🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Динамика, обложена с данък

Обратното начисляване на ДДС изчисти средния ешелон от фирмите със съмнителни практики

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и Бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.
Удвояване на бизнеса е съвсем нормално темпо за развитие в земеделския сектор.

Малка данъчна промяна с преобразяващ ефект върху сектора се случи през последната година в земеделския бизнес. Изведнъж спряха да изгряват и бързо след това да залязват фирми, чието съществуване подозрително се влияеше от възможностите за източване на ДДС от бюджета. С въвеждането на обратно начисляване на данъка стимулът за задвижване на такива схеми изчезна и секторът се изчисти от еднодневки. Ползите от това са няколко: сивият сектор в търговията със зърно се изсветли, създадоха се предпоставки за окрупняване на бизнеса, особено в ешелона на малките и средните компании, и не на последно място ръстовете в сектора вече не изглеждат изкуствени. Така динамичното развитие на отделните предприемачи може да бъде забелязано, без да се размива сред фантастичните ръстове в хиляди проценти на уж конкуренти, стартиращи от ниска база.

Ръстове на зърнения фронт

Анализът на резултатите, които отчитат компаниите с най-голямо положително изменение на приходите за една година, показва, че удвояване на обемите е съвсем реалистичен темп на развитие в търговията със земеделски стоки и техника, както и в преработката на суровини. Класацията на 50-те най-динамично развили се, е оглавявана от непознати компании, някои от които тепърва навлизат в бизнеса, или такива, които се появяват в резултат на преструктуриране в някоя група чрез изнасянето на някои специализирани дейности в ново звено. По-добра представа се добива при подреждането на участниците по размер на приходите. Така на челно място излиза силистренската "Първи май", при която се вижда, че подобен темп на работа е традиционен.

През 2014 г. компанията е имала 48 млн. лв. приходи, а през миналата резултатът е 115 млн. лв., или 140% повече. Дружеството е търговец на зърнени и маслодайни култури, но по-интересното е, че разполага с мощности за преработка, които при това интензивно използва, а това увеличава добавената стойност, която остава в предприятието. То разполага с фабрика за почистване, сортиране, калибриране и белене на слънчогледови ядки и се стреми да се утвърди като водещ снабдител на хранително-вкусовата промишленост, хлебопроизводството и сладкарската промишленост. "Първи май" разполага със складов капацитет от 200 хил. тона, разположен на брега на река Дунав, с достъп до кейово пространство. Собственици на фирмата са "Палас-94 ЕООД", "Мел инвест", "ФБК Ви-веста", както и голям брой акционери физически лица. Чрез мажоритарния си акционер фирмата е свързана с друг динамично развиващ се селскостопански играч - "Дунав-57", който има по-скоро търговски профил.

Химията и машините наваксват

Сред бързорастящите компании е "Белор България", която търгува на едро с химични вещества и продукти и на своя пазар е седмата по големина на приходите. През миналата година тя отчита 69 млн. лв. постъпления от дейността. По същия начин сред лидерите в своя сектор, а именно търговия със селскостопанска техника, са "Формула СХ" и "Марпекс агро", постигат и впечатляващи ръстове, за да попаднат в топ 50 на най-динамично развиващите се в земеделския бизнес.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал