Добра година за производителите на зеленчуци

Приходите и печалбата на най-големите в сектора са нараснали през 2016 г.

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.
94%

от оранжерийното производство на зеленчуци през 2016 г. се формират от краставиците и доматите.

Повече площи, по-голяма реколта и по-добри резултати на водещите компании - така изглеждаше 2016 г. за производителите на зеленчуци. Тази оценка се базира на данните на земеделското министерство и представянето на най-добрите компании в отрасъла.

Повече площи и производство

През миналата година е продължила тенденцията на съществено увеличение на площите със зеленчукови култури, а според ведомството до голяма степен това се дължи и на прилаганите схеми за обвързано подпомагане на сектора. По данни на отдел "Агростатистика" на министерството площите за производство на зеленчуци заемат над 60 хил. хектара, което е увеличение с 30% спрямо 2015 г. Производството също бележи значителен ръст на годишна база – 32%, и е достигнало 812.3 хил. тона. Ръст има както при отглеждането на зеленчуци от открити площи (с 35.5%, до 699.2 хил. тона), така и при оранжерийната продукция (с 16.4%, до 58.1 хил. тона).

По-високото производство от открити площи е свързано основно със значителния ръст на засадените площи при повечето зеленчуци (общо с 32.2%), като това основно се дължи на еврофинансирането на стопаните. Освен това при голяма част от основните зеленчуци има и нарастване на добивите – от 1.2% при картофите до 18.1% при пипера. За това допринасят спазването на технологиите за отглеждане от земеделските производители и използването на качествени, сертифицирани зеленчукови семена, отчитат от министерството.

Най-голям дял от общото производство на зеленчуци през 2016 г. заемат доматите – 17.4%, следвани от тиквите – 16.4%, картофите – 15.6%, и дините – 10.5%. Около 94% от оранжерийното производство се формира от краставиците и доматите. Увеличението на общото производство на оранжерийни зеленчуци през миналата година се дължи главно на отчетения ръст при краставиците – с 37%, до 57 хил. тона (което е 95.6% от общото производство на краставици за 2016 г.). Същевременно оранжерийната продукция от домати намалява с 2.1%, до 49 хил. тона (34.7% от общото производство на домати).

Добри приходи

По-голямото производство на зеленчуци през 2016 г. се е отразило положително и на финансовите резултати на водещите компании в сектора. Класацията на най-големите 30 производителя на зеленчуци показва, че приходите им са нараснали с близо 19% за година и са достигнали общо 101.2 млн. лв. Печалбата се е увеличила с над 35% - от 6.9 млн. на 9.3 млн. лв., като само три фирми са приключили миналата година на загуба.

Лидер с постъпления от малко над 13 млн. лв. е "Агрипланет" - с. Шишманци, община Раковски. За две години те са се удвоили, а печалбата е нараснала с над 40%. Фирмата отглежда домати, пипер, патладжани, като продава продукцията си освен на българския пазар също и в Италия и Румъния.

Освен лидера само още една фирма има двуцифрени приходи през миналата година – това е ЕТ "Йордан Величков-Влади". Постъпленията на едноличния търговец са стабилни в периода 2014 - 2016 г. – между 11.7 и над 13 млн. лв., а печалбата през миналата година е била най-висока сред 30-те компании, влезли в класацията – 991 хил. лв.

Оранжерии "Грийнс" от Първомай са трети с постъпления от 8.1 млн. лв. Дружеството е сред най-големите производители на оранжерийни зеленчуци в България - краставици, домати и чушки. Оранжериите на компанията са изцяло газифицирани, с капково напояване, хидропоника и компютърно регулиране на производствения процес по холандска технология. Компанията обнови с европейско финансиране своите машини и хладилни камери и разполага със собствени хладилни камиони.

Още две компании имат годишни приходи от над 5 млн. лв., а на останалите 25 те са между 1.3 млн. и 3.7 млн.

Биоследата

В челото на класацията е и една от компаниите на групата на "Гимел" - "Оранжерии Гимел II". Групата е най-големият производител на биозеленчуци в България, тя съществува и работи на пазарите на ЕС още отпреди страната да влезе в евросъюза. В нея са обединени няколко компании, сред които "Оранжерии Гимел", "Оранжерии Гимел II" и регистрираната в Чехия "Гимел Европа". В свързаното дружество "Гимел Биопак" е пакетиращият цех, а приближеното до групата "Томпласт" обезпечава с материали дейността по производството.

Биозеленчуците на "Гимел" се продават в Европа с бранда на клиентите, а търговската марка се използва само за българския пазар, където разпространението се случва основно през през големите търговски вериги. Търговията с биозеленчуци дълги години е изцяло експортно ориентирана, но в последно време има и сериозен пробив на българския пазар, макар все още 80% (или около 5000 тона) от годишната продукцията да са за износ.

Българският пазар като цяло е по-труден за търговците на биопродукти, тъй като техните цени са до два пъти по-високи от тези на конвенционалните стоки, а първи фактор, който определя масовото търсене тук, е цената.

"Алт ко" от Банкя е шеста в класацията, но приходите и печалбата й се понижават през миналата година. Фирмата, която е създадена през 1995 г., първо се е занимавала с различни търговски дейности. От август 2000 г. дружеството се пренасочва към оранжерийното производство чрез собствена оранжерия в град Кресна, разположена върху 120 дка. Тя е газифицирана по програма за енергийна ефективност на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Интересно е да се отбележи, че консервната компания "Дерони" също има свой представител. Това е производителят на свежи зеленчуци "Траяна агро". Тя е създадена през 2006 г. и обработва площ от няколко хиляди декара. Така "Дерони" си осигурява суровините за своите продукти, а също така има възможност да продава свежи зеленчуци на други производители на пазара.

Челната десетка в класацията се затваря от "Росела" - Симитли, която е сертифицирана по международната система GlobalG.A.P - гаранция за безопасност. Оранжериите в Симитли са едни от първите в България, създадени през 1958 г. с цел използване на геотермалните води за производство на зеленчуци. В периода 2004 - 2008 г., ползвайки холандския опит, те са изградени и модернизирани наново.

Еврофинансиране

В края на март фонд "Земеделие" започна изплащането на субсидиите по схемите за обвързано с производството подпомагане за плодове и зеленчуци от кампания 2016. Близо 14 хил. земеделски стопани, заявили площи с плодове, зеленчуци и оранжерийно зеленчукопроизводство, получиха подпомагане по схемите. Общият размер на изплатените средства за подпомагане за отглеждане на зеленчуци е 29.1 млн. лв., а за зеленчуци оранжерийно производство – 4.2 млн. лв.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал