🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Историята на "Овергаз" и Сашо Дончев; ВЕИ промените влязоха в парламента

Още: Соларните инвестиции изпреварват петролните; Франция забрани кратките полети

за седмицата от 5 до 11 юни АЕЦ "Козлодуй" продаде предварително 25% от енергията си на цени около 130 лв./мВтч.
за седмицата от 5 до 11 юни АЕЦ "Козлодуй" продаде предварително 25% от енергията си на цени около 130 лв./мВтч.
за седмицата от 5 до 11 юни АЕЦ "Козлодуй" продаде предварително 25% от енергията си на цени около 130 лв./мВтч.    ©  Надежда Чипева
за седмицата от 5 до 11 юни АЕЦ "Козлодуй" продаде предварително 25% от енергията си на цени около 130 лв./мВтч.    ©  Надежда Чипева

Промените в закона за ВЕИ вече са в парламента, но отсега е ясно, че едва ли ще запазят автентичния си вид заради многото спорни теми. В част от критиките на проекта се намеква, че той е бил написан набързо заради заплахата от съд заради забавянето на ВЕИ реформата, като сега ще има месец да се преразглежда между четенията.

На този фон през последните дни България отбеляза нови рекорди при производството на зелена енергия, като в определени часове на деня то достигаше 50% от общия микс. Също така през последните дни въглищните ТЕЦ работят на рекордно ниско ниво, като общото производство на всички централи едва достига 500 мВт, или около 15% от общия микс. Всичко това се случва на фона на все още спряния 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй", който излезе в планов ремонт в началото на май и трябва да бъде пуснат този уикенд.

Точно заради тези дисбаланси и все по-ниски цени на електроенергията Комисията за енергийно и водно регулиране прие промени в работата на организирания борсов пазар за търговия с електроенергия. С промените освен това се дава и възможност за временно отстраняване на търговски участници от пазарен сегмент "В рамките на деня", в случаите когато те сключват сделки за покупка на електрическа енергия, без да има осигурено насрещно потребление.

Вече е ясен и министърът на енергетиката в общия кабинет на ПП/ДБ и ГЕРБ, който вероятно ще бъде гласуван през идната седмица. Това е Румен Радев, но не президентът, а заместник председателя на Асоциацията на индустриалния капитал. Номинацията безспорно е интересна, тъй като Радев се възприема по-скоро като експерт, а не като политик и идва от реалния бизнес. Той е председател на Съвета на директорите на Асарел-Инвестмънт от 2012 г., като отговаря за инвестициите на групата в минната индустрия, енергетиката, новите технологии. Освен това е икономически директор на индустриален холдинг "Загора", като един от проектите, по които работи е създаването на водородна долина в района на Стара Загора.

Голямата тема

Един от най-любопитните материали свързан с енергийния преход на България в последните 30 години беше публикуван в "Капитал" през тази седмица. Става въпрос за историята на "Овергаз" и Сашо Дончев, като статията е написана след дълги разговори именно с Дончев.

Проследяват се истории като срещата с президента на "Газпром" Рем Вяхирев, съвместното с "Мултигруп" дружество "Топенерджи" и още редица важни моменти в газовия сектор.

Ако сте пропуснали:

За първи път в историята инвестициите в соларна енергия надхвърлят тези в добив на петрол. Въпреки това разходите за изкопаеми горива остават два пъти по-високи от нужното за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. Инвестициите в солари идват с определена цена и промените в енергийните системи тепърва предстоят.

И още:

Забраната за кратки полети във Франция влезе в сила. Целта е да се стимулира използването на жп мрежата в страната.

Европа се отърси от газовото ембарго на Путин. Сега трябва да помисли как да се справи с Китай.

Добре дошли в новата ера на силата на петродолара. За какво се харчат петролните богатства за стотици милиарди.

Зелена енергия:

През последните месеци големите фабрики и заводи преживяват поредици от мини-кризи заради енергийните цени. Тук може да прочетете за зелените инвестиции на бизнеса в Девня - един от най-интересните бизнес райони в България. Трите големи завода в града влагат десетки милиони за енергийна ефективност и намаляване на емисиите.

Индустрията на вятърните турбини трябва да процъфтява. Какво я спира?