Големите стимулират развитието и на по-малките

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Ако се доверим на данните, селското стопанство не е имало добра година през 2016 г. Произведената продукция – и в стойност, и в обем, е била по-малко от предходната година. Брутната добавена стойност в отрасъла - също.

Не всичко обаче е числа - въпреки по-ниските изкупни цени и в растениевъдството, и в животновъдството компаниите в селското стопанство са се представили успешно. Защото резултатите не зависят само от големината на реколтата, цените на стоковите борси и способността бързо да се ориентираш в тези обстоятелства. Освен това данните за последните пет години показват, че приходите на най-големите в сектора устойчиво се увеличават.

Добрата новина е, че на уж малкия откъм площи и ограничен откъм разнообразие на отглеждани култури български пазар успяват да се развият и да намерят реализация хиляди фирми, които добавят стойност и подобряват представянето на целия сектор. Развитието им не ги прави само по-големи, но те се специализират в по-нишови сегменти, за което влияние оказват именно големите в сектора. С успеха им да намират клиенти и по-високи цени за произведеното в България зад граница те стимулират отглеждането на повече, по-качествени и преработени в по-голяма степен суровини за развиващата се хранително-вкусова промишленост.

Затова и в класацията на едрите в земеделския бизнес все по-устойчиво си проправят място фабрики за олио, производители на месо и фуражи, търговци на препарати и техника.

А това е предпоставка за оптимизъм за бъдещето на селското стопанство в България.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал