Изгубено време

Повече от половин година не се приемат проекти по програмата за селските райони

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.
- В края на 2018 г. предстои първата междинна оценка на програмата, а темпът на приемане, одобрение и плащане на проекти не сочи, че те ще бъдат покрити.

Ако в края на 2015 г. си спомняте поредните обещания, че Програмата за развитие на селските райони този път ще работи с бързи темпове и че ще има регулярен прием на проекти, вероятно вече знаете, че това не се случи. След последния прием на проекти, който беше в края на миналата година, работата спря. Смяната на няколко правителства - служебно и редовно избрано след парламентарни избори, доведе до забавяне в оперативните дейности на земеделското министерство и фонд "Земеделие", което е на път да изправи България пред риск от загуба на средства. В края на 2018 г. предстои първата междинна оценка за изпълнението на целите и усвояването по програмата, а темпът на приемане, одобрение и плащане на проекти не сочи, че те ще бъдат покрити. Така, ако не се навакса пропуснатото, е възможно България да изгуби пари от резерва на програмата въпреки огромния интерес на бизнеса и общините към нея. Дали това ще се случи зависи от работата през следващите месеци - по план земеделското министерство трябва да отвори прием по девет схеми от програмата до края на годината, както и да продължи със сключването на договори със земеделци, кандидатствали през 2016 г.

Oчакван прием и промени

След като в началото на годината служебният кабинет публикува график за прием на проекти, а впоследствие редовно избраното правителство го промени, последният план е за 2017 г. да бъде отворен прием на проекти по девет схеми от програмата. Първите от тях трябваше да стартират през юли и август, но също има закъснение.

Според плана през тази година трябва да започне прием за някои от най-атрактивните схеми за бизнеса - схема за стартиране на бизнес на млади производители, инвестиции в преработка, развитие на неземеделски дейности в селата. Данните към момента сочат, че по схемата за млади производители, която по план трябваше да тръгне в последната седмица на август, има заделени 22.5 млн. евро за настоящия прием. По нея се отпускат 25 хил. евро на фермери до 40 години, за да развиват селскостопански бизнес. По тази мярка приоритетни са проектите в секторите животновъдство, биологично производство и плодове и зеленчуци, както и онези, които създават нови работни места.

През септември по план трябва да бъде отворен прием и на една от най-атрактивните схеми за подпомагане на бизнеса - за инвестиции в преработка и маркетинг на земеделски продукти, като се очаква той да бъде за около 100 млн. евро - последната налична сума по тази схема до 2020 г. По неофициална информация на "Капитал" обаче е възможно бюджетът да бъде увеличен - през юли комитетът за наблюдение на програмата е взел решение да пренасочи за инвестиции в преработка 70 млн. евро от други по-слабо атрактивни мерки от програмата. Това обаче няма да бъде единствената промяна по схемата. България вече е получила разрешение от Европейската комисия да намали тавана на субсидията, която може да бъде получена по един проект, от 3 на 2 млн. евро, като целта е да се осигури финансиране за повече фирми. Освен това към сегашните приоритети за инвестиции в секторите животновъдство, плодове и зеленчуци, биологично производство и други, ще бъдат добавени два нови.

Допълнителни точки в класирането ще имат фирми, които имат дейност от поне 3 години и досега не са ползвали финансиране от програмата за сходни дейности, както и такива, които имат износ на своя продукция. Целта е да се подберат жизненоспособни компании, които имат потенциал за развитие. През есента е планиран стартът и на схеми за горския сектор от програмата, като това ще е първата възможност за този бизнес да получи финансиране. Едната част от средствата ще бъдат насочени към инвестиции в лесовъдство - общо 18 млн. евро при предстоящия прием. Проекти ще се подават и по още две схеми от програмата - за предотвратяване и за възстановяване на щети от бедствия, за които са отделени съответно 17.06 и 8 млн. евро. В края на годината - през декември, се очаква и първият прием на проекти за развиване на неземеделски дейности в селата. Към тази мярка в предходния програмен период имаше огромен интерес, като най-често инвестициите бяха в селски туризъм. Същевременно покрай нея избухнаха и няколко скандала - заради покупката на скъпи автомобили по програмата, както и заради съмненията, че част от построените къщи за гости се ползват единствено с лична цел.

Изпълнението до момента

Освен бавните процедури по отварянето на нови приеми има и забавяне в класирането и подписването на договори по миналогодишните. Макар и срокът за класиране на проекти от програмата да е три месеца, и през тази година той масово не се спазва. Така например по най-атрактивната схема за компаниите от сектора - за инвестиции в земеделски стопанства, кандидатстването беше през октомври 2016 г. Първите проекти от програмата обаче бяха одобрени едва в края на юли, повече от осем месеца след подаването им. По другата голяма схема в програмата - за инвестиции в малка по мащаби инфраструктура, по която кандидатстват общините, първите 31 проекта бяха одобрени в края на август, въпреки че кандидатстването също бе през есента на миналата година.

На този етап няма и публични данни какви средства по програмата са усвоени към деветмесечието. Данни към средата на януари сочеха, че са платени малко над 100 млн. евро при общ бюджет от 2.9 млрд. евро до 2020 г.

График за прием на проекти до края на 2017 г.

Септември

Подмярка 4.2. Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти

Подмярка 6.1. Създаване на стопанства на млади фермери

Октомври

Подмярка 7.3. Широколентова инфраструктура

Подмярка 8.3. Предотвратяване на щети по горите от пожари и природни бедствия

Подмярка 8.4. Възстановяване на щети по горите от пожари и природни бедствия

Подмярка 8.6. Инвестиции в технологии за лесовъдство и преработка на горски продукти

Ноември

Подмярка 16.1. Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ

Декември

Подмярка 6.4.1. Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности

Подмярка 7.2. Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малки по мащаби инфраструктура

Закъснение и при директните плащания

Смяната на различни правителства през тази година доведе и до закъснение с директните плащания - както с получаването на сумите за изминалата 2016 г., така и с подаването на документи за настоящата година. Първоначално през април стана ясно, че има сериозен проблем с кандидатстването за субсидии заради късно публикувана обществена поръчка, която трябваше да избере фирма, която да актуализира базата данни с т.нар. правни основания - документи като нотариални актове или договори за наем, с които фермерите доказват на какво основание обработват земите, регистрирани за субсидии. Така се стигна до удължаване на кампанията с няколко седмици до 23 юни, докато първоначално регламентираният срок беше 9 юни.

Забавяне имаше и в изплащането на средствата, които фермерите трябваше да получат за 2016 г., като причините за това са изцяло административни. Въпреки че краят на юни е срокът, в който всички субсидии трябва да бъдат преведени на земеделците, такива плащания се извършваха и след това. Така например във втората половина на август, тоест месец и половина след крайния срок, още се извършваха преводи, свързани със схемите за биологично производство и агроекология. Става дума за средства за земи, които попадат в екомрежата "Натура", контрол на почвената ерозия, за опазване местообитанията на защитени видове и др. Сега притесненията в сектора са дали забавянето в изплащането на средствата за 2016 г. и удължаването на кампанията за кандидатстване за 2017 г. няма да доведе до нови проблеми с подготовката на предстоящите плащания, като например закъснение на проверки и др. Традиционно първите преводи към фермерите трябва да се осъществят в края на годината, а крайният срок за всички е юни 2018 г.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал