Седмични новини за енергетика

Колко пъти излъга Борисов за "Турски поток"; Ремонтът в АЕЦ "Козлодуй" може да повиши цената на тока; Shell започва подготовка за съкращаване на разходите си с 40%;

Министерски съвет
Министерски съвет
Министерски съвет    ©  Министерски съвет
Министерски съвет    ©  Министерски съвет
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Премиерът Бойко Борисов реши да направи поредната инспекция на строящата се отсечка на "Турски поток" през България. Придружаван от зам.-министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, Борисов не каза кога трасето ще бъде завършено, но на няколко пъти заяви, че отсечката се строи само от саудитската "Аркад". Всъщност това не е съвсем така - компанията няма работници на терен, а всички дейности са преотдадени на други фирми, основно руски. Доказателството за това са публикуваните на сайта на "Булгартрансгаз" договори още преди няколко месеца.

На този фон "Булгартрансгаз" е в края на процедурата по избор на банки, които да кредитират изграждането на отсечката. Оценени са били оферти на 10 банки за общо 545 млн. евро. Това е вторият голям кредит, след като в края на 2019 г. дружеството взе заем от 200 млн. евро, за да обезпечи плащанията по проекта.

Подписани са договори с 8 банкови институции на обща стойност 455 млн. евро. Това са ING Bank, Банка ДСК, Ситибанк Европа, Райфайзенбанк България, Уникредит Булбанк, International bank for economic co-operation, Юробанк България, Обединение ББР - Международна инвестиционна банка. В процес на договаряне са условията по контрактите с руската VTB BankEurope SE и ОББ, като се очаква до края на септември и те да бъдат подписани.

И тази седмица не мина без прогнози за повишение на енергийните цени - започналият тези дни ремонт в АЕЦ "Козлодуй" може да повиши цената на тока, заради изключването на един от реакторите до края на следващия месец. При ремонта на пети блок през април и май ефект върху пазара почти нямаше, тъй като тогава търсенето на електроенергия беше критично ниско заради извънредното положение и ограниченията, свързани с коронавируса. Сега обаче ситуацията е различна.

Повишение ще има и при природния газ, като е много вероятно цената му да продължи да расте поне до края на годината. Енергийният регулатор е съгласен повишението през октомври да достигне 24.84 лв./MWh при 22.46 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) в момента, което е скок от малко над 10.5%. Общественият доставчик "Булгаргаз" е прогнозирал увеличение и за ноември, като според наличните сега данни за пазара тогава цената ще достигне 26.25 лв./MWh, или още 5.7% нагоре. Промяна в тарифите на топлата вода и парното обаче няма да има, дори и тези цени да бъдат одобрени.

Какво още? Бизнесът превключва на слънчева енергия; Къде вече си правят тока сами; Все по-зелени и по-зелени; Shell започва подготовка за съкращаване на разходите си с 40%;

// ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ

- ЕК започва разследване на белгийския механизъм за капацитет;

- Считаният от Русия за най-голям и мощен атомен ледоразбивач в света се отправи на двуседмично плаване в Арктика;

- Турция пак преговаря за цените по договорите за доставка на газ с Русия, Иран и Азербайджан;

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ