Животновъдство: Пилета срещу прасета - няма губещи

Приходите на 30-те най-големи в сектора растат с близо 7% на годишна база, печалбите обаче намаляват

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.
- Компаниите от групата "Градус" отчитат лек спад на приходите си до 127.28 млн. лева.

- Приходите на фирмите от групата на "Бони холдинг" растат с 20% на годишна база до 171 млн. лв.

- Двата холдинга формират над 40% от приходите в топ 30 на животновъдите в страната.

Големи производители на свинско и пилешко, част от икономически групи, със стабилни приходи и печалби няколко поредни години. Това са лидерите в животновъдния сектор в България на база приходите през миналата година.

Физиономията на сектора трудно би се променила през следващите няколко години, защото българите консумират по-малко агнешко и телешко месо. Само се замислете какво месо и месни продукти преобладават на щандовете на търговските вериги, които са основните играчи в търговията на дребно.

Разбира се, похвално е, че все повече започват да се откриват и специализирани месарски магазини, предлагащи по-разнообразни и качествени продукти, но въпреки това на този етап те трудно биха могли да конкурират търговските вериги.

Структурата се запазва

Така че именно поради икономическата логика на търсенето и предлагането най-вероятно е структурата на животновъдството да се запази и занапред. Големите компании ще продължават да се развиват, а по-малките все още ще изпитват трудности. Трябва да се има предвид, че е твърде вероятно селското стопанство да е един от секторите, който ще пострада след излизането на Великобритания от Европейския съюз, защото Брюксел ще разпределя по-малко средства между останалите членки. А в България производителите на телешко и агнешко месо силно зависят от субсидиите, които на всичкото отгоре се бавят и за кампания 2016 започнаха да се изплащат чак след протести. Докато свиневъдството и птицевъдството се справят самостоятелно на пазара, защото са индустриални производства. А още по-важното е, че при лидерите в сектора има вертикалната интеграция – при нея един и същ собственик има и кланици, и преработвателни предприятия, като по този начин зависимостта от прекупвачите е доста по-малка.

Най-големите 30 компании в животновъдството са увеличили приходите си за една година с почти 7% и към края на 2016 г. те са достигнали 740 млн. лв. Печалбата им обаче се е понижила с 12.5% - от 69 млн. лв. през 2015 г. на 59.15 млн. лв. през миналата година.

И през миналата година най-мощните компании в сектора са били от две групи "Градус" – лидер в птицепроизводството, и "Бони холдинг" – водещ в свинепроизводството. Двете групи участват с общо седем компании в класацията – три за "Градус" и четири за "Бони холдинг". Приходите на тези седем дружества са общо 298.2 млн. лв., което прави 40.3% от общите на попадналите в подреждането и е доказателство за разпределението на силите в двата подсектора. Трите фирми от групата "Градус" на братята Иван и Лука Ангелови са реализирали приходи от 127.28 млн. лв. (при 130 млн. лв. през 2015 г.), а четирите на "Бони холдинг" – 170.91 млн. лв. (при близо 142 млн. лв. през 2015 г.)

Смяна на лидера

В тазгодишната класация лидер по приходи е "Свинекомплекс Брестак", който е част от "Бони холдинг" - най-големият производител на прасета в страната. Компанията е специализирана в отглеждането на свине майки и малки прасета до 35 кг. През миналата година тя увеличава както приходите си, така и печалбата, които достигат съответно 70.45 млн. лв. и 4.79 млн. лв. и така 2016 г. се оказва най-добрата за дружеството от основаването му през 2003 г.

Основните приходи идват от производство и търговия с животни и фуражни смески. Цялата продукция се продава на българския пазар, като общият обем на продажбите (около 96%) е към свързани лица, се вижда от финансовия отчет на дружеството. Осезаемият ръст на приходите се дължи на увеличението на броя на реализираните животни. През миналата година прасетата, които свинекомплексът в село Брестак е отгледал и продал, са малко над 149 хил. броя, което е с 29% повече животни спрямо 2015 г.

"Свинекомплекс Брестак" попада и в още един от разрезите на класацията, а именно на 50-те най-динамични компании в сектор "Селско стопанство", където заема 41 място в общата подредба и е №1 сред големите компании. Той обаче далеч не е единственият представител на "Бони холдинг", който расте. Дружеството "Тетрахиб", чийто основен собственик на капитала е холдингът, отчита ръст на приходите си от близо 34% до 51.3 млн. лв. И това изглежда напълно логично, тъй като малките прасета, отглеждани в "Свинекомплекс Брестак", се продават именно на "Тетрахиб", където се доугояват до достигането на 110 кг, а над половината от продукцията на компанията се продава към свързани лица. Миналата е втората поредна година, в която дружеството расте стремглаво. През 2015 г. нарастването на приходите му беше с близо 44%, което го изведе в челните позиции на класацията на животновъдите.

През 2016 г. обаче най-бързо растящото дружество от групата е "Хибриден център по свиневъдство" в Шумен, специализиран в поддържането на селектирано стадо от хибридни свине майки. Приходите на компанията нарастват с близо 59% до 32 млн. лв., което я извежда с осем позиции напред в класацията до 6-о място. С двуцифрен ръст на приходите е и четвъртият представител на "Бони холдинг" - "Свинекомплекс Зимен", който се занимава с угояване на кланични прасета.

През миналата година основният фокус на "Бони холдинг" беше в разработката на нова линия продукти, наречена "От нашето". Става въпрос за колбаси, произведени на 100% от свинско месо, отгледано изцяло във ферми на компанията, което е и едно от възможните обяснения за подема на компаниите от групата. В края на 2016 г. от дружеството казаха за специализираното издание за бързооборотни стоки "Регал", че то е "единственият национално представен производител, който може да подсигури необходимия мащаб в пълния цикъл на производство и да предложи на пазара продукти с подобна гаранция за използваното в производството им месо, гарантирайки пълен контрол на влаганите месни суровини от фермата до готовия продукт".

С "Градус" надолу

Миналогодишният лидер "Милениум 2000" сега заема второ място в класацията. Дружеството е част от групата "Градус", която включва фуражен завод, люпилня, ферми за родителски стада, ферми за угояване на бройлери, предприятие за преработка на птиче месо. За 2016 г. "Милениум 2000" отчита почти незабележим спад на приходите си (-0.2%) в сравнение с година по-рано. Печалбата обаче се свива с близо една трета - от 10.9 млн. лв. на 7.6 млн. лв. Основната дейност на дружеството е отглеждането на кокошки и петли за разплодни яйца, както и на бройлери. Старозагорската компания е създадена през 2001 г. Основните приходи на "Милениум 2000" през миналата година идват от две направления - продажбата на разплодни яйца и на угоени бройлери, се вижда от финансовия отчет на дружеството.

Друга компания от групата е "Бисер олива - 98". В тазгодишната класация тя попада под номер 8, което е две позиции под представянето година по-рано. Приходите на дружеството сега са спаднали до 31 млн. лв., или с 8%, сравнено с 2015 г. Основната му дейност е отглеждането на родителски стада (кокошки и петли) за бройлери, както и производството и продажбата на разплодни яйца. Третият представител на групата "Градус" - "Жюлив", което се занимава както с люпене, така и с угояване на бройлери, расте леко и приходите му през миналата година са 30.9 млн. лв. Печалбата му обаче се свива почти наполовина спрямо 2015 г. и е 1.9 млн. лв.

Групата на пилетата

На трето място в класацията, за трета поред година, се нарежда шуменският птицекомбинат "Камчия". Собственик на капитала на акционерното дружество е "Амета холдинг" (марката "Лудогорско пиле"). Основният предмет на дейност на компанията е производство, изкупуване и преработка на птици, птиче месо, яйца и яйчни продукти. През 2016 г. приходите на птицекомбината растат с 6.3%, но печалбата се свива, както и при повечето пилчари.

Играчите на "Аякс"

Старозагорската група "Аякс" и през тази година фигурира в класацията с две от петте си дружества - "Аякс 1" и "Аякс 95", които са съответно 13 и 20 номер в подредбата. Общите приходи на тези двете компании се запазват на нивата от миналата година - около 40 млн. лв. И двете дружества се занимават с отглеждането на свине. "Аякс-1" оперира свинекомплекса в село Пъстрен, а "Аякс 95" е собственик на свинекомплекса в село Боздуганово. Освен двете месопроизводителни компании групата притежава още и фуражен завод, верига фирмени магазини и охранителна компания, която следи за сигурността на обектите от структурата.

Плановете на групата са да се разраства. Преди четири години тя придоби ферма край добричкото село Козлодуйци, която от тази година вече работи. Тя ще е под шапката на компанията "Аякс 1", а предвиденият й капацитет е 7000 свине майки - два пъти повече от досегашното производство.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал