🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Динамика в действие

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и Бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Изтъняването на маржовете на печалбата. Това е главната тенденция от представянето на стоте най-големи компании в производството и търговията със земеделски стоки, техника и консумативи през миналата година. Основната причина е спадът в цените на земеделските суровини по борсите. Традиционно търговците са на предни места по приходи, следвани от зърнопроизводителите. Преработвателите на земеделска продукция, най-вече мелничарите, също намират място сред първите двайсет, а по-назад, но с подобряващи се позиции, са животновъдите, добиващи месо и яйца, оранжерийните стопанства, търговците на консумативи за селското стопанство.

Пазарната 2016/2017 също се очертава като поредната с изобилна реколта и ниски цени за основните зърнени и маслодайни култури. С тях особено трудно свикват земеделските производители, но в крайна сметка трябва да се примирят с новите реалности. Цените няма да растат според желанията им, но е добър стимул да търсят по-добра норма на печалба от единица площ.

Онова, което финансовите отчети на компаниите в земеделието не могат да покажат, но е тенденция за сектора и интересува предприемачите, е начинът, по който стратегически развиват бизнеса си. Местните компании продължават да се опитват да затворят цикъла на производство - преработка - търговия, докато чуждестранните фирми се специализират в търговията с определени стоки.

През последните години големите играчи в селското стопанство са натрупали не само състояние, но и ценен опит, като така оформят профила на един динамично развиващ се и интересен бизнес. А сегашната пазарна ситуация може да отсее непълноценните участници и да създаде по-добри условия за бизнес на фермите, инвестирали в своята устойчивост и конкурентоспособност.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал