🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въоръжена атака край Москва взе над 100 жертви, ИДИЛ пое отговорност

Огън е бил открит преди концерт в пълна зала, има над 140 ранени

Атаката доведе до най-голям брой жертви при терористично нападение в Русия от поне десетилетие насам и напомня за ислямистките бунтове, които белязаха първото десетилетие от управлението на президента Владимир Путин.
Атаката доведе до най-голям брой жертви при терористично нападение в Русия от поне десетилетие насам и напомня за ислямистките бунтове, които белязаха първото десетилетие от управлението на президента Владимир Путин.
Атаката доведе до най-голям брой жертви при терористично нападение в Русия от поне десетилетие насам и напомня за ислямистките бунтове, които белязаха първото десетилетие от управлението на президента Владимир Путин.
Атаката доведе до най-голям брой жертви при терористично нападение в Русия от поне десетилетие насам и напомня за ислямистките бунтове, които белязаха първото десетилетие от управлението на президента Владимир Путин.

Над 100 души загинаха, а повече от 140 бяха ранени, след като късно в петък вечерта нападатели откриха огън в голяма концертна зала близо до Москва, а сградата беше обхваната от пожар. Поне четирима мъже, облечени в камуфлажни дрехи, са нахлули в концертната зала "Крокус сити хол" в покрайнините на Москва, където трябвало да изнесе концерт група "Пикник", съобщи държавната информационна агенция "Риа новости", като се позовава на свой репортер, който е бил свидетел.

Атаката доведе до най-голям брой жертви при терористично нападение в Русия от поне две десетилетия насам и напомня за ислямистките бунтове, които белязаха първото десетилетие от управлението на президента Владимир Путин.

Федералната служба за безопасност (ФСБ) заяви, че са предприети "всички необходими мерки", докато нейните сили щурмуват сградата.

Крило на терористичната организация Ислямска държава пое отговорност за атентата в кратко изявление, публикувано от свързаната с ИДИЛ информационна агенция Amaq в Telegram.

Новинарските агенции в социалната мрежа Telegram публикуваха видеоклипове, които показват няколко души, убити от неидентифицирани мъже, и цитираха непотвърдени данни за броя на жертвите, които са няколко пъти по-високи от тези на ФСБ. Видеозаписи отвън пред сградата показаха огромен пожар, обхванал покрива.

Русия определи атаката за терористичен акт

Длъжностните лица определиха нападението като терористичен акт. Валентина Матвиенко, председател на руския сенат, заяви, че нападателите "неизбежно ще получат наказанието, което заслужават".

"Ужасна трагедия се случи днес в Крокус сити. Изказвам съболезнования на близките на всички жертви", се казва в изявление на кмета на Москва Сергей Собянин.

Малко след това той отмени всички мащабни обществени прояви, които трябваше да се проведат този уикенд в Москва. В петък вечерта хората бяха евакуирани и от големи търговски центрове в някои други руски градове поради опасения от подобни нападения.

Какво се знае засега

Нападателите са започнали да стрелят с автоматично оръжие, а след това са хвърлили взривно устройство в тълпата, в резултат на което сградата е била обхваната от пожар, съобщи агенцията.

"Хората, които се намираха в залата, паднаха на земята, за да се предпазят от стрелбата, и лежаха там в продължение на 15-20 минути, преди да започнат да изпълзяват навън", цитира агенция "Риа" свой репортер.

На видеоклипове, публикувани в руските социални медии, се вижда как двама мъже с автоматични оръжия обикалят във фоайето на залата, избутват крещящите хора в ъгъла и застрелват няколко от тях от упор.

Друго видео, заснето от посетител на концерта, показва горящи седалки в залата и хора, които се опитват да избягат, докато се чува автоматичен огън и димът изпълва залата. "Подпалиха залата", се чува да казва мъжът, заснел видеото.

Според държавните медии ФСБ и националната гвардия на Русия са щурмували сградата, в която са се укривали нападателите. Видеозаписи показаха как хеликоптери за спешна помощ кръжат над горящия покрив.

Залата "Крокус сити хол" се намира непосредствено до руската столица и представлява голяма концертна зала в близост до едноименния изложбен център, в който редовно се провеждат конференции и други събития. При пълен капацитет залата може да побере 6200 души. Билетите за концерта на "Пикник", руска рок група от по-старо поколение, която започва да свири през 1978 г., са били разпродадени.

Спомени от близкото минало

Терористичните атаки разтърсиха Русия през 90-те години на миналия век и началото на новия век, най-вече във връзка с двете кървави сепаратистки войни в южната република Чечня, които станаха повод за идването на Владимир Путин на власт.

Нападението от петък ще върне спомените на жителите на Москва за обсадата на "Норд-Ост", когато през 2002 г. чеченски бойци взеха стотици хора за заложници в московски театър, което доведе до смъртта на повече от 170 души. След като службите за сигурност на Путин потушиха ислямистките бунтове в Чечня и съседен Дагестан, през последното десетилетие големите нападения до голяма степен намаляха, като последното от тях беше самоубийственият атентат в метрото в Санкт Петербург през 2017 г., при който загинаха 15 души.

В началото на март посолството на САЩ в Москва и мисиите на шест други западни държави издадоха предупреждения за нападения на обществени места, включително концерти, през следващите 48 часа.

Не последваха нападения, което накара Путин да отхвърли "провокативните изявления" на западните посолства, докато говореше пред ФСБ във вторник.

"Всичко това напомня за откровен шантаж и намерение да се сплаши и дестабилизира нашето общество", каза Путин, който удължи 24-годишното си управление поне до 2030 г. след президентските избори миналия уикенд.

Реакции

Джон Кърби, Съветник на Белия дом по комуникациите в областта на националната сигурност

Всички виждаме репортажи и видеоматериали от Москва. Опитваме се да получим повече информация. Кадрите са просто ужасни, много е трудно да се видят. Това ще бъде труден ден, мислите ни са с тях (семействата на загиналите и ранените).

Кърби заяви също, че САЩ не са разполагали с предварителна информация за терористичното нападение в Москва. Запитан дали Украйна може да стои зад нападението в кметството на Крокус, говорителят на Белия дом заяви, че няма доказателства, че Украйна или украинци имат нещо общо с нападението.

Петер Стано, Говорител по външната политика на ЕС

ЕС е шокиран и ужасен от съобщенията за терористичното нападение в зала "Крокус" в Москва. ЕС осъжда всяко нападение срещу цивилни граждани. Мислите ни са с всички засегнати руски граждани.

Посолство на Великобритания в Москва

Осъждаме терористичното нападение в Crocus City Hall край Москва. Това е ужасна трагедия. Изказваме искрените си съболезнования на семействата и приятелите на засегнатите и убитите от днешните събития.

Джорджа Мелони, премиер на Италия

Ужасът от масовото убийство на невинни граждани в Москва е неприемлив. Италианското правителство категорично осъжда това отвратително терористично нападение. Изразявам пълната си солидарност с жертвите и семействата им.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на украинския президент

Украйна, разбира се, няма нищо общо със стрелбата и взривовете в "Крокус". Това няма никакъв смисъл. Първо, Украйна е във война с руската армия от повече от две години. И всичко в тази война ще се решава само на бойното поле. Само по количеството оръжия и квалифицираните военни решения. Терористичните атаки не решават никакви проблеми.

Второ, Украйна никога не е прибягвала до използването на терористични методи. Това винаги е безсмислено. За разлика, между другото, от самата Русия, която използва терористични атаки в настоящата война срещу Украйна, а по-рано в историята си нападаше собствените си граждани, за да инициира последващи "антитерористични действия" срещу протестиращи етнически групи. Достатъчно е да си припомним събитията на Каширското шосе (Москва) и във Волгодонск.

И на трето място, много преди събитията в "Крокус", чухме публични предупреждения от чуждестранните посолства в Москва за възможността от подобни кървави ексцесии.

Като заключение: няма ни най-малко съмнение, че събитията в Подмосковието ще допринесат за рязкото засилване на военната пропаганда, ускорената милитаризация, повишената мобилизация и в крайна сметка за разгръщането на войната. А също и за оправдаване на демонстративните удари, които се провеждат като част от геноцида над цивилното население на Украйна.

Андрий Юсов, представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна

Това е преднамерена провокация от страна на специалните служби на Путин, за която международната общност предупреди. Кремълският тиранин започна кариерата си с това и иска да я завърши със същите престъпления срещу собствените си граждани.

Христо Грозев, разследващ журналист

Какво знаем: преди около две седмици вече имаше предупреждение от американска страна към руските разузнавателни служби, че са прихванати определени доказателства, че се подготвя терористично нападение срещу руснаци от свързаната с ИДИЛ афганистанска групировка "ИДИЛ-К". И знаем, че руската държава отговори, че информацията, предоставена от американската страна, не е била достатъчно конкретна и [те] започнаха да се оплакват - дори Мария Захарова заяви това публично.

След това в Русия бяха арестувани някои членове на клетки на ИДИЛ. Тоест ФСБ все още смяташе, че знае кого да арестува, и започна тези арести. Трябва да изчакаме да видим какви версии ще представи официалното разследване, защото тук има различни варианти - ако наистина се посочат следите на ИДИЛ, то най-вероятно това наистина се е случило, въпреки че ние в The Insider и Spiegel от една година наблюдаваме как руското ГРУ по някаква причина обучава афганистански младежи, които са били докарани от Афганистан в Русия. Тук остава въпросът дали е възможна руска следа при такъв терористичен акт. Но най-вероятно, ако се окаже, че става дума за афганистанска следа, тогава трябва да търсим причината, поради която ИДИЛ-К сега е решила да нападне Русия.

Ако това не е ИДИЛ, а руският доброволчески корпус или има украинската следа, тогава всичко става много по-сложно. Тогава мотивацията на ФСБ да измисли фалшива следа става много по-голяма, отколкото в афганистанската версия. Една от мотивациите е да се създадат условия за обща мобилизация, която очаквахме... Сега трябва да изчакаме, за да видим кого ще посочат, и тогава ще разгледаме доказателствата.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 5
    • + 4

    Белият хаос, без някой да ги пита, казаха, че Украйна била непричьом в тероризма...
    Сигурно Путин е пратил убийците...

    Нередност?
  • 2
    sqw avatar :-|
    sqw
    • - 4
    • + 4

    Няколко часа ПРЕДИ това масово убийство, говорителят на диктатора Путин, Песков, вече говореше за нападение над РаZZиа и че "специалната операция" вече била станала война. Няколко часа ПРЕДИ!!! Очевидно тоа беше поредният гаф в театъра на Кремъл.

    Човешкият живот няма никаква стойност в РаZZиа. На мафиота Путин няма да му е за първи път да разиграва такъв смъртоносен театър за да си намира извинение да извършва по-големи бруталности, а сега вече и да наложи пълна мобилизация.

    Нередност?
  • 5
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 2

    И Сашо Сивибов:
    https://www.youtube.com/watch?v=hC6tTX15ACE

    Нередност?
  • 7
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 5

    ДАЕШ би поел отговорност и за верижната катастрофа с Асен В, стига за влезе в новините.
    Невръзващото се в случая е, че джихадистите правят саможертвени акции и търсят смъртта, за да се превърнат в мартири и да седнат до Аллах и девиците в рая, а не бягат после към украинската граница...

    Следейки прокси войната на САЩ в Украйна, ми са натрапва забележителна цикличност: когато ВСУ губят позиции на фронта, ГУР на Буданов или ще прави десант в Крим, или ще праща дронове срещу кораби на ЧФ, или ще обстрелва села в погранична Русия, а в последно време - ще атакува саможертвено границата към Брянск.

    В момента ВСУ на фронта са в поредната сатурнова дупка отвсякъде. И очаквано наети от украинското посолство в Душанбе за доброволци в Чуждестранния им легиот таждики са наговарени с касапницата - срещу по 500 000 рубли (5400 $..!!!.) да избият колкото се може повече хора в залата. Дали им едва половината...

    Разбира се, всичко това без кимването на нечие посолство в Москва няма как да се е случило...
    Американското,например, предупреждава своите граждани в Русия още преди десетина дни, че има опасност от терористичен акт ... НА КОНЦЕРТ...

    Какво да му мислим повече?

    Нередност?
Нов коментар