Седмични новини за енергетика: Регулираната цена на газа с нов рекорд; Спорен търг за храна в АЕЦ-а

Още: Как ЕС планира да промени общия енергиен пазар, Бъдещето на вятърните проекти в Черно море

Цената на природния газ падна рязко в последните делнични дни на седмицата
Цената на природния газ падна рязко в последните делнични дни на седмицата
Цената на природния газ падна рязко в последните делнични дни на седмицата    ©  Юлия Лазарова
Цената на природния газ падна рязко в последните делнични дни на седмицата    ©  Юлия Лазарова

През този месец цената на природния газ за потребителите в страната ще бъде с 18.5% по-висока. Това е така най-вече заради мощното покачване на цените на европейските борси и страхът, че това ще продължи през този месец.

На този фон предстои да се разбере докъде е стигнало служебното правителство в разговорите си с "Газпром". То вече обяви, че ще търси преговори с руснаците и в следващите няколко дни би трябвало да се разбере дали ще отговорят. Рисковете за неговото връщане могат да бъдат много, но сигналите са, че в Москва въобще нямат желание да разговарят със София към момента.

Една от темите в тазседмичния брой на Капитал проследява съмнителни обществени поръчки в АЕЦ "Козлодуй". Новият шеф на централата Георги Кирков и директорът на БЕХ Иван Андреев са организирали порочна процедура през 2018 г в размер на 30 млн. лв.

А на този фон се водят и дискусии за бъдещето - вятърният потенциал на Черно море може да осигури евтина енергия за България, като енергийни специалисти от Центъра за изследване на демокрацията предлагат различни опции за развитието на такива проекти.

АЕЦ "Козлодуй": Машината за ток и пари отвътре

Бум на соларните инсталации във Великобритания на фона на кризисните сметки за енергия

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ: