Най-динамичните в селското стопанство: Водещите 50 дружества увеличават приходите си до 660 млн. лв.

Производството на свинско месо е сред секторите с най-голям растеж

Оборотът на първите 10 компании с най-голям ръст е близо двойно по-малък, отколкото е този на последните 10 дружества в класацията
Оборотът на първите 10 компании с най-голям ръст е близо двойно по-малък, отколкото е този на последните 10 дружества в класацията
Оборотът на първите 10 компании с най-голям ръст е близо двойно по-малък, отколкото е този на последните 10 дружества в класацията    ©  Shutterstock
Оборотът на първите 10 компании с най-голям ръст е близо двойно по-малък, отколкото е този на последните 10 дружества в класацията    ©  Shutterstock
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.
В топ 5 на най-големите и динамично развиващи се селскостопански компании четири се занимават с производство на свинско месо.
38% са нараснали приходите на най-динамичните компании през миналата година.

Компаниите в селското стопанство с най-голямо нарастване на приходите се представят значително по-добре от голяма част от останалите сектори в икономиката. През миналата година общият обем на приходите на 50-те най-динамични агрокомпании е надхвърлил 660 млн. лв. Това означава ръст на тази извадка от аграрния сектор с внушителните 38% на годишна база. Долният праг в класацията е 6 млн. лв., за да се отсеят по-малките компании, за които големите разлики в оборотите са по-чести.

Разликите в динамиката обаче могат да бъдат доста големи. Така например, докато сборът на приходите на първите 10 най-бързо растящи дружества се увеличават с повече от 112%, при последните 10 това нарастване е с около 18%. Естествено, колкото повече се отдалечаваме от компаниите с рекордно нарастване, толкова повече се приближаваме към компаниите с по-големи обороти. Така например оборотът на първите 10 компании с най-голям ръст е близо двойно по-малък (97 млн. лв.), отколкото е този на последните 10 дружества в класацията (173 млн. лв.).

Ако трябва да сравним с предходната година обаче, се оказва, че 2015 г. е била доста по-успешна за динамичните селскостопански компании. Най-добрите 50 тогава са имали общ оборот от 1.723 млрд. лв., ръст от 90% на годишна база.

Кои са водачите

През тази годна в класацията на компаниите, генерирали поне 6 млн. лв. приходи, най-голям растеж отбелязва "Терауайн Чернозем". Увеличението е в порядъка на 47 пъти, като в рамките на една година през компанията са минали над 9 млн. лв. "Терауайн Чернозем" беше едно от петте дружества в Пловдивския регион, които през 2014 г. предприеха стъпки за изграждане на инсталации за биогаз. Тогава те заявиха намерение за когенератор на биомаса с 1.5 мВт електрическа и 1.6 мВт топлинна мощност. Тази компания е сравнително нова инвестиция на управителя и едноличен собственик на една от най-старите компании за проектиране и изграждане на климатични инсталации у нас - "Атаро клима", Христо Рогачев. Той има известен опит в сферата на възобновяемите енергийни източници от участието в "Солар парк Драгор" до 2013 г. Освен това през 2014 г. започна работа и "Биона газ", която е наполовина собственост на "Атаро клима" и която беше финансирана чрез кредит за 4 млн. евро от Сосиете женерал Експресбанк. За сравнение - останалите 4 компании с намерения за когенератори на биомаса, обявени през 2014 г., бяха "Сигнум", "Ненко Трифонов", "Нова био енерджи" и "Микра-83" - те обаче не са успели да развият дотолкова бизнеса и не влизат в тазгодишната класация на динамичните компании от агробизнеса.

На второ място също с внушителен ръст се нарежда "България уайн пауър", която постига близо 10-кратно повишаване на приходите си. Дружеството работи от 2008 г., като основната му дейност е свързана с изграждане на проекти като подизпълнител. Любопитно е, че компанията е представила непарична вноска в капитала си от пет поземлени имота в района на община Каварна, които имат утвърдено решение за изграждане на ветрогенератори от 2007 г. Трети със 168% нарастване на приходите е "Антим Агро".

Кои бяха тук и миналата година

Няколко от компаниите бяха сред най-бързо растящите 50 и в класацията за предходната година. Такава например е "Еко хербс", която за втора поредна година увеличава значително приходите си. През 2015 г. компанията регистрира оборот под 400 хил. лв., а към края на миналата година декларира вече над 20 млн. лв. приходи. При това и през двете години има чиста печалба – 710 хил. лв. през 2015 г. и 493 хил. лв. през 2016 г.

Същото важи и за "Бокан" - дружество, което се занимава с отглеждане на пилета и зайци. То увеличава не само приходите втора поредна година, но и печалбата, която за 2016 г. нараства близо три пъти до 1.9 млн. лв. "Евроагроимпекс" също има повишаване на приходите втора година поред, които от 3.5 млн. лв. през 2014 г. достигат близо 11 млн. лв. за 2016 г. Едновременно с това обаче дружеството декларира нарастваща загуба – около 1 млн. лв. за 2015 г. и 1.5 млн. лв. през 2016 г.

Хегемонията на "Бони"

Кои са най-големите най-динамични компании? Не е толкова трудно да растеш, докато си все още малък и тепърва сключваш най-големите си сделки. Но когато става дума за утвърдени големи компании, които продължават да растат с темпа на стартиращите, това заслужава признание.

Впечатление прави, че в топ 5 на най-големите и динамично развиващи се селскостопански компании, които са направили оборот от поне 6 млн. лв. през миналата година, четири се занимават с производство на свинско месо. А още по-интересно е, че всички те са част от "Бони холдинг". Най-голямата компания в тази подредба е "Свинекомплекс Брестак", които успяват да генерират приходи от над 70 млн. лв., след ги увеличават през 2016 г. с цели 20%. След това идва "Тетрахиб" - дружеството, което се занимава с угояването на кланичните прасета. Тази компания декларира растеж от над 1/3 спрямо миналата година, с което приходите й вече надхвърлят 50 млн. лв. в рамките на годината. След това с 33 млн. лв. приходи е "Хибридният център по свиневъдство", също част от "Бони холдинг", който е специализиран в управлението на генетиката и отглеждането на подрастващи кланични прасета. При тях приходите са се увеличили с близо 60% в рамките на само една година, с което достигат почти 33 млн. лв. В топ 5 влиза също така и "Свинекомплекс Земен", който е увеличил постъпленията си с 18%. Освен тях още една от общо 10-те компании в холдинга влиза в класацията за най-динамично развиващи се дружества – това е "Свинекомплекс Крумово градище", който също като "Тетрахиб" расте с близо 1/3 от предишния си годишен оборот. Така общите приходи на компаниите от "Бони холдинг" в класацията на 50-те най-бързо развиващи се дружества достига близо 190 млн. лв., а увеличението на приходите тук е почти 30% на годишна база.

При водещите 10 най-големи динамични компании най-бързо през миналата година се е развивал бизнесът на единствения едноличен търговец в класацията. Става дума за крупния арендатор Светлин Илчовски, който се занимава със зърнодобив и отглеждане на маслодайни семена в региона на Кнежа и който вече в продължение на няколко години е сред най-бързо развиващите се в бранша. Той декларира над 60% ръст на приходите и достига годишен оборот от над 17 млн. лв. през миналата година. Освен това значително се увеличава и обявената печалба, която за 2016 г. е 3.4 млн. лв. срещу 1.4 млн. лв. за предходния отчетен период. Светлин Илчовски не бива да се бърка със Светослав Илчовски, който през 2012 г. създаде скандал, като обвини тогавашния депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов в изнудване. Двамата са представители на една фамилия, която управлява голяма част от земите в региона, като и двамата са регистрирани като еднолични търговци, но бизнесът на Светослав е многократно по-голям. През миналата година той обявява приходи от 57 млн. лв., което представлява спад от около 23% на годишна база и печалба от 86 хил. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал