🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Мерките на ЕС за зимата; ТЕЦ на Ковачки рискува всичките въглищни централи;

Още: Интервю с шефа на НЕК Мартин Георгиев; Цените на газа остава волатилна,

За първи път потреблението на ток спада на по-ниски нива от миналата година
За първи път потреблението на ток спада на по-ниски нива от миналата година
За първи път потреблението на ток спада на по-ниски нива от миналата година    ©  Цветелина Белутова
За първи път потреблението на ток спада на по-ниски нива от миналата година    ©  Цветелина Белутова

Европейската комисия обяви дългоочаквания пакет от мерки, с които ще атакува енергийната криза. Анонсът не мина и без полемики, някои от които директно засягат България. Мерките по същество са явна намеса на пазара и могат да разрушат начина на функционирането му, да обезсърчат инвестициите в нови технологии и като цяло да забавят и провалят енергийния преход. А печалбите от българския износ на ток се разделят със съседните страни.,

Въглищните централи отново попадат в окото на бурята не само заради очаквания тавана на приходите им, който може да ги накара да спрат работа, но и заради замърсяването, което предизвикват. ТЕЦ "Марица 3", който е свързан с Христо Ковачки, прави толкова нарушения, че носи заплаха за цялото производство на ток от въглища в страната.

Заедно с обявяването на мерките от страна на ЕК, пазарът на природен газ веднага скочи. Това еднопосочно показва как намеренията на Брюксел може да имат и обратен краткосрочен ефект заради атакуването на пазарните механизми. Но пък в следващите дни имаше рязко успокоение и дори се стигна до най-нсиките стойности от юли насам. - 164 евро/мВтч.

А за състоянието на на българския енергиен пазар, работата на ВЕЦ и ПАВЕЦ, бъдещите промени в сектора и др. може да видите интервюто с изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев.

Ако сте пропуснали:

"Мини Марица-изток" излиза на 39 млн. лв. печалба за полугодието след огромен ръст в добива заради работата на въглищните централи.

И ОЩЕ

- Без "Газпром", но с LNG танкер газът в България ще поевтинее с 30%

- "Овергаз" с нов американски партньор

- Светослав Иванов: Топ приоритет на властта трябва да е местният добив на газ

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ:

Нов европейски механизъм за 11.5 млрд. евро ще подкрепи зеления преход на общините