава предимно на вътрешния пазар.

Деветият в класацията - ЕТ "Джили сой - Джихангир Ибрям" от Дулово, също е в бизнеса с ядки и семена. Фирмата е създадена от Джихангир Фаик Ибрям през 1991 г. и има развита дистрибуторска мрежа в Североизточна България. Търговските й марки са Djili Soy, Djuni nuts и Djuliescu. Компанията продава предимно зад граница – главно тиквени и слънчогледови семки, а водещият й продукт е печеният черен слънчоглед.

Слънчогледово семе произвежда и ЕТ "Камен Шишков" - Бяла, Русе (10). Фирмата разполага с модерна база от складове и силозно стопанство, както и цехове за производство на обелени слънчогледови ядки, на екобрикети от слънчогледова люспа, на сурово слънчогледово масло.

Основаната през 1997 г. "Ойропак" – Попово (11), има няколко основни сфери на дейност, но в класацията присъства заради бизнеса си със слънчогледово семе. Същият е предметът на дейност и на "Приста комерс" – Русе (14).

С оборот между 8 и 11 млн. лв.

Фирмите от 13-а до 20-а позиция в класацията са с оборот между 11 и 8 млн. лв. "Бест фрутс" (13) е основен производител на плодовите сокове "Флорина". "Булкарто" - Габрово (15), търгува на едро със замразени картофи, плодове, зеленчуци, месни продукти и др. Компанията има и собствено производство. Замразени плодове, зеленчуци и храни предлага и фирма "Югоплод" - Хасково (16). Дружеството притежава търговската марка "Кралекс".

"Ековита" – Пазарджик (17), е собственост на братята Андреа и Антонио Ригони от Италия. Фирмата е част от холдинга Rigoni Da Asiago, който е най-големият европейски производител на биоконфитюри и има дъщерни дружества в Япония и САЩ. Групата стъпва в Пазарджик през 2002 г. и се занимава с преработка на биосертифицирани плодове и зеленчуци за предприятията в Италия, където се произвеждат конфитюрите. Част от производствените линии на дружеството са финансирани по програмата за развитие на селските райони.

Фирма "Авиус 2003" – с. Царацово, Пловдив (18), е собственост на Велин Беляков. Създадена е през 1990 г. специално с цел изкупуване и преработка на череши в спирт за италианската "Фереро груп", на която е основен доставчик. Според сайта на компанията всяка година "Авиус 2003" изкупува около 5000 тона пресни череши основно от България и Гърция, а при нужда и от Турция, и извършва първичната им преработка (премахване на дръжки, почистване, калибриране). За бонбоните "Мон шери"на "Фереро груп" заминават около 1500 - 2000 тона годишно, а останалите количества се предлагат за нуждите на сладкарската индустрия. От началото на 2015 г. фирмата притежава и втора фабрика за замразяване на плодове и зеленчуци.

"Сторко" - Плевен (19), също e предприятие с традиции, което продава във всички хранителни вериги в страната, както и в страните от Европейския съюз, САЩ, Русия и бившите съветски републики. Консервирани плодове и зеленчуци и деликатесни храни предлага и М.К.Д.ЕООД – Банско (20).

В топ 3 на износителите на консервирани череши

България е в световния топ 3 при износа на консервирани череши, показва анализ на Българската стопанска камара. През миналата година експортът на пресни и първично преработени череши и вишни е за близо 49 млн. лв., което е с една трета повече от предходната година и с 5 млн. над пика, регистриран през 2013 г. От тази сума 36 млн. се дължат на временно консервирани череши (пулп), където страната ни е един от основните световни производители.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал