🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Соларните централи трябва да се строят в градовете, където е потреблението, а не в полето

Д-р инж. Димитър Белелиев - изпълнителен директор на "АмонРа Енерджи" АД

Д-р инж. Димитър Белелиев - изпълнителен директор на "АмонРа Енерджи" АД
Д-р инж. Димитър Белелиев - изпълнителен директор на "АмонРа Енерджи" АД
Д-р инж. Димитър Белелиев - изпълнителен директор на "АмонРа Енерджи" АД
Д-р инж. Димитър Белелиев - изпълнителен директор на "АмонРа Енерджи" АД

Визитка

Д-р инж. Димитър Белелиев има близо 30-годишен опит като ръководител и инвеститор в енергетиката. От 2002 г. е председател на съвета на директорите на най-старото и най-голямо българско предприятие за поддръжка на големи генериращи мощности в енергетиката - "Централна енергоремонтна база" ЕАД (ЦЕРБ).

Д-р инж. Белелиев създава през 2020 г. "АмонРа Енерджи" АД - един от най-големите сертифицирани центрове за доставка на продукти и предоставяне на решения за соларна енергетика на Балканския полуостров и първата фотоволтаична компания, листната на Българската фондова борса, сегмент BEAM.

Той е председател на контролния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (от 2014 г.), председател на управителния съвет на Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ) (от 2021 г.), както и член на управителния съвет на Научно-технически съюз на енергетиците в България (от 2016 г.).

В последните месеци усилията на държавата се изместиха от насърчаване на ВЕИ към запазване на въглищните централи. Какво мислите за тази политика?

- Мисля, че е грешка във вида, в който се прави. За въглищните централи сме взели решение преди повече от 10 години. Не знам защо тази тема трябва пак да се "притопля". Такива централи в този си вид са без бъдеще. Светът върви в друга посока и не знам какво ни трябва, за да го осъзнаем.

Обяснението на политиците е, че защитават въглищните централи в името на проблемите за бизнеса и потребителите.

- Абсолютно не е вярно това. Ако се върнем само две години назад, ще видим, че Маришкият басейн гълташе по 1 млрд. лв. кросфинансиране на година. Икономически той е на загуба. Голяма. На тези централи може да се намери място в енергийната система на страната като балансиращи или резервни мощности, но не и като основни такива. Трябва да се търсят варианти за най-безболезнено излизане от тази ситуация, в която сами сме се поставили, като не решаваме въпроса години наред.

Много се говори за инвестиции в нови ВЕИ, но малко от проектите реално се случват. Мрежата няма капацитет да ги присъедини и затова са нужни стотици милиони за нейното модернизиране и разширяване. Как може да се реши този въпрос, без да се натоварват потребителите с големи допълнителни такси?

- Просто трябва да се изграждат централите там, където е потреблението - в градовете. Редица изследвания показват, че това е напълно възможно. В София например могат да се сложат между 500 и 1000 мВт соларни мощности по покриви и свободни площи, без да се нарушава урбанизацията на града. Производството на енергия от тази мощност ще се поеме без никакъв проблем от мрежата, тъй като ще се потребява на място и няма да се пренася надалече. Така няма да са нужни огромни инвестиции, както е при големите ВЕИ централи в отдалечени места. Такива мощности могат да се изграждат и близо до големи енергоемки предприятия. Няма никакъв смисъл да се правят в райони без потребление на енергия, каквато тенденция се забелязва.

Вече тръгнаха първите програми по плана за възстановяване за подпомагане на инвестициите в нови ВЕИ точно при бизнеса и домакинствата. Интересът към тях е огромен, но очаквате ли да постигнат желания ефект?

- Не. Тези схеми са неадекватни. Първо, не е възможно връщане на енергия в мрежата. Една трета от годината потреблението на бизнеса е минимално (почивните дни, освен ако не са с непрекъснат цикъл на работа, което е рядкост). Какво правим с произведената тогава енергия? Топлим Космоса? Второ, колкото е по-малка една система за акумулиране, толкова е по-неефективна. Батериите трябва да имат поддържаща роля, а не основна, каквато им е отредена. Трето, критериите за подбор са много тежки и на места странни.

Решението е много просто. Нет метъринг с максимално опростяване на правилата за участие.

Твърди се, че това може да наруши икономическия баланс на електроразпределителните дружества и е трудно за организиране.

- Със сигурност има решение на всеки проблем. Въпросът е чии проблеми искаме да решаваме - на конкретни частни компании или на държавата и обществото като цяло.

Три са групите заинтересовани лица у нас да няма нет метъринг и като цяло да не се развива зелена енергия при потребителите. Едните са електроразпределителните дружества, защото те губят от това. Другите са големите производители на енергия като ТЕЦ, АЕЦ и всички свързани с тях. И на трето място са големите инвеститори във ВЕИ. Естествено трябва да се имат предвид и техните проблеми, но не за сметка на потребителите.

С увеличаването на новите ВЕИ мощности, най-вече соларни такива, няма ли да се стигне до ситуация, в която през деня цената на електроенергията да е толкова ниска, че да не може да осигури възвращаемост на инвестициите?

- Лошо ли е цените да са нормални? Сега са категорично ненормални.

Въпросът е, че инвеститорите все пак трябва да имат някаква възвращаемост.

- Да, така е. Но не може да ме убедите, че 50% норма на печалба е нещо нормално.

А вие в "АмонРа Енерджи", която е първата компания от сектора, привлякла борсово финансиране, и е един от най-големите вносители на соларни панели и инвертори в страната, какви наблюдения имате за развитието на ВЕИ инвестициите тук? Очаквате ли бумът в сектора да продължи?

- Последната година соларният бизнес в България се развиваше бурно и хаотично, но вече се усеща нормализиране.

Ние от "АмонРа Енерджи" като компания сме в отлична позиция. Имаме шанса да работим с най-добрите производители в бранша като JA Solar, Canadian Solar, Sungrow, SAJ, Growatt и други. Имаме собствена монтажна система AR2, която покрива всички видове покриви. Произвеждаме я съвместно с "Контактни елементи" АД в град Драгоман.

Разработихме наша система за съхранение на енергия за промишлени потребители - BESS. Същата я произвеждаме съвместно с ЦЕРБ ЕАД.

С водещия световен производител SUNWODA предлагаме добри батерийни решения за битови и малки потребители. Всичко това ни дава огромно предимство и сме уверени в нашите бъдещи успехи.