🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Токът няма да поскъпне много, ако държавата спре ТЕЦ "Марица-изток 2"

Доклад на КЕВР предвижда от 1 юли цената на електроенергията да се повиши само с 3-4%, при положение че държавната централа не участва в производствения микс. Противното ще означава скок от близо 20%

Моментът на истината за българската енергетика настъпва. След години, в които проблемите бяха отлагани и замаскирани с цената на стотици милиони, сега е време за тежките решения. Най-спешното от тях е да продължи ли да работи или да спре държавната въглищна електроцентрала "Марица-изток 2". При положителен отговор цената на тока за бита ще се повиши драстично, а при отрицателен - над 2300 служители в ТЕЦ-а вероятно ще останат без работа, като това ще има ефект и върху държавните "Мини Марица-изток".

През последните две години правителството на ГЕРБ по политически, а не икономически съображения избираше втората възможност - да поддържа държавния ТЕЦ, като натоварва допълнително сметките за ток и на домакинствата, и на бизнеса. По същество обаче това е държавна помощ, забранена от закона, и има риск от санкции от ЕК при прилагането й. А и ефектът е краткосрочен, без да решава проблема.

Сега, изглежда, ще се избере другият подход. В доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за новите цени в сектор "Електроенергетика" от 1 юли пише, че ТЕЦ "Марица-изток 2" няма да получи квота за работа на регулирания пазар (за битовите потребители). Мотивите за това са, че заради квотите CO2 цената на произвежданата от нея електроенергия е прекалено скъпа - над 210 лв./мВтч при прогноза на регулатора от 119 лв./мВтч за периода 1 юли 2021 - 30 юни 2022 г. Освен това ТЕЦ-ът много трудно ще може да продава енергия и на борсата, тъй като там от началото на тази година цените са средно 100 - 110 лв./мВтч. Дори най-високите единични стойности, които са постигнали на свободния пазар, са около 170 лв., или 20% под тези на централата.

Какво показват сметките

Според Закона за енергетиката всяка година на 1 юли КЕВР определя на различните производители квоти, с които да осигури енергия на фиксирани цени за домакинствата. Това са АЕЦ, ТЕЦ-овете, топлофикациите, водноелектрическите централи и ВЕИ, като целта на регулатора е да постигне такъв микс, който да осигури социално поносима за обществото цена (това е поради липсата на определение за енергийно бедни, които да бъдат компенсирани, когато цените се определят изцяло пазарно).

Пак в същия закон е записано, че КЕВР изчислява прогнозна пазарна цена за предстоящия регулаторен период (в случая 119 лв./мВтч за времето от 1 юли 2021 до 30 юни 2022 г.), като може да даде квоти само на тези производители на ток, чиито цени са с до 10% по-високи от прогнозната. На условието реално отговарят само АЕЦ "Козлодуй" (с цена от 55.01 лв./мВтч) и ВЕЦ-овете на НЕК (с цена от 83.95 лв./мВтч). Квота получават и двете т.нар. американски централи - "Ей И Ес Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", които имат договори за задължително изкупуване на енергията с НЕК. Цена на техния ток е много по-висока от прогнозната (заради въглеродните емисии), но се компенсира с плащания от фонда "Сигурност на електроенергийната система" към НЕК. Самият фонд си осигурява приходи, като продава националните квоти CO2 и съответно колкото по-скъпи са те, толкова повече постъпления има, така че плащанията към НЕК са пропорционално обезпечени.

Не така обаче стоят нещата с държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Тя няма право на компенсации за разходите за вредни емисии и съответно цената й от 210.33 лв./мВтч няма как да бъде компенсирана, така че да се впише в рамките на до 10% над прогнозата от 119 лв. на КЕВР. Това нямаше да е така, ако предишното правителство беше въвело обсъжданият отдавна механизъм за капацитети, по който можеше да се доплаща на ТЕЦ-а, но сега възможностите вече са ограничени.

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков може да издаде извънредна заповед, както правеше предшественичката му Теменужка Петкова, с която да задължи КЕВР да даде квота на ТЕЦ-а за регулирания пазар. Но това ще означава цената от 210.33 лв./мВтч да влезе в енергийния микс и съответно сметките за ток да се увеличат значително - с 15-20%.

Едно нагоре, друго надолу

При положение че ТЕЦ "Марица-изток 2" остане извън схемата за регулирания пазар, токът за бита ще поскъпне от 1 юли 3-4%, става ясно от доклада на КЕВР. На пръв поглед това е парадоксално на фона на високите напоследък борсови цени и рекордното поскъпване на CO2 квотите (над 50 евро/тон от началото на май). То обаче си има обяснение.

Моделът на ценообразуване е такъв, че колкото по-висока е пазарната цена на електроенергията, толкова по-малка става таксата "Задължение към обществото". Последната се начислява в сметките на всички потребители и се събира от фонда "Сигурност на електроенергийната система", който пък използва въпросните средства да компенсира преференциалните цени на старите ВЕИ, както и НЕК за американските централи.

В конкретния случай цената на енергийни микс, който КЕВР е определил, се повишава от 92.93 лв./мВтч през периода 1 юли 2020 - 30 юни 2021 г. до 109.52 лв./мВтч (ръст от 17.8%). Паралелно с това обаче "Задължение към обществото" намалява от 21.47 лв./мВтч до 4.02 лв./мВтч. Така общата сума дори леко спада. Ако в микса обаче се включи и ТЕЦ "Марица-изток 2", сметката ще стане съвсем различна.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 7
    • + 13

    Закривай ...

    Нередност?
  • 2
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 9
    • + 12

    A що не спре и американските Марици? Че то и те имат въглеродни квоти..

    Въпреки че са на една ръка разстояние от така одумвания държавен мастодонт, за двете американски въглищни централи се говори все по-малко и все по-тихо. А заради евроизискванията през 2030 г. те също трябва да бъдат затворени завинаги.

    Според всички оценки собствениците им дотогава ще са възвърнали всичките си инвестиции – очаква се сегашните им дългосрочни договори да бъде приключени през 2024-а за ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ и през 2026-а за ТЕЦ AES Гълъбово. Като до края те остават в привилегировани позиции и с гарантирано изкупуване на произведената електроенергия.

    В приватизационните им договори има и още една интересна клауза, на която обаче се обръща малко внимание. Разходите за вредните емисии на двата ТЕЦ-а се покриват изцяло от НЕК. Двете американски централи и българското правителство са се разбрали преди 20 години тези разходи да бъдат за сметка на енергийната компания. Това до известна степен не е лишено от логика, като се има предвид в колко тежко финансово състояние бе държавата през 1999 година. А и самите разходи тогава бяха съвсем други.

    Сега клаузата действително изглежда стряскащо, но пък и никой не говори за нейното предоговаряне. От отчета на НЕК за деветмесечието на 2019 г. ясно се вижда, че Общественият доставчик е закупил над 2,2 млн. мвтч. електроенергия от ТЕЦ „AES Гълъбово“. За това количество са избълвани около 2,5 млн. тона въглероден диоксид. Простата сметка показва, че за деветте месеца на миналата година НЕК е платил на предприятието близо 62,5 млн. евро или над 122 млн. лева. за емисиите.

    Нередност?
  • 3
    rvr12572942 avatar :-|
    rvr12572942
    • - 10
    • + 9

    До коментар [#] от "":

    Данък САЩ, какво да се прави. Явно е бил малък, щом ни принудиха да купим и най- скъпите самолети продавани някога в историята на военната авиация.

    Нередност?
  • 4
    Rosty avatar :-|
    Ростислав
    • - 10
    • + 10

    От няколко години Капитал са изключително "позитивни" към държавната ТЕЦ Марица изток 2. Обаче си мисля, че за пореден път ще останат разочаровани. Това са над 1600 мегавата, модерна и работеща мощност, която може да се замени само с внос, а в критични моменти с нищо. НИЩО означава ТЪМНО. След като Европа закри 4-те блока на АЕЦ Козлодуй, дойде време за спирането и на термичните ни централи. Бюрократи в Брюксел, решават съдбата на хиляди от уютните си кабинети, подпомогнати от добре платени зелени лобисти и слаба съпротива от държавната ни администрация, с едничката цел да изстудят планетата - виц. Спирането, респективно закриването на ТЕЦ2 означава край, на независимата българска енергетика. Означава да зависим от газ или от въглищните централи на Ердоган. Само че за нас Турция, няма да субсидира електроенергията си, като прави, за да подпомогне икономиката си, а и на входа ЕС се кани да ни я облага още веднъж с СО2 такса... За мен е лъжа е, че след спирането ТЕЦ2 цената на тока ще се повиши с 2-3 процента. Веднага, когато битовите потребители излязат на свободния пазар, бързо, много бързо, ще научат "кон боб пасе ли", както се случи фирмите.

    Нередност?
  • 5
    wfe47469874 avatar :-|
    TVV
    • - 4
    • + 7

    Още едно БРАВО на Герб-истан и благодарности до къде сте ни докарали!

    Нередност?
  • 6
    usmixnise avatar :-|
    usmixnise
    • - 8
    • + 8

    Откакто доставчикът на варовик за ТЕЦ “Марица-изток 2” е различен от “Каолин”, позицията на Капитал за съдбата на ТЕЦ-а претърпя метаморфоза и с една дума може да се обобщи с често срещания коментар “закривай”. А дали? Необходимо ли е? справедливо ли е? Да поразсъждаваме малко -в статията се казва, че държавната централа няма да получи дял от регулирания пазар, защото цената на електроенергията й е много по-висока от записаното по закон до над 10 процента от прогнозируемата. Вярно е. И причините са верни. Но докато тази същата централа произвеждаше евтина електроенергия с едни и същи консумативи и при едни и същи цени на консумативите, токът на двата “американски ТЕЦ-а” беше два пъти по-скъп. Очевидно това е забравено или счетено за бенужно да се постави като тема от Капитал. Очевидно и въпросите “защо това е така, кой печели от това и на чий гръб печели”, също са счетени за ненужни или пък за “горещ картоф”, знам ли. Е, за мен и за доста хора отговорите на тези въпроси са прелюбопитни.
    В статията се казва още, че за двата “американски” ТЕЦ -а не е проблем да получат квоти, защото те са част от доховора им за производство на електроенергия, т е по договор -те са част от разходната им компонента. И това е така. Обаче обядът не е безплатен - защото Фондът, който продава българските безплатни квоти и с тези пари покрива разходите за емисии на двата ТЕЦ-а, в същия този фонд отиват парите от такса “отговорност към обществото” и на ТЕЦ 2. Само че в случая с американските централи -разходите им могат да бъдат покрити и се признават, защото такива са им договорите, а в другия случай с ТЕЦ 2 -централата има единствено правото да плаща, не и да получава. И хайде сега да поразсъждаваме -не става ли въпрос за по-равни сред равните? И ако става въпрос за това -редно ли е? Дали пък подобни твърдения не наливат вода във водениците на американските тецове? За да може те да са превърнат в незаобиколим фактор, ако бъде “порязан” ТЕЦ 2? Пазарната икономика ди е пазарна икономика, но... тези прийомм никак не са пазарни. И ако на Запад лобирането е урегулирано със Закон, тук само се чуха плахи гласчета в това направление.

    Нередност?
  • 7
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 2
    • + 5

    Ами, просто договорите с американските централни сега се оказват неизгодни. Но това е рискът на дългосрочното планиране. По същия начин, по който Милен Велчев превалутира държавен дълг и се оказа грешно, така и тези договори са подписани неизгодно, но имайте предвид и каква е била икономическата ситуация в България тогава.

    Едно нещо е сигурно - България трябва да бяга от енергийните източници със сериозен въглероден отпечатък. Частният сектор вече показва как това може да се случи, като строят собствени ВЕИ централи. И да, ще са необходими балансиращи мощности на страната, но това не е оправдание да държим губещи и неефективни дружества. Не трябва да се вадят спомени от миналото " на тъмно", а регулаторни промени и диверсификация на източниците. Защото на Запад вече е стандарт да може да продаваш излишния ток на пазара.

    Трябва да се мисли как да се управлява по-добре електроенергията, а не как само да я създаваме и да се чудим как да я продаваме, като е скъпа.

    Нередност?
  • 8
    vtd1559814929612551 avatar :-|
    Ivelin Varbanov
    • - 2
    • + 5

    Ето ти ги 2300 гласа от корпоративен вот, платени чрез сметките за ток ...

    Нередност?
  • 9
    rgv1603274139689352 avatar :-|
    Георгиев
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Така е няма да рискуват да разсърдят партньорите си в военения съюз тук виж им увеличат вноска за Нато ако поискат предоговаряне.. 😉

    Нередност?
  • 10
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Te подписаха договора, те ..

    "Основният проблем при двата проекта е Сключването на 10-годишни договори за изкупуването на произведената електроенергия. Срещу дългосрочното договаряне в енергетиката възразява Световната банка, защото това разваля пазара, стеснява възможностите за конкуренция и носи риск за бюджета при евентуални проблеми на НЕК. .."


    ...."Още когато стана вицепремиер в началото на 2000 г., позицията на Жотев по проектите за "Марица-изток" 1 и 3 бе неизменна - той искаше двете US компании да понижат цените на тока и в договорите да отпадне ангажиментът на НЕК да изкупува през следващите 15 г. цялото произведено от тях количество.
    Ако американците не се съгласят на отстъпки, по-добре да няма сделки, бе позицията на Жотев. Подобна бе и тезата на Световната банка. В серия от писма и анализи тя предупреди кабинета "Костов", че подобни договори могат да направят цената на тока за населението "непоносима". ...


    ..."В началото на април в София пристигна зам. търговският министър на САЩ Чарлз Лудолф. Той се среща с тогавашния шеф на Агенцията по енергетика Иван Шиляшки. След срещата Лудолф заяви пред журналисти: "Приоритет №1 за САЩ в България е енергийният сектор". US компаниите, казва още той, се нуждаят от политически сигнал, че България е готова за нови инвестиции и ще гарантира вложенията им.В деня, в който зам. търговският министър си тръгва от София, US посланикът Ричард Майлс обяви, че се подготвя визита на Костов във Вашингтон.
    На 23 април Костов е във Вашингтон в кабинета на вицепрезидента Дик Чейни. Разговорът им е прекъснат от Буш. Той влиза, за да се здрависа с българския премиер и да му пожелае успех на изборите.
    През това време, твърди бизнесмен, Шиляшки уверявал шефовете на "Ентърджи" и АЕС, че сделките за "Марица-изток" 1 и 3 предстоят.
    Предупрежденията на Жотев
    След посещението в САЩ позицията на Иван Костов по US проектите вече е променена. "Това огорчи Жотев", каза служител, който бе близък тогава до ексвицепремиера.
    На 10 май има закрито заседание на синьото правителство. На него Жотев и работната група, която той оглавява, трябва да докладват докъде са стигнали преговорите с американците.
    Жотев дава лично на Костов писменото си становище и към него прилага доклада на работната група.
    "Моля да имате предвид, че в сегашните проекти на договори за изкупуване на ток и финансовите модели към тях съществуват множество рискове за България заради 15-годишния срок на действие на договорите", пише в становището си Жотев. Министърът е категоричен, че, цената, по която НЕК ще изкупува тока, трябва да е по-ниска. В противен случай, твърди той, има опасност да се намали конкурентоспособността на цялата енергетика, а оттам и на икономиката.
    В доклада си работната група предупреждава, че щатските енергийни гиганти са "в по-изгодна ценова позиция от другите независими производители на пазара". Причината е, че цените, по които американците ще продават тока си на НЕК, са фиксирани, а количествата гарантирани. Останалите производители и вносители обаче нямат такива преференции.
    Изводът на работната група е, че "проектите на споразуменията съдържат клаузи, които са неизгодни за НЕК и "Мини Марица-изток" и трябва да се преразгледат".
    ----------------

    Да, ама за заплащаните от НЕК въглеродни квоти, според договора - никой не говори.. Всички беснеят за ТЕЦ-2 !

    Нередност?
Нов коментар