🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Треска за къщи

Какво ще прочетете в новия брой на изданието "Капитал дом"

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темите в този брой на "Капитал дом" отразяват краткия щастлив период, в който имотният пазар се възстанови след карантината при първата COVID вълна, а кривата на заразените в сегашната втора все още не беше рязко нагоре.

Пазарът на недвижими имоти се оказа относително "устойчив на вируси" и за разлика от множество други остана стабилен пред лицето на пандемията. Цените се задържаха, а през септември месечният обем на сделките дори надхвърли миналогодишния. Освен в София и пазарите в Пловдив, Варна и Бургас се възстановиха от корона кризата. Принос за всичко това имаше и фактът, че ипотечните кредити останаха достъпни и използвани от масовия потребител. Все пак спад в броя на сделките има - 10.4% за деветмесечието на годишна база по данни на Агенцията по вписванията.

Краткосрочните и дългосрочните наеми бяха ударени сериозно от пандемията. Така че не е моментът да се купува с цел отдаване под наем - предлагането е голямо и нараства, а доходността намалява. Въпреки всичко инвестициите в имоти остават без алтернатива, но към тях трябва да се подхожда умно и с разбиране.

Така че, ако имате свободни средства, вместо да ги вложите в апартамент и да се занимавате с наематели, можете ги инвестирате в по-добър и природосъобразен живот, т.е. в извънградска къща. Тенденцията на бягство извън града е масова. Тя реанимира някои пазарни сегменти като този на селските къщи. Освен това окрили цяла нова продуктова линия на имотния пазар, която и бездруго беше започнала да се развива покрай презастрояването и пренаселването на градовете - извънградските жилищни комплекси с къщи в строеж напоследък се роят. Това са мащабни и относително сложни проекти, така че може да се каже, че, разтърсени от корона кризата, строителните предприемачи отскачат на по-високо ниво.

За онези, които държат новият им извънградски дом да е по техен личен вкус, разказваме какво трябва да се знае за сглобяемите къщи и през какво трябва да се мине, за да си направиш сам къща.

Веднъж станал собственик на къща, пред човек се отваря цял нов свят от теми и дейности в мащаби, нетипични за апартамента - за неговата зелена декоративна градина, а не просто за озеленяването на балкона, за перспективното отопление на дома с термопомпа, а не просто с климатик.

И в двата случая е актуална темата за технологиите, които може да помогнат да ограничите вирусите вкъщи. И последно по ред, но далеч не и по значение - как да защитите дома си от природни сили и човешки действия.

Приятно четене!

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 3

    " Въпреки всичко инвестициите в имоти остават без алтернатива"

    Моля ви, по-сериозно. Когато някой ви говори, че няма алтернатива той или е некомпетентен или има личен интерес от изказването или и двете. В момента има достатъчно акции с дивидент над 4%, в стабилни индустрии и на исторически ниски цени.

    Нередност?
  • 4
    iev51650761 avatar :-|
    koger.bg

    Определено сглобяемите къщи са новата алтернатива на класическите монолитни стоманобетонни къщи. Те са технолигични, изпълняват се в много кратки срокове, но не на всяка цена са по-евтини. Изпълняват се като дървени, метални (т.нар. стоманени) и стоманобетонни. За разлика от класическите масивни еднофамилни къщи, сглобяемите конструкции могат да бъдат изграждани и като нискоенергийни къщи или енергийно ефективни домове.

    Нередност?
  • 5
    iev51650761 avatar :-|
    koger.bg

    Строителството на нискоенергийни, енергийно ефективни или пасивни къщи обикновено се изпълнява като сглобяеми конструкции. Сглобяемите нискоенергийни къщи са плод на високотехнологичен дизайн и строителство с повишено внимание към детайла. За повече информация относно строителство на нискоенергийна сглобяема или енергийно ефективна къща: https://koger.bg/

    Нередност?
Нов коментар